2024 Ocak emekli maaşı zam beklentisi! Yüzde 51'i geçecek

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 2 Kasım 2023
  • 84 okunma

Nisan ayında 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükseltilen en düşük emekli maaşı, temmuz zammının kök ücrete yansıtılmasından ötürü senenin ikinci yarısında sabit kaldı. Ağır ekonomik şartlara karşı 7 bin 500 TL’yi düşük bulan emekliler bu süreçte ek zam taleplerini arka arkaya yinelerlerken hükümet yetkililerinden yalnızca 5 bin TL’lik Cumhuriyet ikramiyesi ile ilgili müjdeli haber geldi.

Maaş zamlarının her zaman olduğu gibi ocak ayında açıklanacağını belirten yetkililer bu süreçte enflasyon başta olmak üzere pek çok parametre gözetilerek kapsamlı bir çalışmanın yürütülmeye devam edildiğini ifade etti. Emekli maaşlarının hangi oranda zamlanacağı, en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı gibi konulara açıklık getirilmesi beklenilirken kulislerden birtakım tahminler yükselmeye başladı. Konuşulanlara göre SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşları 3 formülden biri baz alınarak belirlenebilir.

EKİM AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Emekli maaşı artışlarını etkileyen başlıca parametre 6 aylık enflasyon verisidir. SSK ve Bağ- KUR emeklileri 6 aylık enflasyonu direkt olarak maaş artışı olarak hisseder. Toplam rakamın üzerine refah payı da uygulanır. Bu kapsamda temmuz, ağustos ve eylül ayları için açıklanmış olan toplam enflasyon oranı yüzde 25,11’dir. Yani emekliler için şimdiden en az yüzde 25,11’lik zam kesinleşmiştir. Ekim ayı enflasyonu ile birlikte 4’üncü veri de tamamlanmış olacaktır. Enflasyon açıklamasının 3 Kasım Cuma (yarın) yapılacağı tahmin ediliyor.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emekli maaşı zammı ocak ayının başında netlik kazanacak. 6 aylık enflasyona ek olarak refah payının da söz konusu olacağı nerede ise kesinleşirken kulislerden gelen bilgilere göre 3 oran öne çıkacak. Gelen bilgilere göre emekli maaşları yüzde 35,73, yüzde 49,46 veya yüzde 51,46 oranında zamlanabilir. Ayrıca en düşük emekli maaşının da 10 bin TL’yi aşacağı tahmin ediliyor.

İlgili Yazılar