Çörek Otu Yağının Faydaları: 12 Yararıyla Çörek Otu

Minik Tospik yazdı. 25 Ağustos 2021 621 okunma

Çörek otunun yağı, binlerce senedir kullanılan oldukça şifalı ve faydalı yağlar arasındadır. Gıda, ilaç, hatta kozmetik gibi pek çok alanda kullanılır. Astım, alerjik rinit, romatoid artrit gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca sedef, akne, vitiligo gibi cilt hastalıklarına da iyi gelen çörek otu yağının, saçlar için onarıcı ve yenileyici etkisi vardır. Cansız, kuru saçlara parlaklık verir. Özellikle soğuk havalarda çatlayan kuru ciltlerde kullanılabilen çörek otu yağı, çatlakları azaltarak cildi yumuşatır. Ciddi anlamda faydaları saymakla bitmeyen mucizevi yağın özellikleri arasında antioksidan, anti-inflamatuar gibileri de bulunur, haliyle iltihap tedavisine katkı sağlar. Tabii her faydasına rağmen kullanmadan önce mutlaka uzmana danışmak gerekir. İşte çörek otu yağının 12 faydası…

Çörek Otu Yağının Özellikleri

Böreklerin, poğaçaların üstünde görmeye alışık olduğumuz çörek otu, esasında beyaz ve mavi çiçekleri olan küçük bitkinin (yani nigella sativa) siyah tohumlarından ibarettir. Bu tohumlar ve tohumlardan üretilen yağ, çok eski zamanlardan beri doğal ilaç görevi görmektedir.

Tohumlardan elde edilen çörek otu yağının barındırdığı antienflamatuar ve antioksidan bileşik timokinon, pek çok rahatsızlığın geleneksel tedavisinde yaygın biçimde kullanılmıştır ve hala kullanılmaktadır. Öte yandan timokinon bileşiğinin kanser hücrelerinin karşısında durduğu da yapılan pek çok araştırmada gözlenmiştir. Yan etkisinin epey düşük olmasıyla beraber klasik ağır ilaçlara alternatif olabilmektedir.

Çörek otu yağı, topikal ya da kapsül biçiminde bulunabilir. Ayrıca ev yapımı masaj yağlarına, cilt bakım ürünlerine ve şampuanlara uygun miktarda ekleyerek bakımınıza katkıda bulunabilirsiniz. Hatta kalite bakımından yüksek olduğu için soslarda, yemeklerde ve içeceklerde kullanımı uygundur ve yaygındır.

Ayrıca Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? adlı yazımıza göz atın!

Çörek Otu İçerisindeki Mineraller ve Vitaminler

  • Bu kara tohumun besin bileşiminde %21 oranında farklı tiplerde protein, %35 oranında farklı tiplerde karbonhidrat, %35-38 oranında değerli yağlar,
  • Thymoquinone, Dithymoquinone, Thymohydroquinone ve Thymol gibi önemli yağlar,
  • Omega 3 ve 6,
  • Protein, B1-B2-B3 vitaminleri, piridoksin, folik asit, kalsiyum, bakır, demir, çinko, fosfor, E vitamini, gamma tocopherol,
  • Değişen oranlarda palmitic, myristic, palmitoleic, stearic acid, oleic acid, arachidic acid, eicosenoic acid, eicosadienoic acid, behenic acid gibi çeşitli yağ asitleri,
  • Karvon, sabinene, alfa-pinene, beta-pinene, P-cymene,
  • Doymuş asitler, tekli doymamış asitler ve çoklu doymamış asitler vardır.

Çörek Otu Yağının Faydaları

1- Romatoid artrit belirtilerini iyileştirebilir.

Yapılan çalışmalara göre, çörek otu yağının az önce bahsettiğimiz antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde romatoid artrit rahatsızlığı olan kişilerde iltihabı iyileştirdiği ve oksidatif stresi azalttığı saptanmıştır. Ayrıca diğer araştırmalara göre, 2 ay süresince çörek otu yağını 500 miligramlık kapsüller şeklinde kullanan kişilerde gözle görülür düzeyde eklem şişliği ve sertliklerinde azalma olduğu gözlenmiştir.

2- Kanser tedavisine katkı sağlayabilir.

Çörek otu yağı, kanserle savaşma gücüne sahip bileşik ‘timokinon’ açısından oldukça zengindir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, timokinonun urları küçülttüğü, büyüme süreçlerini yavaşlattığı ve dokuları kanser tedavisinde maruz kaldıkları radyasyon hasarına karşı koruduğu ortaya konmuştur. Ancak tabii ki çörek otu kesin ve tek çözüm değildir, bu konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

3- Bazı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir.

