Mutfağınız İçin Tercih Edebileceğiniz 20 Bitki Önerisi

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 7 Aralık 2020
  • 4.216 okunma

Mutfağınızı bitkilerle dekore etmeye ne dersiniz? Mutfağınız için yapabileceğiniz tüm dekorasyon seçimlerinin arasına kesinlikle birbirinden renkli ve farklı ev bitkileri eklemelisiniz. Böylece mutfağınız çok şık bir görünüme kavuşacak! Ama her bitki maalesef mutfak için uygun değildir. Çünkü mutfak çok sıcak ve kuru bir havaya sahiptir. Mutfakta bulundurabileceğiniz birbirinden güzel bitkileri sizler için araştırdık ve listeledik.

1- Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera kuru ve sıcak ortamda yetişebilen bir bitki olduğu için kesinlikle mutfağınız için seçebileceğiniz bir bitkidir. Güneş alan bir yerine koyarak bu bitkiyi mutfağınızda bulundurabilirsiniz. Çok faydalı olan bu bitki her evde olmalıdır. Aloe vera’yı bulaşıklarınızı elinizde yıkadıktan sonra yaprağından küçük bir parça keserek ellerinize sürebilirsiniz.

2- Kılıç Bitkisi (Paşa Kılıcı)

Kılıç Bitkisi

Kökeni Güney Afrika olan bu bitki tam bir hava temizleyicidir. Bu bitkiyi mutfağınızın aydınlık ama güneş ışığından uzak bir yerine şık bir saksı içerisinde koyabilirsiniz. Gece boyunca oksijen salgılayarak karbondioksiti kendinde depolar. Bu bitkiyi sık sulamanıza da gerek yoktur. Bir inanışa göre boyu 1 metreyi aşarsa ev sahibi olacağınız söylenir.

3- Aşk Merdiveni Bitkisi

Aşk Merdiveni Bitkisi

Mutfağınızda yarı gölge bir alan varsa kesinlikle Aşk Merdiveni Bitkisini koyarak orayı değerlendirebilirsiniz. Doğrudan ışık aldığı ortamları ve az ışıklı ortamları asla sevmediği için öyle bir ortamda kuruyabilir. Eğrelti otu olarak da bilinir.

4- Para Ağacı Bitkisi

Para Ağacı Bitkisi

Mutfağınıza şıklık katacak bir diğer bitki de Para Ağacı Bitkisidir. Aslında her alana uyum sağlasa da güneş alan pencere önüne koyduğunuzda yeşil yaprakları kırmızılaşır. Su ihtiyacını yapraklarını büzerek gösterir. Ayrıca ilgi meraklısıdır, onunla konuşmanızı ister.

5- Orkide

Orkide

Herkesi büyüleyen bu çiçeği mutfağınızda kullandığınızda harika bir görüntü kazandırırsınız. Renkli yapraklarıyla mutfağınıza en çok yakışacak bitkilerdendir.

6- Çin Para Bitkisi

Çin Para Bitkisi

Sıcak ve güneş alan bir mutfağa sahipseniz Çin Para Bitkisini tercih edebilirsiniz. Bol miktarda ışık ister. Eğer yeterli ışığı alamazsa yapraklarını büzüştürerek yerinin değiştirilmesi için uyarır. Kesinlikle mutfağınızda tercih edebileceğiniz en güzel bitkilerden biridir.

7- Yuka Ağacı Bitkisi (Yuca)

Yuka Ağacı Bitkisi

Eğer mutfağınız büyükse salon bitkisi sayılan bu Yuka Ağacı Bitkisini mutfağınızda kullanabilirsiniz. Mutfağınıza modern bir hava katar. Bol ışıklı ortamları sever. Dayanıklı bünyesi ve sık sulanmaya ihtiyacı olmaması sayesinde bakımı en kolay bitkilerdendir. Çok güzel beyaz çiçek açan Yuka Bitkisi, havadaki toksinleri de yok etmektedir.

8- Draçena

Draçena

Büyük mutfaklar için tercih edilebilecek bir başka bitki de Draçena’dır. Mutfağınıza modern ve şık bir hava katar. Güneş alan, aydınlık ortamları sever. Bakımı oldukça kolaydır ve havadaki toksinleri yok eder.

9- Telgraf Çiçeği

Telgraf Çiçeği

Kökeni Hollanda olan bu bitki oldukça güzel bir görüntüye sahiptir. Bu yüzden mutfağınızı çok şık gösterecektir. Bakımı oldukça kolaydır. Yaprakları yeşil, canlı mor, gümüş karışımıdır. Eğer bu renkler canlılığını yitirirse bulunduğu ortam yeterince aydınlık değildir. Onun için mutfağınızın yeterli aydınlık olan bir köşesine koyabilirsiniz. Ortamı severse küçük pembe çiçekler açar.

10- Kaktüs

Kaktüs

Şık ve havalı görüntüsüyle mutfağınızda tercih edebilirsiniz. Mutfağınıza kolaylıkla uyum sağlar. Bakımı da en kolay bitkidir.

11- Kurdele Bitkisi

Kurdele Bitkisi

Parlak ama doğrudan ışık almayacak yerleri seven bu bitkinin kökeni Amerika’dır. Yerini beğenmezse yaprakları sararmaya başlar. Yerini beğenirse çoğalır. Bakımı oldukça kolaydır. Mutfağınızda bir raf üzerine koyarak şık bir görüntü sağlayabilirsiniz.

