Evde Zaman Nasıl Çabuk Geçer?

  • Minik Tospik yazdı.
  • 7 Ağustos 2021
  • 176 okunma

İki yıla yakın süredir içinde bulunduğumuz küresel salgın nedeniyle, kişisel ve toplumsal sağlığımızı korumak için zaman zaman evde kalma kısıtlamaları yaşadığımız günlerden geçiyoruz. Yaz ayları içerisinde kısıtlamalar tamamen kaldırılmış olsa da; değişen varyantlar, farklı mutasyonlar, yeniden artışa geçen vaka sayıları, aşı olmayanlar arasında devam eden Covid-19 salgını vs. derken; yakın gelecekte yeniden evlere kapanmak zorunda kalırsak, öfkelensek de galiba şaşırmayacağız. Tüm bu geçen zamanda, hemen herkes evde kaldığımız bu süreleri daha verimli hale getirmek için kendince bazı yollara başvurdu şüphesiz.

Biz yine de olası olumsuz senaryoları göz önünde bulundurup, yeniden kapanırsak diye kısacık araştırma yaptık sizin için. Umarız korktuğumuz başımıza gelmez… İhtiyaç duyacak olursanız, evde zaman nasıl çabuk geçer sorusunun cevaplarını bu yazımız içeriğinde bulabilirsiniz.

1. Kitap Okuyarak

Kitap Okuyarak

Kitap okumayı seven biriyseniz evde bireysel olarak yapılabilecek en iyi zaman geçirme aracının bu olduğunu söyleyebiliriz. İş, sosyal hayat gibi yoğunluklar bazen en sevilen uğraşılardan bile uzak tutabilir insanı. İşte size fırsat… Okumadığınız kitaplarınızı okuyun, yeni kitaplar satın alın ya da ödünç alın ama mutlaka okuyun! Sevebileceğiniz romanlar, hobi kitapları veya belki de kişisel gelişim, hangisini isterseniz. Alın çayınızı kahvenizi de yanınıza, açın sakin müziğinizi, ohh mis! İnanın zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.

Ayrıca Zamanın Su Gibi Akacağı En İyi Savaş Oyunları İçin 12 Öneri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Gazete - Dergi Okuyarak

Gazete-Dergi Okuyarak

Marketinizden ya da bayinizden alacağınız gazetenizi açın ve sabah haberlerini okuyun. Veyahut ilgi duyduğunuz mizah dergileri, sanat ya da bilim dergileri vs. varsa bunları… Kahvaltı sonrası keyif yapmaya ne zamandır fırsat bulamadınız kim bilir? İşte size işleri ağırdan alarak vakit öldürmek için farklı seçenekler 😉 Zaman hızla akıyor, öyle değil mi?

3. Film - Dizi Film İzleyerek

Film-Dizi Film İzleyerek

Sinemaya gidemiyorsunuz evet ama evde film izlemenin tadı bambaşka değil mi gerçekten… İnternete erişim olanağınız varsa sınırsız film izleme seçeneği de elinizin altında demektir. Kült filmler, unutamadıklarınız, hiç izlemedikleriniz, uzun zamandır izlemeyi düşünüp fırsat bulamadığınız filmler; yarım bıraktığınız ya da tekrar tekrar izlemekten çok keyif aldığınız dizi filmler…  Öyle oyalar ki sizi zamanın nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Telaş yok! Uzatın ayaklarınızı; patlamış mısır ve içeceğinizle geçin televizyon karşısına ya da bilgisayarınızın başına... Hem zihninize ve ruhunuza iyi gelecek hem de keyifli vakit geçirmiş olacaksınız.

4. Müzik ya da Radyo Dinleyerek

Müzik ya da Radyo Dinleyerek

E boşuna dememiş atalarımız “müzik ruhun gıdası” diye… Özel olarak, sevdiğiniz şarkılardan hazırladığınız listeleri başka şeylerle uğraşmaksızın dinlemeniz de mümkün;  bunları diğer aktivitelerinize fon müziği yapmanız da… İnternetteki çeşitli dijital müzik platformlarından müzik dinleyebileceğiniz gibi, müzik setiniz veya cd çalarınızla nostalji de yapabilirsiniz. Hatta diğer aile üyelerini de işin içine katıp daha keyifli hale de getirebilirsiniz bu işi. Dijital çağda sosyalleşmek de mümkün olduğundan cep telefonunuz ya da bilgisayarınızla uzaktaki yakınlarınız veya arkadaşlarınızla bağlantı kurarak, müzik keyfinizi paylaşa da bilirsiniz.  Radyo dinlemek özel tutkularınız arasındaysa gün boyu evde size eşlik edecek başka aktiviteniz de var demektir.