  • Sedef hastalığı: Bu, ağrılı ve kaşıntılı olabilen ve yaygın görülen otoimmün cilt hastalığıdır. Yapılan çalışmalar, çörek otu yağının topikal kullanımda cildin koruyucu bariyerini güçlendirdiğini ve sedef hastalığında görülen belirtileri azalttığını ortaya koymaktadır. Diğer çalışmalara göre ise, oral yolla ya da topikal biçimde kullanılan çörek otu yağının koruyucu etkiyi daha da artırdığı söylenmektedir.
  • Akne vulgaris: Çörek otu yağının etkileriyle ilgili yapılan pek çok araştırmada topikal şekilde kullanılan yağın hafif ya da orta şiddetli akne vulgarisin tedavisinde etkili olduğu, lezyonu ve iltihabı azalttığı saptanmıştır. Ayrıca yan etkilerinin bu hastalığın tedavisinde kullanılan diğer ilaçlara oranla daha az olduğu gözlemlenmiştir.
  • Vitiligo: Hastaların pek çoğunda ciddi psikolojik problemlere sebep olabilen ‘hipopigmentasyon’ bozukluğudur. Çörek otu yağının oral ya da topikal yolla kullanılmasıyla vitiligo lezyonlarının azalmasına katkı sağladığı görülmektedir.

4- Rahatsızlıkları gidermesinin yanı sıra cilde olumlu pek çok katkısı da bulunur.

Çil, akne, güneş lekesi, siyah nokta gibi ufak cilt problemlerini giderir. Öte yandan hiçbir şekilde yan etkisi olmayan yağ, yaşlanmayı geciktiren etkisi sayesinde, yara izlerini de kısmen yok ederek cildi güzelleştirmeye katkı sağlar.

5- Ciltteki kızarıklıklara iyi gelmektedir.

Özellikle erkekler, sakal tıraşı olduktan sonra az miktarda yağı sakal bölgesine sürdüklerinde, yaşayacakları ferahlık ve serinlik hissiyatı sayesinde şaşıracaktır. Hatta çörek otu yağı, yaz mevsiminde güneşte fazla kalma sonucunda kızaran cildin ferahlatılması ve iyileşmesi için de kullanılabilir.

6- Kolesterolü dengelediği görülmüştür.

Kolesterolün dengede kalmasında yağ asitlerinin önemli ölçüde etkisi vardır. Çörek otu yağı, içerisinde barındırdığı oleik ve linoleik asitler aracılığıyla kolesterolü düşürmekte ve kolesterol değerinin dengede kalmasına yardım etmektedir.

7- Astım belirtilerini azaltmaktadır.

Antienflamatuar etkisini sürekli dile getirdiğimiz çörek otu yağı, bu özelliği sayesinde astım belirtilerini de baskılamaktadır. Solunum yollarında meydana gelen iltihabın azalmasını sağlar, böylelikle bronşit belirtilerini de hafifletebilir.

8- Mide sorunlarını hafifletir.

Çörek otunu direkt olarak yemek mide ağrılarını, kramplarını ve reflü etkilerini azaltabilir. Yağı ise karın şişliği, gaz ve ülser belirtilerinde yatıştırıcı etki gösterir.

9- Zayıflamaya yardımcı olabilir.

Bu siyah tohumların karaciğeri temizleme ve yağ yakma özellikleri, sindirim sistemi üstünde hızlandırıcı etki bırakabilir. Bu özelliği sayesinde, bağırsakların daha fazla çalışmasını tetikleyen yardımcı etkisiyle çörek otu yağı zayıflama sürecine katkı sağlayabilir. Ayrıca iştah kesici etkisiyle tokluk hissi yaratabilir. Ancak bahsettiğimiz ürün yağ çeşidi olduğu için sağlıklı diyet listelerine ve spor aktivitelerine devamlılık şarttır.

10- Kabızlık rahatsızlığını gidermeye katkı sağlayabilir.

‘Lubricant’ adı verilen özelliğiyle çörek otu yağı, bağırsak iç duvarlarını kayganlaştırır. Haliyle kabızlık sorunu giderilebilir. Fakat düzenli olarak ilaç kullananlar, şeker hastaları, kalp hastaları ve hamileler bu yağı uzman kontrolünde kullanmalıdır.

Ayrıca Evde Yapabileceğiniz 17 Doğal Oda Kokusu Tarifi adlı yazımızı inceleyin!

Evde Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle 2 yemek kaşığı çörek otu, yani bitkinin siyah tohumları, havan ya da mutfak robotu sayesinde öğütülmelidir. Öğütülen çörek otu ne kadar bekletilirse, içerisindeki etkin maddeler etkisini o kadar yitirecektir.
  2. Eczanelerden bulabileceğiniz 200 mililitrelik koyu renkli şişenin içerisine öğütülen çörek otu doldurulur. Ardından şişe doluncaya dek zeytinyağı eklenir.
  3. Geriye yalnızca kapağının sıkı sıkı kapatılarak 1 hafta süresince günde birkaç kez şişesinin sallanması ve beklemek kalır.
  4. Öte yandan, çörek otu makinesi sayesinde çok miktarda hakiki ve tamamen doğal çörek otu yağını kolaylıkla elde etmek mümkündür. Bu makineler, ebatlarına ve modellerine göre farklı fiyatlarda bulunabilir.