12- Zamia Bitkisi

Zamia Bitkisi

Sonsuzluk bitkisi olarak da bilinir. Sonsuz huzuru ve sevgiyi sembolize eder. Mutfağınızın direk güneş almayan hemen hemen her yerinde kullanabilirsiniz. Susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Kesinlikle mutfağınızda tercih edebileceğiniz bir bitkidir.

13- Fesleğen

Fesleğen

Mutfağınızda tercih edebileceğiniz bir başka bitki de Fesleğen’dir. Ayrıca keskin kokusu mutfağınızdaki ağır yemek kokularını bastırabilir. Görüntüsüyle mutfağınızı kesinlikle da şık gösterir.

14- Timsah Gözü (Senecio) Bitkisi

Timsah Gözü (Senecio) Bitkisi

Gösterişli ve havalı bir bitkidir. Mutfağınızda muhteşem bir ortam oluşturur, kendisi gibi hava katar. Direk güneş almayan aydınlık yerleri sever. Mutfakta bulunduğu yeri severse bezelye gibi yapraklarla aşağıya doğru dalları sarkarak yayılır. Mutfağınız da asılı bir sepette ya da dolaplarınızın üzerinde konumlandırırsanız mutfağınız çok şık olur.

15- Salon Sarmaşığı

Salon Sarmaşığı

Salon Sarmaşığı bitkisini mutfağınızda direk güneş almayan, aydınlık ya da yarı gölge bir ortamda bulundurmalısınız. Çok dayanıklı bir bitki olan Salon Sarmaşığı kurak veya nemli bir ortamda yaşayabilir. Oldukça da kolay büyüyen bu bitkinin birçok rengi vardır. Kökeni Soloman Adaları’dır. Mutfağınızdaki havadan toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar. Mutfağınızda bulunan yüksek bir rafa ya da dolap üzerine koyabilirsiniz.

16- Sukulent

Sukulent

Küçük ve birçok çeşidi olan ve hepsi birbirinden farklı görüntüye sahip olan sukulentler mutfağınızı güzel görünüm kazandırır. Sukulent aydınlık ortamı sever ve kuru ortamlarda da oldukça dayanıklıdır. Çok sulanırsa ölebilir. Bu sebeple 15 ya da 16 günde bir sulanması yeterlidir.

17- Kalp Sukulent (Hoya Kerri)

Kalp Sukulent (Hoya Kerri)

Aslında bu bitki de bir sukulenttir. Ancak bunu ayırmamın sebebi Uzak Doğu ülkelerindeki inanca göre bulunduğu eve şans getirir. O ülkelerde Lucky heart olarak anılır. Bu şans getiren bitkiyi mutfağınızda da tercih edebilirsiniz. Kalp Sukulent gün ışığını sever.

18- Hava Bitkisi (Tillandsia)

Hava Bitkisi (Tillandsia)

Bu bitki oldukça havalıdır. Topraksız yaşayabilen ender bitkilerden biridir. Aydınlık ortamları çok sever. Kuru havaya karşı oldukça dayalnıkıdır. Bu bitkiyi mutfağınızda oldukça havalı bir ortam oluşturur. Kesinlikle mutfağınızda tercih etmelisiniz. Toprak içerisine koymazsanız üzerine sprey şişesinden su püskürtebilirsiniz. 

19- Hedera Helix (Uzun Sarmaşık)

Hedera Helix (Uzun Sarmaşık)

Bu uzun sarmaşığın kökeni İngiltere’dir. Mutfağınızda tercih ederseniz oldukça güzel ve havalı bir ortam oluşturursunuz. Az gölge ya da iyi ışıklı ortamları sever. Bakımı da oldukça kolaydır. Mutfağınızda dolabın üzerine ya da bir rafın üzerine koyabilirsiniz. Daha farklı bir şekilde kullanacaksınız mutfağınızda asılı bir sepette kullanabilirsiniz. 

20- Şifalı Bitkiler

Şifalı Bitkiler

Mutfağınızda saksılarınıza nane, adaçayı, kekik, dereotu, maydanoz gibi şifalı olan ve yemeklerinizde de kullanabileceğiniz bitkileri yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiler için gübreli toprak gereklidir. Bunlara ister kendiniz ekebilir, isterseniz de hazır alabilirsiniz. Mutfağınızda cam önüne, aydınlık ve ferah alanlara koyabilirsiniz. Kendinizin yetiştirdiği bu bitkiler hem mutfağınızı güzel gösterir hem de yemekleriniz ve içecekleriniz için kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Eğer mutfak büyük ise gönül rahatlığıyla büyük bitkiler tercih edilebilir. Yuka Bitkisi, Draçene gibi salonlarda ve bahçelerde kullanılabilen bitkiler, büyük mutfaklar için oldukça idealdir.

Mutfaklar için Timsah Gözü Bitkisi, Salon Sarmaşığı ve Hedera Helix (Uzun Sarmaşık) tercih edebilirsiniz. Bir rafın üzerine, dolap üzerine ya da asılı olan bir sepete koyarak mutfakta havalı ve şık bir görüntü elde edilir.

Şifalı bitkileri mutfakta yetiştirmek oldukça kolaydır. Bir saksı içerisine gübreli toprak koyarak nane, dereotu, kekik gibi şifalı bitki tohumlarını bu toprağa atıp, pencere önünde ya da mutfakta doğal ışık alan bir yerde kolaylıkla yetişir.

İlgili Yazılar