Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 31 Ocak 2023
  • 1.610 okunma

Tapu parsel sorgulama işlemi parselsorgu tkgm.gov.tr adresi üzerinden yapılabilir. Sorgulama işlemi neticesinde satın almayı planladığınız mülkler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayede size gösterilen alanın doğru olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bazen size mülk olarak gösterilen yerle tapuda gösterilen adres farklı olabilir. Bu gibi durumlarda hem paranız boşuna gider hem de hukuksal süreçlerle uğraşmanız gerekebilir.

Tapu kadastro parsel sorgulama işlemi ile doğru bilgiye erişebilirsiniz. İşlemin kolay bir şekilde internet üzerinden yapılabilmesi sayesinde kısa yoldan gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Böylece konum bilgilerini doğru şekilde öğrenebilir ve hatasız şekilde satın alma işlemlerini yapabilirsiniz.

Parçalı arazilere parsel adı verilir. İmar Kanunu kapsamında yapı inşası için kullanılan parçalar parsel olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra adanın da ne olduğundan bahsetmekte fayda vardır. Ada, parsel topluluğudur. Bu parsel topluluğunun etrafında göl, yol, cadde gibi alanlar bulunur.

Ada parsel sorgulama işlemini de yaparak sahip olmayı planladığınız mülkler hakkında daha kapsamlı bilgiye erişebilirsiniz. Sorgulama işlemlerini kendi üzerinizde yer alan mülkler için yapıyorsanız e-Devlet üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

TKGM, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün kısaltmasıdır. Sorgulama işlemleri bu genel müdürlüğün internet sitesi üzerinden yapılır.

3D Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

3D parsel sorgulama yapmak için parselsorgu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adreste yer alan harita üzerinden 3D formatında görüntüleme yapılabilir. Bu adrese girdikten sonra sizden bazı bilgiler talep edilir. Bu bilgileri girerek harita üzerindeki görüntüye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı parsel sorgulama işlemi sırasında şu bilgiler talep edilir:

  • Taşınmazın bulunduğu il
  • Taşınmazın bulunduğu ilçe
  • Taşınmazın bulunduğu mahalle
  • Ada ve parsel bilgisi

TKGM sitesinden yapılan bu sorgulama işleminin yanı sıra farklı bilgilerle de sorgulama gerçekleştirilebilir. Taşınmaz no yazarak da sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra analiz, coğrafi ve adres bilgilerine göre de sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Elde ettiğiniz bilgileri resmi işlemleriniz için de kullanabilirsiniz.

Aşağıda sıralanan analiz tipi seçeneklerinden uygun olanı tercih edebilirsiniz:

  • Alım satım yoğunluğu
  • Bağımsız bölüm ipotekli satış
  • Ana taşınmaz ipotekli satış
  • Bağımsız bölüm satış
  • Ana taşınmaz satış

Coğrafi sorgulama yapabilmek için enlem ve boylam bilgilerini girmelisiniz. Adres bilgileri üzerinden de sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıntılı Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı parsel sorgulama işlemi neticesinde satın almak istediğiniz arsanın, binanın, evin ya da diğer mülklerin tam olarak konumunu öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini ilçe, mahalle gibi bilgileri girerek yapabileceğiniz gibi enlem-boylam detaylarından yapabilirsiniz. Ada parsel sorgulama işlemini hem kendi mülkiyetinizde olan yerler hem de başkalarına ait yerler için yapabilirsiniz.

TKGM sitesinden yapacağınız sorgulama sırasında kullanacağınız bilgiler arasında şunlar vardır:

  • İl
  • İlçe
  • Mahalle
  • Ada ve parsel

2023/01/post-1675156902-0906-ayrintili-parsel-sorgulama.webp

Yukarıdaki ekranda il, ilçe, mahalle bilgilerini girerek sorgulama sonucunu öğrenebilirsiniz. Sorgulama sırasında tüm bilgiler otomatik olarak çıkar. Gerekli seçimleri yaparak sonuca ulaşabilirsiniz.

2023/01/post-1675156904-4087-parsel-sorgula.webp

Eğer taşınmaz numarasını biliyorsanız onunla da sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

2023/01/post-1675156911-9892-parsel.webp

Analiz sorgulama ekranında ise bağımsız bölüm satış, alım satım yoğunluğu, ana taşınmaz satış seçeneklerinden uygun olanı tercih etmelisiniz.

2023/01/post-1675156921-7704-parsel-sorgulama.webp

Parsel sorgulama sırasında enlem boylam bilgilerini bilmek de işinize yarar. Enlem boylam bilgilerini girerek sorgulama aşamasını gerçekleştirebilirsiniz.

2023/01/post-1675156921-4766-enlem-boylam.webp

Adres bilgilerini girerek harita üzerinden görüntüleme yapma şansı elde edersiniz.

2023/01/post-1675156928-3988-konum.webp

Telefondan Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Telefondan parsel sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bunun için Parsel Sorgulama TKGM uygulamasını telefonunuza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için Android cihazlardan Play Store’a girmelisiniz. IOS cihazlardan ise App Store kısmına giriş yapmanız gerekir. Lütfen indirme işlemleri öncesinde cihazınızda yeterli alan olduğundan emin olunuz.   

