Memur, emekli ve asgari ücretliye yüzde 70 zam hesaplaması!

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 30 Ekim 2023
  • 32 okunma

Elde edilen son bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon rakamlarında tahminlerini güncelledi. Buna göre Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68,01 oldu. Söz konusu enflasyon rakamları Ocak ayında emekli, memur ve asgari ücret zamlarında ele alınacak ve bu oran üzerinden yapılan hesaba refah payı eklenerek maaşlarda artış sağlanacak. Ancak tahminlerde gelen güncelleme ile hesaplarda da değişiklik yaşandı.

Türkiye’de son 2 yıldır asgari ücrete Temmuz ayında da zam uygulanıyor. Enflasyon rakamlarındaki hızlı artış nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü durumda uygulanan bu zammın yanında, emekli ve memur maaşı ile birlikte asgari ücrete Ocak ayında da zam uygulanacak. Bu zam tutarları için de enflasyon rakamları dikkate alınacak. Milyonlarca vatandaş bu kapsamda Ocak ayını bekliyor. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini güncellemesi ile hesaplar da güncellendi. İşte detaylar…

MİLYONLARIN GÖZÜ OCAK ZAMMINDA

Memur ve emekli maaş zamlarının hesaplanması için 6 aylık enflasyon rakamlarının netleşmesi gerekiyor. Ocak ayında, son olarak Aralık ayına ait enflasyon rakamları açıklanıyor. Buradan yola çıkarak, hesaba bir de refah payı ekleniyor ve zam tutarı belirleniyor. 2023 yılı için son enflasyon tahmini yüzde 68,01 olarak duyuruldu. Bu hesapla ikinci 6 aylık enflasyonun da yüzde 40,27 olması bekleniyor.

YÜZDE 70 ZAM HESABI!

En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak açıklanmıştı. Meclis’te bu tutarda bir güncelleme yapılması bekleniyor. Yılbaşında gelecek zamlarla birlikte yüzde 68,01 enflasyon ve yüzde 1,35’lik büyüme dikkate alındığında, bu iyileştirmenin yüzde 70 oranını bulabileceği ifade ediliyor.

Temmuz ayında kök aylık üzerinden emekli maaşlarına zam uygulanması ile birlikte 7.500 TL maaş alan emekliler zamdan yararlanamadı. Meclis’te yapılması beklenen maaş düzenlemesi ile birlikte bu tutarın değişmesi bekleniyor. Bu noktada yeni tahminler sonrası zammın yüzde 70’i bulabileceği ifade ediliyor.

İlgili Yazılar