Domain Kimde Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tugba yazdı. 26 Nisan 2023 137 okunma
Domainin kimde olduğunu sorgulamak için farklı sitelerden işlemlerinizi yapabilirsiniz. Domain sorgulama işlemi, yeni bir internet sitesi açmak isteyen kişiler tarafından yapılır. İnternet sitesi açmak isteyenler, bir domain yani alan adına sahip olmak zorundadır. Aynı zamanda bu alan adının içeriklerinin belirli bir ortamda barındırılması ve ziyaretçilere ulaştırılması için hosting hizmeti almak gerekir. Domain kimde olduğunu sorgulamak için alan adını, sorgulama ekranına yazmak gerekir.
Sorgulama işlemi neticesinde sadece alan adının kime ait olduğunu değil kullanım süresini de öğrenirsiniz. Aynı zamanda sunucu bilgilerine de erişme şansınız olur. Eğer almak istediğiniz alan adı hiç kimse tarafından kullanılmıyorsa kolayca alabilirsiniz. Ancak almak istediğiniz alan adı başkasına aitse sizden satış için belirli bir ücret istenir. Ücretler noktasında belli bir sınır yoktur. Çok talep gören alan adları için yüksek ücretler istenebilir.
Whois Nedir?
Whois, domain sorgulama için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, TCP tabanına sahiptir. Whois hem domain hem de IP hakkında bilgi sunar. Whois sorgulaması ile alan adı ile ilgili şu bilgilere ulaşabilirsiniz:
- Alan adı kime aitse onun adı ve soyadı
- Alan adı sahibinin mail adresi
- Alan adı sahibinin telefon numarası
- Alan adının kuruluş tarihi
- Alan adının mevcut durumu
- Tescil imkanı olup olmadığı
- Alan adının kullanım hakkının ne zaman sona ereceği
- İlgili DNS sunucuları
Yukarıdaki bilgilere her zaman erişmek mümkün olmayabilir. Bunun nedeni alan adı sahibinin kimlik gizleme yapmasıdır. Bu yöntem birçok alan adı sahibi tarafından tercih edilir. Böyle bir yöntem izlenmesinin nedeni ise spam saldırılarından korunmaktır. Kimlik gizleme yani whois gizleme işlemi, KVKK kapsamına da uygundur. Böylece kişisel bilgiler deşifre edilmez. Domainin kimde olduğunu sorgulamak isteyenler eğer gerekli bilgilere ulaşamadıysa farklı yollardan araştırma yapabilirler.
Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?
Domain sorgulama yapmak için farklı sitelere girebilirsiniz. Sorgu yapabileceğiniz sitelerden biri hosting.com.tr'dir. Girmeniz gereken adres, https://www.hosting.com.tr/domain/whois-sorgulama/ şeklindedir. Bu adrese girdikten sonra ekranda yer alan sorgulama kısmına alan adını yazmalısınız.
Eğer alan adı alınmış ise ekranda yer alan "Kim Almış" yazısının üzerine tıklamalısınız.
Sorgulama sonucuna göre yukarıdaki gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Ekranda alan adının kayıt tarihi, bitiş tarihi ve güncelleme tarihi yer alır.
Devamında gelen ekranda ad, organizasyon, adres, şehir, ülke, telefon ve e-posta bilgileri yer alır. Eğer alan adı sahibi tarafından bir gizleme yapılmadıysa buradan domain sahibini öğrenebilirsiniz. Gizleme söz konusu olduğunda ise aradığınız bilgiler karşınıza çıkmaz.
Gizli Domain Bilgilerine Nasıl Ulaşabilirim?
Gizli domain bilgilerine ulaşmak, normal sorgulama işlemi ile mümkün değildir. Sorgulama sonucuna göre sadece domain firmasına ait bilgileri edinebilirsiniz. Bu sayede alan adı sahibine ulaşmak için firma ile iletişime geçebilirsiniz. Domain gizleme işlemi, ücretsiz olarak yapılabilen bir işlemdir. Domain sağlayıcınızın size sunduğu olanaklar arasında gizleme hizmeti de vardır. Bu sayede herhangi bir ücret ödemeden gizleme işlemini yapabilirsiniz.
Domain Nasıl Alınır?
Domain almak oldukça kolay bir şekilde yapılan bir işlemdir. Bu işlem için ilk olarak hangi firmadan domain hizmeti alacağınızı seçmelisiniz. Ardından domain adını belirlemeli ve kullanılabilirliğini denetlemelisiniz. Eğer seçtiğiniz alan adı kullanılabilir ise uzantıya karar vermelisiniz. Kullanabileceğiniz uzantılar arasında com, com.tr, org, net gibi farklı seçenekler vardır. Uzantı da belirlendikten sonra domain satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Uzun süreli domain almakta fayda vardır. Çünkü kısa süreli domainin siz fark etmeden süresi geçebilir. Bu da söz konusu alan adını kaybetmenize yol açar. En az iki yıllık kullanım hakkı olacak şekilde domain almanızda fayda vardır. Domain kimde olduğunu sorgulamak, yeni bir internet sitesi sahibi olma yolunda ilk adımdır. Ancak alan adını doğru seçmeye dikkat etmelisiniz.