Parsel sorgulama işlemi neticesinde satın almak istediğiniz mülkün konumunu tam olarak öğrenebilirsiniz. Bu sayede size gösterilen yerin doğruluğundan emin olabilirsiniz ve dolandırıcılık olaylarına karşı tedbirli olabilirsiniz.

2023/01/post-1675157193-5914-telefondan-parsel-sorgulama.webp

Yukarıda görüldüğü gibi Play Store’daki arama çubuğuna “Parsel Sorgulama” yazmalısınız. Ardından karşınıza “TKGM Parsel Sorgu” seçeneği çıkar. Bu seçeneğin yanında “Yükle” yazan yere tıklayarak işleminizi yapabilirsiniz.

2023/01/post-1675157199-8257-telefondan-parsel.webp

Telefonunuzda konum bilgileri açıksa haritada bulunduğunuz konumun görüntüleri çıkar. Üst kısımda bulunan çizgili alanın üzerine tıklayarak sorgulama işlemine başlayabilirsiniz.

Sorgulama sonrası alt kısımda yer alan yazıcı simgesine tıklayarak elde ettiğiniz sonucu yazdırabilirsiniz. Bu sayede gerekli alanlarda kullanma şansınız olur. Sorgulama işlemi neticesinde elde edeceğiniz bilgiler sayesinde mülkün konumuna ilişkin tüm detaylar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Harita üzerinde tüm bilgiler detaylı şekilde gösterildiği için mülke ait konumun yerini en doğru şekilde tespit edebilirsiniz.

İsim Soy İsmimle Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

İsim soyismimle tapu sorgulama yapma şansınız yoktur. Ancak e-Devlet sistemi üzerinden hem kendiniz hem de mirasçısı olduğunuz kişiler adına sorgulama yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için lütfen şifrenizi vakit kaybetmeden öğreniniz. Eğer e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız e-imza, mobil imza gibi farklı yöntemlerle giriş yapabilirsiniz.

2023/01/post-1675157344-9536-isim-soyisimle-tapu-parsel-sorgulama.webp

Yurttaşlar yukarıdaki ekrandan giriş yaparak e-Devlet sistemine ulaşabilir. E-Devlet sistemine turkiye.gov.tr adresinden girebilirsiniz. Bunun yanı sıra mobil uygulamayı indirerek de sisteme erişebilirsiniz. TKGM tapu bilgisi sorgulama işlemini e-Devlet’ten sadece kendiniz ve size miras bırakanlardan kalan mülkler için yapabilirsiniz.

2023/01/post-1675157344-7208-isimle-parsel-sorgulama.webp

Yukarıdaki ekrandan size uygun olan sorgulama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Eğer üzerinizde herhangi bir mülk varsa ilgili kısma tıkladığınızda parsel sorgulama sonucuna ulaşabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden size miras kalan mülklerin parselini de sorgulayabilirsiniz. Böylece miras olarak size gösterilen alanın doğru olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hatalı bir işlem yaparak hukuksal süreçle uğraşmak yerine parsel sorgulama yapmak çok daha mantıklıdır.

Tapu sorgulama işlemleri için bizzat tapu dairesine de gidebilirsiniz. Alım satım durumu söz konusuysa size mülkü satan kişiyle beraber ilgili tapu müdürlüğüne gidebilirsiniz. Bu sayede aranızda çıkacak anlaşmazlıklar önlenir.

TC ile Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

TC ile tapu sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama için e-Devlet mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Başka birisi üzerinde yer alan mülkü sorgulamak için o kişinin de yanınızda olması gerekir. Eğer adrese ilişkin detaylı bilgilere sahipseniz parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de sorgulama yapabilirsiniz.

Sorgulama için il, ilçe, mahalle gibi bilgileri girmelisiniz. Bunun yanı sıra ada ve parsel numarasını da bilmeniz gerekir. Yurttaşlar gerekli bilgileri edinerek işlem yapabilir. TKGM internet sitesi üzerinden işlem yapmak için mülk satışını yapan kişiden detayları öğrenebilirsiniz.

Detaylı bilgilere ulaşmanız halinde Parsel Sorgulama uygulamasını indirerek de ihtiyacınız olan bilgilere erişebilirsiniz. Uygulamayı akıllı telefonunuza ya da tabletinize indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra e-Devlet şifrenizle giriş yaparak detaylara erişim sağlayabilirsiniz.

Tapu sorgulama işleminin yapılmasının sebebi genellikle yeni bir mülk edinmektir. Hukuksal anlaşmazlıklar da bu işlemin yapılmasına sebebiyet verir. Özellikle arazilerin sınırları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, insanları parsel sorgulama işlemini yapmaya iter.

Anlaşmazlıklar sebebiyle insanlar, inşaat süreçlerini ertelemek zorunda kalarak zarar edebilir. Bunun yanı sıra mevcut inşaatların da kaldırılması gerekebilir. Bu nedenle resmi kayıtlardaki bilgilerin doğruluğu teyit edilmeden mülk üzerine herhangi bir yapı inşa edilmemelidir.

