54 Yıl ile En Uzun Süren Maratonun Koşucusu
Fikir Mühendisi yazdı. 24 Kasım 2021 276 okunma
Bazı hikayeler vardır, insana hiç inandırıcı gelmez. Hatta olur mu hiç öyle şey? Hadi canım amma yaptın!, gibi şaşkınlık ifadelerini de yansıtmamıza neden olur. Fakat ister inanın ister inanmayın bahsedeceğimiz hikayenin kahramanı Shizo Kanakuri, tüm zamanların en uzun süre maraton koşucusu olarak tarihe geçmiş bir isim olarak kayıtlarda yer almıştır. Üstelik yazımızın başlığında belirttiğimiz 54 yıl, 8 ay, 6 gün, 5 saat 32 dakika boyunca. Başta mantığımızı zorlayan bir durum gibi algılansa da kuşkusuz hikayenin derinine indiğimizde gerçekler biraz daha olaya uyum göstermenizi sağlayacaktır diye düşünüyoruz.
Bu yüzden günümüze ulaşmış bu ilginç rekorun sahibi Japon Shizo Kanakuri’nin yaşamına ve hikayesine tanık olmanız için yazımızın devamına göz atmanızda fayda görüyoruz.
Shizo Kanakuri Kimdir?
Japonların Maratonun Babası olarak andığı Shizo Kanakuri, 20 Ağustos 1891 ve 13 Kasım 1983 yılları arasında yaşamış, Japonya’nın ilk olimpiyat atleti ve maraton koşucusudur.
Japonya açısından Kanakuri’nin özel bir yere sahip olmasında kuşkusuz ilk yerli atlet olmasının önemli bir payı vardır. Pek çok yarışlar için sıkı eğitimlerle hayatını maraton koşularına adamış olan Kanakuri, Tokyo Yüksek Okulu ve Tsukuba Üniversitesi’nde eğitimlerini tamamladıktan sonra Kasım 1911 senesinde Stockholm Olimpiyatları için aday olan isimlerden biriydi. Shizo Kanakuri, 1914 senesinde Suya Haruno ile evlenmiştir.
Kanakuri’nin İlk ve Tek Dünya Rekoru
Shizo Kanakuri, 1912 Stockholm Olimpiyatlarına katılmadan önceki elemelerde, 40 km uzunlukta olan bir parkuru, 2 saat 32 dakikalık bir sürede tamamlamış bir isim olarak Dünya rekoru kırmıştır. Japonya adına gönderilmesi kesin gözüyle bakılmış bir atlet olarak da ismi önerilmişti. Stockholm Olimpiyatı bir anlamda Kanakuri tarafından gerçekleşen bir sürprize de tanık olmuştur. Çünkü Shizo Kanakuri, esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştu.
1912 Stockholm Olimpiyatlarında Yaşananlar
Japonya’nın olimpiyatlara gönderdiği iki sporcudan birisi olan Kanakuri, Japonya’dan İsveç’e yolculuğu 10 gün süren bir tren vasıtasıyla ulaşmıştır. Asya’nın ılıman ikliminden çok farklı bir sıcaklık derecesinde yarışmak için Stockholm kentine gelmiş atletler, 40 derece sıcaklığa yakın bir atmosfer içinde yarışa hazırlanmaktaydı.
Yarışçıların mekan olarak geldiği ve yöresel yemeklerinin de damak tadına uymayan bir durumla karşı karşıya olduğu bu kent, sağlıksız beslenmelerine de zemin hazırlamıştır. Maraton koşusu için start verildiğinde yolculuğun ve eksik beslenmenin verdiği etki, sıcaklıkla birleşince koşucuların çoğunda hipertermi yani güneş çarpması meydana gelmiştir.
Kanakuri ise bu yarışın 27. kilometresinde fenalaşır. Sonrasında olimpiyat çevresi ve Japon basını konuya dair Kanakuri’den haber alınamadığı yönünde konuya dahil olur.
Olimpiyatların düzenlendiği Stockholm kentinde İsveç’e ait spor otoritelerince yarışçının kaybolduğu şeklinde bir ibare düşülür. Kanakuri’nin baygınlık geçirmesine neden olan bu durumun yaşanmasından sonra, kendisine yardım ettiği belirtilen çiftçi bir ailenin ona evinde iyileşmesi için baktığı daha sonra ortaya çıkmıştır. Hatta susuzluktan bunalan Kanakuri’nin civardaki bir eve gidip su istediği ve sonra orada fenalaştığı da söylenmiştir.
İyileştikten sonra yarışı düzenleyen organizasyona ve yetkililerine durumu bildirmek istemeyen Kanakuri, böyle bir durumun yol açtığı histen duyduğu rahatsızlık yüzünden sessiz bir şekilde ülkesi Japonya’ya dönmüştür. 20. yüzyılın başlarında teknolojik imkansızlıkların kayıt altına alamadığı bu gibi enteresan durumların zaman geçtikçe kendini göstermesi başlı başına garip bir olay olarak ilginç örneklerden biridir.
Aradan geçen 50 yıl içerisinde olimpiyatlara ve yarışlara katıldığı da ortaya çıkmış olan Kanakuri’nin varlığını tespit eden ve onunla temasa geçen İsveçli gazeteciler, bir röportaj gerçekleştirirler. Akabinde İsveç’ e yıllar sonra tekrar davet edilir, Kanakuri. Tam 50 seneyi aşkın süreden sonra 1966 senesinde, Kanakuri 75 yaşında olduğunda İsveç Televizyonu, Kanakuri’den, önde giderken yarım bıraktığı yarışını tamamlamasını ister.
Yıllar sonra tekrar kayda alınan koşunun tamamlanışını da izleyenleriyle paylaşmış olan Kanakuri, konuyla ilgili çarpıcı bir yanıt da vermiştir. Kanakuri söyleşisinde “Çok uzun bir maraton yolculuğu oldu, hatta yol boyunca evlendim ve 6 çocuk 10 torun sahibi oldum” sözleriyle esprili yanıt vermiştir. Hakona Ekiden bayrak maratonu kurucusu olan Kanakuri, 2004 senesinde Onur Ödülü’ne de layık görülmüştür. Kanakuri, olimpiyat oyunları içerisinde 1920 senesi ve 1924 seneleri olmak üzere iki defa maraton koşularında yer almıştır. Kanakuri memleketi, Tamana kentinde 92 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.