El Salvador Nasıl Bir Ülke? Az Bilinen Gerçekler!
Minik Tospik yazdı. 21 Temmuz 2021 779 okunma
El Salvador, Orta Amerika’nın Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan ve pek bilinmeyen ülkelerindendir. Kuzeybatısında Guatemala, kuzeydoğu ve doğusunda ise Honduras ile komşu durumundadır. Ülke aslında suçlarıyla ünlü ve haliyle pek turist çekmiyor. Ancak buradaki insanların sıcak ve misafirperver olduğu da gerçek… Volkanlarından Maya Harabeleri’ne ve güzel plajlarına kadar ülkenin gezginlere sunabileceği çok fazla şey var. İşte El Salvador’un genel hatları ve az bilinen gerçekleri…
Öncelikle Genel Bilgiler…
Resmi Adı: El Salvador Cumhuriyeti
Yönetim Şekli: Cumhuriyet
Başkenti: San Salvador
Nüfus: 6.454.746
Resmi Dilleri: İspanyolca, Nahua
Para Birimi: Amerikan doları, Bitcoin
Yüzölçümü: 21.041 km2
Ayrıca Tarihe Damga Vurmuş Hindistan'ın Özgürlük Mücadelesi yazımızı inceleyebilirsiniz.
El Salvador Coğrafyası
El Salvador, Orta Amerika’nın en küçük ülkesidir. ABD’nin Massachusetts eyaletinden bile daha küçüktür. Bu dağlık ülke Pasifik Okyanusu, Guatemala ve Honduras ile sınırlanmıştır. ‘Volkanlar Ülkesi’ olarak anılan El Salvador’da sık sık depremler yaşanır ve volkanik aktiviteye sahiptir. Ayrıca Orta Amerika’da Karayip Denizi’ne kıyısı olmayan tek ülkedir.
İnsanları ve Kültürü
El Salvadorluların yaklaşık yarısı kırsal alanda yaşar. Halkı genel olarak fakirdir ve evlerde elektrik ya da su bulunmaz. Zengin ailelerin ise çoğu başkent San Salvador’da müstakil evlerde veya apartmanlarda yaşar. Hükümet 9. sınıfa kadar çocuklara ücretsiz eğitim verir ancak pek çok aile malzeme ve ulaşım masraflarını karşılayamaz durumdadır. Yaklaşık 3 milyon Salvadorlu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayıp çalışarak El Salvador’daki ailelerine para gönderir.
Salvadorluların yaklaşık olarak %90’ı İspanyol ve Hint ataların torunları olarak bilinen Mestizo’dur. Bu tabir, Orta ve Güney Amerika’da kökeni yerli ve iber karışımı olan kişiler için kullanılır. Fakat halkın %9’unun safi İspanyol kökenli olduğu iddia edilir. El Salvador’un başlıca besin maddeleri pirinç, fasulye ve ekmektir. Çoğu vatandaş et alamayacak durumdadır ve her gün yemek yiyebilmek için yeterli yiyeceğe veya paraya sahip değildir. Haliyle yetersiz beslenme yoksul ve kırsal halk arasında en önde gelen ölüm nedenlerindendir. Tüm bu zorluklara rağmen futbol, El Salvador’da epey popülerdir.
Doğası
El Salvador’daki çoğu orman yakacak odun, kahve tarlaları ve evlerin inşası için kesilmiştir. Dolayısıyla, ülkedeki vahşi yaşam habitatları yok edilmiştir. Kıyı ovaları boyunca palmiye ağaçları ve mango, hindistan cevizi ve demirhindi gibi tropikal ağaçlar bulunur. Armadillolar, yılanlar ve iguanalar da ülkenin sıcak ve nemli kıyılarında yaşar.
El Salvador’un dağları da oldukça yüksektir. 2417 metre uzunluğundaki Monte Cristo Dağı’nın zirvesi, El Trifinio’nun uluslararası doğa koruma alanına dahil olan yağmur ormanıdır, hatta bulut ormanıdır. Guatemala, Honduras ve El Salvador hükümetleri bu yağmur ormanını korumaya çalışmaktadır. Bulut ormanı, orkidelere, eğrelti otlarına, örümcek maymunlarına, jaguarlara, karınca yiyenlere ve yeşil tukanlar dahil olmak üzere pek çok kuş türüne ev sahipliği yapar.
Hükümet ve Ekonomi
Ülke başkanı ve yardımcısı, beş yıllık dönemler için halk oylamasıyla seçilir. Mevcut Başkan Neyub Bukele hem devlet başkanı hem de hükümet başkanıdır. El Salvador’un demokratik hükümeti ekonomisine imalat mesleklerini eklemesine rağmen yoksulluk, suç ve doğal afet gibi zorluklarla karşı karşıya durumdadır. Ekonomik kaynakları arasında tarım ve hayvancılık ön sıralardadır ve El Salvador’da kahve, şeker, mısır, pirinç, karides ve sığır eti sektörün başlıca ürünlerindendir.
