Maddi anlamda elde edilen ciddi gelirlerle, kazançlı ve güzel bir yaşamı arzulayan kişiler için çağımızın avantajlı mesleklerini sayfamıza taşıyoruz. İşte, en fazla gelir imkanı sağlayan meslekler.
1. Pilotluk
Zorlu eğitimlerden geçen ve başarıyla testleri tamamlamış olan pilotlar, uçuş organizasyon yeteneklerini kanıtladıklarında ciddi gelirler elde edebilen ve sürekli geliştiren eğitimlerle tecrübe kazandıkça uzmanlaşan kişilerdir aynı zamanda. Gökyüzünde çelikten bir kuşu yöneten, mesleki disipline sahip ve işine tutkuyla bağlı olan kişilerin yapabileceği bu meslek grubundakiler yıllık en az 140-150 bin TL gelir elde edebiliyor.
2. Uzman Doktor
İnsan sağlığına ciddi katkılar sağlayan, gece gündüz nöbetçi olup mesailer yapan ve yoğun tempoya sahip meslek dalı olan doktorluk, alanında ilerlemek için ciddi çalışmalar, eğitimler ve sınavlardan geçmek için uğraş verilen alandır. Normal bir 6 yıllık eğitim düzeyinin ardından, dil öğrenme, tezler oluşturma, TUS sınavlarını başarıyla geçmek gibi yorucu ve enerji gerektiren çalışmalar sonrasında, meslekte ilerleme çok daha kolay olmaktadır.
Pratisyen, asistan ve uzman olarak kademe kademe değişen gelir durumları söz konusu olsa da, cerrahi işlem gerektiren operasyonlarda görev alan doktorların, özellikle kalp ve beyin cerrahlarının daha fazla kazandığı bilinmektedir. Popüler meslek olan doktorluk mesleği, istihdamın oldukça yüksek olduğu alan olarak yıllık 120-130 bin TL gelir imkanı veren bir meslek dalıdır.
3. Yazılım Mühendisliği
Teknolojik gelişmelerle birlikte ihtiyaç duyulan meslekler arasındaki yerini alan yazılım mühendisliği, günümüzün oldukça revaçta olan meslek gruplarından bir tanesi. Yazılım geliştirme, programlamalar ve çözüm ortaklığı alanında işletmelere sağladıkları faydalar yönünden yazılım uzmanları birçok sektörün ihtiyaç duyduğu bilişime ait alt yapıları oluşturan kişilerdir.
Bilgisayar ve internete hakim çalışan olmak, yazılım mühendisi olmak isteyen kişiler, bilgisayar mühendisliği bölümünün eğitimini tamamlamak zorundadırlar. Kazancı yüksek meslek grupları içinde yer alan yazılım mühendisliği senelik 230 bin TL’yi bulan meblağlarla oldukça ilgi çekmektedir.
4. Hava Trafik Kontrolörü
Hava trafiğini kontrol etme anlamında görev yapan hava trafik kontrolörleri, uçuşların izlediği rotalar ve uçuşlar arası mesafelerin takibi anlamında hayati öneme sahip çalışmalarda yer alırlar. Uçuş seyirlerinin doğru bir planlamayla gerçekleşmesi yönünde bağlantı kuran hava trafik kontrolörleri, ülkemizde de son zamanlarda çok fazla rağbet gören ve ciddi kazanç imkanı sunan mesleklerden biridir.
Konusunda uzmanlığın önemli olduğu bu meslek, dikkat ve takip gerektirdiği için konsantrasyon becerisi yüksek ve krizle başa çıkmada etkin bir personelin yetişmesi önemli olmaktadır. Bu meslek grubunun kazanç durumu senelik 115 bin TL civarı olduğu da belirtilmiştir.
Ayrıca Kaybolmaya Yüz Tutmuş veya Nesli Tükenen Meslekler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz
5. Noterlik
Devir teslim, sözleşme yenileme, tescil işlemleri ve belge onayı gibi pek çok noter tasdiki gereken evrakların onaylanması karşılığında belli bir ücret ödenmesi söz konusu olmaktadır. Taşınır ve taşınmaz malların el değiştirmesi işlemleri gibi bazı zorunlu nedenlere tabi işlemlerde noterler aracılığıyla gerçekleşmektedir.
