Asgari ücret Ocak zammı için ilk toplantı tarihi ortaya çıktı!

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 31 Ekim 2023
  • 18 okunma

Türkiye’de normal şartlar altında asgari ücret, Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilen toplantılar sonucunda belirlenen zam ile artırılıyor. Asgari ücrete uygulanan bu zam, takip eden yıl boyunca geçerli oluyor. Ancak Türkiye’de son dönemde enflasyonun olağanüstü artışı sonrası, son 2 yılda asgari ücrete Temmuz aylarında da ara zamlar yansıtıldı. Şimdi ise gözler Ocak ayında uygulanacak zamma çevrildi.

Asgari ücret zammı, komisyonun gerçekleştirdiği toplantıların ardından belirleniyor. Bu toplantılarda işveren, işçi ve hükümet kanatlarından temsilciler bulunuyor ve hesaplar sonrası, enflasyon rakamları da dikkate alınarak bir zam uygulanıyor. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan bulunuyor ancak asgari ücret tutarı, tüm toplumu etkiliyor. Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? İşte detaylar…

BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı doğrudan ve toplumun geri kalan kesimlerini dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret zammı için toplantılara ilişkin ilk açıklama geldi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin yaptığı açıklamada, “Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacağı için özellikle asgari ücret çalışmalarının sekreteryasını yürüyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bunun öncesinde çalışmalara başlıyor” dedi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTILARI NE ZAMAN?

Tarkan Zengin yaptığı açıklamada, bu noktada tarafların toplantı yerinin belirlenmesi, tarafların beklentileri adına her dönem çalışma yapıldığını ve bu konuya ilişkin diğer çalışmaların yürütüleceğini dile getirdi. Zengin bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonunun birinci toplantısının Aralık ayında yapılacağını, toplamda 3 toplantı ve sonrasında nihai zam oranının kesinleşeceği toplantının yapılacağını dile getirdi.

Tüm işçilerin zam oranının aslında asgari ücrete göre belirlendiğini ifade eden Zengin, “Onların da ücret seviyeleri yine asgari ücrete gelen artışa göre belirleniyor… Dolayısıyla bunlar masada olacak” dedi.

İlgili Yazılar