Evde Salep Yapımı İçin Gerekenler Nelerdir? Kolay Salep Yapımı

Tugba yazdı. 13 Eylül 2022 277 okunma

Salep, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen bir içecektir. Lezzetli yapısı ve yoğun kıvamıyla damaklarda iz bırakan bu içecek, sağlık açısından da belirli faydalar sağlar. Salep bir bitkidir ve Türkiye'de pek çok bölgede yetiştirilir. Özellikle Ege kıyılarında, Antalya civarında; Karadeniz ve İç Anadolu'nun belirli kesimlerinde yaygın olarak yetiştirilir. En iyi salepler ise Burdur'a bağlı Bucak ilçesinde ortaya çıkar. Bucak salebini dağlardan civarda yaşayan köylüler toplayarak satar. Burada yetişen salep, Türkiye pazarına satılır. Toplam talebin neredeyse %80'i burada yetişen salepten karşılanır. Bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için ihracatı kısıtlanmıştır. Dondurma yapımında temel malzeme olan salep, içecek olarak da iyi bir seçimdir.

Salep Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılır?

Salep yaparken kullanacağınız malzemeler toz salep ve süttür. Bunun yanı sıra tarçın da içeceğinize ekleyebileceğiniz malzemeler arasındadır. Burada önemli olan kaliteli salebi tercih etmektir. Kaliteli bir ürün satın aldığınız takdirde içeceğinizin tadı da kıvamı da yerinde olur. Adım adım lezzetli bir salep hazırlama süreci şu şekilde tamamlanır:

  • Toz-süt oranını 500 mililitreye 1 tatlı kaşığı olacak şekilde ayarlayın.
  • Şekeri ise her 500 mililitrede 1,5 yemek kaşığı olacak şekilde koyabilirsiniz.
  • Öncelikle sütü kısık ateşe koyarak ısıtmalısınız.
  • Isınan sütün içerisine şeker-salep karışımını ekleyin.
  • Karışımı devamlı karıştırarak eklemelisiniz. Topaklanma olmaması için devamlı karıştırmanız son derece önemlidir.
  • Yaklaşık yarım saat içerisinde içeceğiniz istediğiniz kıvama gelir.

Hazır Sıvı Salep Nasıl Hazırlanır?

Salep hazırlama zahmetine katlanmak istemiyorsanız hazır sıvı saleplerden satın alabilirsiniz. Bu salepler karton süt ambalajlarında kullanıma hazır olarak satılır. Tek yapmanız gereken birkaç dakika kısık ateşte içeceği ısıtmaktır. İçeceğiniz kıvamını alınca ocağı kapatarak fincanlara yerleştirebilirsiniz. Hazır sıvı saleplerin dibi çok kolay tutar. Bu nedenle ocağı kısarak ya da su dolu tencerenin içerisinde ısıtmanız tavsiye edilir. SEK, Sütaş, Dost, Birşah gibi farklı markaların hazır sıvı salepleri vardır. Bu ürünlerin açıldıktan sonra iki gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Eğer çok fazla vaktiniz yoksa ve pratik bir ürün arıyorsanız oldukça lezzetli olan bu ürünleri tercih edebilirsiniz.

Tek İçimlik Salep Nasıl Hazırlanır?

Birçok markanın süt ya da suyla karıştırılarak tüketilen ve tek içimlik paketlerde satışa sunulan ürünleri vardır. Bu tür ürünler özellikle iş yerinde ya da vaktinizin olmadığı zamanlarda pratik bir şekilde hazırlamanız için idealdir. Lezzet yönüyle hazır sıvı salepler daha iyidir diyebiliriz. Tek içimlik olanların ise süt ile hazırlananları daha iyi bir lezzet verir. Tek içimlik ürünleri hazırlamak için ilk önce suyu ya da sütü ısıtmalısınız. Sonra paketin tamamını sütün ya da suyun içerisine boşaltarak karıştırmalısınız.

Salebin İçerisine Ne Katılmalıdır?

Salebin içerisine toz ya da çubuk tarçın koyabilirsiniz. İçeceğinize sadece aroma vermek istiyorsanız çubuk tarçın daha iyi bir seçimdir. Birkaç dakika beklettikten sonra çubuğu içeceğinizden çıkarabilirsiniz. Toz tarçını ise damak tadınıza uygun miktarda içeceğin içerisine serpebilirsiniz. Tarçının yanı sıra salebin içerisine vanilya ekleme şansınız da vardır. Aynı zamanda leblebi, ceviz gibi kuruyemişler de salep içerisine eklenebilir.

Kaliteli Salep Nasıl Anlaşılır?

Lezzetli bir salep içebilmek için önce satın aldığınız tozun kaliteli olması gerekir. Gerçek salep düz beyaz bir renge sahip değildir. Krem ya da bej renkli olan orijinal salebin kokusu da odunsudur. Vanilya ya da tarçın kokusu aldığınız takdirde ürünün katkı maddesi içerdiğini anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra gerçek salebin kıvam alması yaklaşık yarım saat alır. Hızlı kıvam alan tozlarda katkı maddesi olma ihtimali yüksektir. Bu yöntemler her zaman kesin sonuç vermeyeceği için yapmanız gereken alışverişinizi güvenilir bir firma aracılığıyla yapmaktır.

Salep Yaparken Nelerde Dikkat Etmek Gerekir?

Salep yaparken dikkat etmeniz gerekenlerin başında karışımı ekledikten sonra sütü devamlı karıştırmak gelir. Aksi takdirde topaklanma nedeniyle istediğiniz kıvamı elde etmeniz güçleşir. Bunun yanı sıra sütün de doğal olmasında fayda vardır. Sütün doğallığı ve salebin lezzeti birleşince ortaya tadına doyulamayan bir lezzet çıkar. Salep tozunu serin ve kuru ortamda muhafaza etmediğiniz takdirde yapısında ve tadında bozulma meydana gelebilir. Bu nedenle aşırı sıcak, soğuk ya da nemli ortamlar dışında; ağzı kapalı biçimde salebi saklamalısınız.

Salebin Yanında Yiyecek Olarak Ne Gider?

Salebin yanında giden yiyecekler içeceğinizden aldığınız tadın artmasını sağlar. Özellikle kurabiye, salebin yanında en çok tercih edilen yiyecektir. Sade, tarçınlı ya da zencefilli bir kurabiye ile salep keyfini ikiye katlayabilirsiniz. Kek de bu özel içeceğin yanında iyi bir seçimdir. Kekinizi de istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ama elmalı ve sade daha iyi bir seçim olur. Küçük çikolatalı drajeler ya da minik kuş lokumları, sufle, tuzlu kurabiye... Damak tadınıza göre pek çok alternatif arasından seçim yapabilirsiniz.

Salebin Faydaları Nelerdir?

Evde salep yapımı için gerekenleri öğrendikten sonra salebin faydalarına değinmekte de fayda var. Salep öksürüğe iyi gelir. Bunun yanı sıra tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapatır. Özellikle diyet yapanlar günde bir fincan salep tüketebilir. Kabızlık problemi çekenler, salep tükettiği takdirde bağırsaklarını rahatlatabilir. Salebin içeriğinde bulunan maddeler, zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Yemeklerin üzerine içildiğinde şişkinlik oluşumunu azaltır. Böylece yemek sonrasında kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Bu faydalardan yararlanmak için katkı maddesi içermeyen doğal ürünleri tercih etmelisiniz.