İşlemine ve belge türüne göre değişik kazançlara sahip olan noterlik işinde, noter ve noter katibi olmak için hukuk bölümü mezuniyeti gereklidir. Noterlik mesleğine başlamak için 40 yaşını geçmemiş olmak ve 21 yaşından gün almış olmak gereklidir. Yılda 300-350 bin TL gibi bir kazanç imkanı olan bu meslek de tercih nedeni sayılan işlerdendir.
6. Yeminli Mali Müşavir
Kazancı yüksek meslek grupları içinde olan diğer meslek yeminli mali müşavirliktir. Üniversitelerin muhasebe ve finansman, iktisat, işletme gibi bölümlerinden mezun olduktan sonra, bu işe başlayabilmek için bazı eğitimler ve sınavlardan da başarıyla geçmek gereklidir.
İş tecrübesi olarak en az 10 sene muhasebeci veya mali müşavir olmak şartı konulmuştur. İyi bir çevre edinme şansı sağlayan ve mesleki anlamda ciddi bir kariyer imkanı olan mali müşavirlik mesleğinin bir üst mertebesi olan yeminli mali müşavirlik mesleğinin erbabı olan kişilerin, yılda en az 100 bin TL kazanç elde ettiğini de söyleyebiliriz.
7. CEO
Şirket kurucusu adıyla bilinen CEO, aslında görevi şirketin yönetim kurulu planlarını gerçekleştirmede stratejik planlar oluşturmak olan CEO, yöneticilerin başında bulunan, bugün ve yarın adına hedefler belirleyen ve şirket adına gerekli açıklamayı yapan kişiler olarak tanınmaktadırlar. Bu alanda yükselmek isteyen kişilerin, MBA programı eğitimlerine katılması ve lisansüstü bir dereceye ulaşmaları gerekir. Köklü ve iyi bir üniversiteden mezun olmanın ciddi bir avantaj sağladığı CEO mesleğinde kişiler senelik, 600 bin TL kazanabilmektedirler.
8. Akademisyen
Mezuniyetten sonra üniversite içinde kariyer yapmayı düşünen kişiler için akademisyen, okutmanlık, araştırma görevlisi gibi alanlar da son zamanların ciddi rağbet gören konularından biri. Çalışmak istediği alanda yüksek lisans eğitimini ve sınavları başarıyla geçen kişilerin, zorlu bazı mülakatlardan da belli bir puanı hedeflemeleri gerekir.
Zaman içinde meslekte yükselme yönünde ciddi katkılar sağlayan öğretim görevlisi ve akademisyenlik mesleği, üniversitede öğretmen olmak fikriyle genç beyinlere son zamanlarda cazip gelmektedir. Yıllık kazancı 120-130 bini bulabilen bu iş imkanı da ciddi kazanç imkanı sağlayan meslek grubu olarak karşımıza çıkmaktadır.
9. Sigorta Uzmanı
Sigorta uzmanlığında, risk yönetimi, hasar takibi ve firmaların teminatları konusunda planlamalar yapmak gibi önemli vasıflara sahip olmak gereklidir. Sigorta uzmanlığı, şirketin veya konutların belli bir güvence bedeli karşılığında zararın karşılanması çalışmalarını yapan sigorta uzmanlığı, karlı meslek grupları arasına girmektedirler. Sigorta uzmanları senede en az 110 bin TL kazanabilmektedir.
10. Eczacı
İlaçların olası etkileri, bileşenleri ve kullanım özelliği konusunda uzmanlık gerektiren eğitimlerin verildiği eczacılık bölümünün eğitim yılı 5 senedir. Araştırma laboratuvarlarında iş bulma şansı olan eczacılar, kendi işyerini açma şartlarını karşıladıkları zaman diplomalarıyla eczane de açabilmektedir. Eczacıların senelik kazancı 120-130 bin gibi miktarları bulabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Günümüzün bilgi çağı olması ve teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte bilişim ve bilgi teknolojisi alanında yetişmiş elemanlara ihtiyaç artmaktadır. Aynı şekilde ihtiyaçla uygun paralellikte bu meslektekilerin de kazancı fazla olabilmektedir. Bilgi teknolojileri mesleğinin dışında dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı, kalite yönetim uzmanlığı, planlama, diyetisyenlik, sağlık turizmi gibi alanlar da öne çıkan karlı meslekler arasında yer alırlar.
Kalifiye ve yetişmiş personel ihtiyacı her daim gereksinim sayılan, sağlık sektörü çalışanları ve mezunları, mimarlar ve mühendislik alanlarından mezun kişiler ve yazılım uzmanları istihdam olanağı yüksek olan mesleklerden olmaktadır.