Babamın Üzerine Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Babamın üzerine tapu sorgulama işlemi sadece babanızın size vekâlet vermesi ile yapılan bir işlemdir. Ancak eğer adres, enlem-boylam ve diğer sorgulama detayları biliniyorsa online olarak sorgulama işlemi yapılabilir.

Resmi kayıtlara ulaşmak için sorgulama yapmanızda fayda vardır. TKGM sitesi üzerinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için girmeniz gereken adres parselsorgu.tkgm.gov.tr şeklindedir. Yurttaşlar kendi üzerlerinde olan mülkler için e-Devlet üzerinden de sorgulama yapabilir.

Babanızın vefatı ve mülklerini size miras bırakması halinde kendi e-Devlet sisteminiz üzerinden de gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra gerekli bilgileri tapu müdürlüğünden de alma şansınız vardır.

Ada Parsel Nasıl Bakılır?

Ada parsel bilgilerine bakmak için farklı yollar kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden sorgulama yapma şansınız vardır. Aynı zamanda TKGM sayfasından da sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tapu kadastro sorgulama işlemlerini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Ada parsel bilgilerine baktıktan sonra resmi sınırlara göre yapılaşma çalışmalarına başlayabilirsiniz. Sınırları çit, tel gibi farklı malzemelerle belirgin hale getirebilirsiniz. Bu sayede herkes nerenin size ait olduğunu kolayca anlayabilir.

Ada parsel bilgilerini sorgularken metrekare detayına ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra söz konusu mülkün başka hissedarı olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Eğer sorgulama işlemini parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden yaptıysanız satıcıdan size e-Devlet sonuçlarını da göstermesini isteyebilirsiniz.

Kötü niyetli kişiler size parsel sorgu ekranından farklı bir yere ait bilgileri gösterebilir. Bu nedenle gerçekten tapuda gösterdiği yerin kendisine ait olup olmadığını anlamak için e-Devlet ekranından elde ettiği bilgileri talep edebilirsiniz. Bu sayede hatasız bilgiler edinerek ileride sorun yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

Tarlamın Sınırlarını Nasıl Öğrenirim?

Tarlanızın sınırlarını parsel sorgulama işlemi neticesinde öğrenebilirsiniz. Bir tarlanın sınırlarını bilmek üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmadan önce gerekli bir işlemdir. Bu işlemin internet üzerinden yapılması sayesinde herkes ihtiyacı olan bilgilere kolay bir şekilde erişebilir.

Tarla, tarıma elverişli alan anlamında kullanılan bir ifadedir. Tarlaların tarıma elverişli olması sayesinde üzerinde meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak sınırların dışına çıkarak bu işlemleri yapmak, yasal problemlerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu yüzden parsel sorgulama yaparak söz konusu sınırları öğrenebilirsiniz.

E-Devlet’ten Ada Parsel Nasıl Bakılır?

E-Devlet üzerinden yapacağınız işlemler sırasında kendi arazinizin üzerinde irtifak hakkı, rehin, beyan olup olmadığını da öğrenebilirsiniz. E-Devlet’ten size verilen bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ada ve parsel bilgisi
  • Cilt no
  • Sayfa no
  • Yüzölçümü
  • Mülkün niteliği
  • Blok no
  • Bağımsız bölüm numarası
  • Arsa pay/payda bilgileri

E-Devlet’ten yapacağınız sorgulama neticesinde yukarıdaki bilgilere ulaşırsınız. Bu bilgileri hem kendi mülkünüz hem de miras kalanlar için edinme şansınız vardır. Miras için sorgulama yapmanız sayesinde diğer ortaklarla anlaşmazlık yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle kendinize kalan alanın sınırlarını tam olarak bilmek için mutlaka sorgulama yapmalısınız.

Telefonla Tarla Ölçümü Yapılır mı?

Telefonla tahmini bir tarla ölçümü yapabilirsiniz. Bunun için Google Earth uygulamasını kullanabilirsiniz. Google Earth uygulamasından iki konum arası uzaklığı tespit etme şansınız vardır. Bunun yanı sıra yolların uzunluğunu da öğrenebilirsiniz. Ölçüm sonuçları her zaman doğru çıkmayabilir:

  • Ölçüm için ilk önce Google Earth uygulamasını açmalısınız.
  • Ölçüm yapmak istediğiniz konumu belirlemelisiniz.
  • Ardından ölçüm simgesine tıklamanız gerekir.

En doğru sonuçlar için resmi kayıtlara bakmanızda ardından ölçü birebir arazi üzerinde yapmanızda fayda vardır. Resmi kayıtlardan tarlanızın hangi mesafeler arasında yer aldığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra enlem ve boylam dereceleri gibi farklı detaylara da erişebilirsiniz.

TKGM ya da e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamalar, metrekare, hisse gibi detaylara da erişmenizi sağlar. Birebir sorgulama işlemlerini, tapu müdürlüklerine bizzat giderek yapabilirsiniz. Tapu müdürlüklerine alıcı ve satıcının beraber gitmesinde fayda vardır.

İlgili Yazılar