Eksik primle erken emekli olmak mümkün! SGK uzmanları sıraladı: 6 yıl önce....

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 30 Ekim 2023
  • 71 okunma

Yeni dönemde özellikle kadınlar için esnetilecek olduğu düşünülen emeklilik şartları, son dönemlerde arama motorlarında sık sık sorgulanmaya başlandı. Normal şartlarda sigorta başlangıç tarihi, yaş, prim, cinsiyet, hizmet süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak tanımlanan emeklilik hakkından daha erken bir dönemde yararlanılıp yararlanılamayacağı, milyonlar tarafından merak edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK, Bağ- KUR ve Emekli Sandığı kapsamında milyonlara maaş ödemesi yapmayı sürdürürken henüz emekli olmayan birçok kişi de kurumdan erken dönemde maaş alabilmenin yollarını araştırıyor. Bu noktada birtakım açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanları, birçok kişinin pek de haberdar olmadığı erken emeklilik yöntemlerini peş peşe sıraladı.

YALNIZCA KADINLAR İÇİN GEÇERLİ

Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanlarından alınan bilgilere göre sigortalı anneler için erken emeklilik durumu mümkündür. Emeklilik haklarını erken bir dönemde edinmek isteyen kadınlara, çocuk başın prim desteği verilir. 3 çocuğa kadar borçlanma hakları bulunan kadınlar, toplu ödeme yaparak 6 yıl erken emekli olabilirler. Burada sağlanması gereken tek şart, çocukların sigortalılık tarihinden önce doğmuş olmalarıdır.

MALULEN EMEKLİLİK HAKKINDAN YARARLANILABİLİNİR

Erken emekliliği getiren bir diğer yöntem de malulen emeklilik sistemidir. Sigortalı olarak çalıştığı iş döneminde bir rahatsızlığa yakalanan veyahut da kaza geçiren kişi, işgücü kaybı yaşadı ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun malulen emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Bu durumda en az yüzde 40 oranında işgücü kaybının yaşanmış olması, en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günlük prim şartlarının sağlanması gerekmektedir. Sağlık raporunda yüzde 60 oranında işgücü kaybı yaşamış olduğu belirtilen bir kişi ise malulen emeklilik için en az 1800 günlük prim şartını sağlamalıdır.

Malulen emekliliğin yanı sıra yaş şartı ile de erken emeklilik söz konusu olabilir. Sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler kısmi emeklilikten yararlanarak 3 bin 600 günlük prim ve 15 yıllık sigortalılık süresi karşılığında maaş ödemesi alabilirler.

İlgili Yazılar