El Salvador Tarihi
‘Olmek’ler bölgeye M.Ö. 2000’de, ardından Mayalar ise M.Ö. 1500’de gelmiştir. Maya uygarlığı M.S. 900’de sona erdiğinde, Toltek İmparatorluğu El Salvador’u ele geçirmiştir. 11. Yüzyılda, İspanyol fatihler karaya çıkana kadar Pipil halkı El Salvador’da baskın grup haline gelmiştir. İspanyollar 1528’de Salvador’u devralmış ve yerli halkı hizmetçileri olmaya zorlamıştır. El Salvador, 1821’de İspanya’dan bağımsızlığını ve 1841’de ise tam bağımsızlığını kazanmıştır. Ülke içerisindeki ekonomik eşitsizlikler 1980 senesinde iç savaşa yol açmıştır. Zengin ve fakir pek çok Salvadorlu Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçmıştır. Yaklaşık 75.000 kişinin canına mal olan 12 yıllık iç savaş, hükümet ve solcu isyancıların askeri ve siyasi reformları öngören anlaşmayı imzalamasıyla 1992’de sona ermiştir.
Ayrıca Mescid-i Aksa'nın Tarihi Ve Önemi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
El Salvador Hakkında Az Bilinen 6 Gerçek
Lakabı ‘Volkanlar Ülkesi’ ve Bayrağında Volkanlar Var:
El Salvador, 100’den fazla volkana sahip olduğu için bu lakabı almıştır. Yaklaşık 20 volkanı ise potansiyel olarak aktiftir. Deniz seviyesinden 2381 metre yüksekte bulunan Santa Ana, ülkedeki en yüksek yanardağdır. Haliyle ülkede bu kadar çok volkan olduğu için, El Salvador bayrağında volkanların temsil edilmesi şaşırtıcı değildir. Bayrağın iki mavi çizgisi Orta Amerika’yı sınırlayan Atlantik ve Pasifik okyanuslarını temsil ederken beyaz şerit ise barışı simgeler. Arma, bayrağın ortasındadır ve Orta Amerika Birleşik İllerinin beş eyaletini temsil eden beş volkan şeklindedir. El Salvador’un sloganı ise üçgenin altında bulunur: ‘Dios, Union, Libertad’ (Tanrı, Birlik, Özgürlük).
El Salvador’un Ulusal Kuşu Torogoz’dur:
Güzel Torogoz kuşu ülkenin ulusal kuşudur. Turkuaz kaşlı motmot olarak da anılan kuşun neden bu ismi aldığını sadece fotoğrafına bakarak anlamak mümkündür. Daha da yakından bakarsanız sıra dışı kuyruğunu da görebilirsiniz. Orta kısmı boyunca dikensiz iki tüyden oluşur ve bu tüylerin sonunda iki küçük tutam bulunur. Adeta güzel renkli yapraklarını sergileyen çiçek gibi…
El Salvador Sörfçüler İçin Cennettir:
Ülke, Pasifik Okyanusu’nun sunduğu en büyük dalgalardan bazılarını alır. Aynı zamanda en uzun dalgalardan bazılarını da alır. Öte yandan El Salvador’un sörfçüler için cennet niteliğinde olmasının diğer sebebi de 307 kilometrelik sahil şeridinin çoğunu süsleyen sağ el, nokta kırılmalarıdır. Punta Roca ve Punta Mango, tüm Orta Amerika’daki tartışmasız en iyi nokta kırılmalarındandır. En iyi sörf için El Salvador’a yağışlı mevsimde yani Mayıs ve Ekim arası gelmek faydalı olur.
El Salvador’dan Gelen Kahve Çekirdekleri Dünyaca Ünlüdür:
El Salvador’un batı tarafında yetiştirilen kahve, dünya çapında ünlüdür. Küçük boyutlu olmasına rağmen, ülke zamanında dünyanın en büyük 4. Kahve üreticisi konumundaydı. Çiftçiler, Pacas ve Pacamara gibi dünyanın en çok aranan çeşitlerinden bazılarını burada yetiştirir.
El Salvador’da Piramitler Vardır:
Ülke çapında toplamda 5 tane arkeolojik park vardır: Cihuatan, Joya de Ceren, San Andres, Casa Blanca ve Tazumal. Tazumal’daki Kolomb öncesi Maya kalıntıları, El Salvador’daki en önemli arkeoloji alanıdır. Tazumal’in işgali M.Ö. 1200 senelerinde gerçekleşmiştir. Site ise, Maya halkı için günlük yaşamın nasıl olduğuna dair fikir sunmaktadır.
El Salvador, Orta Amerika’nın En Eski Başkentine Ev Sahipliği Yapar:
El Salvador’un başkenti San Salvador’dur. Burası Orta Amerika’nın en eski ve en köklü başkentidir. 1524’te Pedro de Alvarado, El Salvador’u işgal etmiş ve San Salvador’u kurmuştur. Alvarado, Hernan Cortes tarafından Meksika’dan gönderilen İspanyol fatihiydi. Dolayısıyla, El Salvador, yaklaşık 300 yıl boyunca İspanyol kolonisi olarak kalmıştır.