5. Hobi - Beceri Videoları İzleyerek

Hobi-Beceri Videoları İzleyerek

Sosyal medyada veya diğer dijital platformlarda o kadar çok “şu nasıl yapılır” “bunu nasıl yaptım”, “hadi siz de yapın” videoları var ki… Özel olarak ilgi duyduğunuz ya da merak ettiğiniz çeşitli aktiviteler varsa bu videolar sizin için biçilmez kaftan!  Dikiş dikmeyi mi öğrenmek istiyorsunuz, diyet yemek tarifleri mi lazım, atılacak eşyaları nasıl mı değerlendireceksiniz, makyaj yapmanın püf noktalarını mı bilmek istiyorsunuz... Hobi-Beceri videolarını hem izleyin, hem uygulayın hem de verimli ve keyifli zaman geçirmiş olun. El becerinizi geliştirmek, merak ettiğiniz konuları öğrenmek için sınırsız seçenekler elinizin altında!

6. Hobilerinizle Uğraşarak

Hobilerinizle Uğraşarak

Fotoğraf, resim, heykel, grafik tasarım, müzik ya da el işi ürünler yapma, takı tasarımı ve üretimi, taş süsleme, koleksiyon yapma, boyama yapma, puzzle yapma vs. Hobilerinizi gerçekleştirmek için bol bol zamanınız var artık. Denemenin tam sırası değil mi?

7. Yoga ve Meditasyon Yaparak

Yoga ve Meditasyon Yaparak

Fiziksel ve ruhsal sağlığı koruma, zihni sakinleştirme ve psikolojik rahatlama için yoga ve meditasyon yapma en değerli yollardan biridir.  Rahatlatıcı müzikler eşliğinde, tütsüden yayılan hafif kokularla evinizi en sakin köşesine çekilin.  Gevşeyin, yaşamın ritmine ve doğal akışına kendinizi bırakarak rahatlayın. Yoga ile hem dingin ve huzurlu hissedecek hem de fiziksel gücünüzü geliştireceksiniz. İnternetten de ulaşabileceğiniz çeşitli yoga ve meditasyon uygulamalarını tabletinize veya telefonunuza yükleyerek de bu uygulamalar üzerinden rahatlama ve gevşeme çalışmaları yapabilirisiniz.

8. Dolap ve Çekmeceleri Düzenleyerek

Dolap ve Çekmeceleri Düzenleyerek

Her zaman yapmak istediğimiz ancak hep üşendiğimiz şeydir dolap ve çekmecelerimize el atıp enikonu düzenlemek. Başlamaya cesaret edebileceğiniz geniş zamanlarınız da var hazır… O zaman ne bekliyorsunuz? Sizi zihnen rahatlatmakla kalmayıp epey de oyalayacak ve zamanınızı verimli şekilde geçirmiş olacaksınız. Kim bilir belki de uzun zamandır arayıp bulamadığınız eşyalarınızı saklandıkları yerden bulup çıkaracaksınız belki. Bu sayede neyin nerde olduğunu bilecek ve tertemiz olup yenileneceksiniz.

9. Bahar Temizliği Yaparak

Bahar Temizliği Yaparak

Bahar temizliği illa da baharda mı yapılır? Hazır dolap ve çekmeceleri düzenlemişken şimdi de evin bütününe el atmaya ne dersiniz? Şöyle dip köşe; eşyaları çeke çeke, cam-çerçeve, oda oda, tastamam temizliğe var mısınız? İnanın böylesi temizlik sizi fiziksel olarak yorabilir ama hem zihninizi rahatlatır hem de ruhunuzu. Evet, bahar temizliği yapmak için bundan daha iyi zaman olmaz. Evinizi derin temizlikle ferahlatın, ışıl ışıl olsun.

10. Yarım Kalan İşleri Bitirerek

Yarım Kalan İşleri Bitirerek

Yarım bırakıp köşeye attığınız el işi mi, çocuğunuz için tasarladığınız ama hayata geçiremediğiniz oyun aracı mı, başlayıp da bitiremediğiniz o kitap mı yoksa çok beğendiğiniz ama vakitsizlikten yarım bıraktığınız dizi film mi?  Hangi işiniz var yarım kalan? E ne bekliyorsunuz? Hadi! Hiçbir işiniz yarım kalmasın artık. Evde yapacak işim yok demeyin. Hem huzurla yarım kalan işinizi bitirin hem de zaman su gibi aksın geçsin...

11. Telefon ya da Bilgisayar Arşivini Düzenleyerek

Telefon ya da Bilgisayar Arşivini Düzenleyerek

Cep telefonlarımızı öyle ihmal ediyoruz ki bazen… Galerimizde ne çok fotoğraf, video vs. birikiyor. Bilgisayarımızdaki indirilmiş dosyalar, artık işe yaramayan klasörler, gereksiz ve yer kaplayan ne varsa işte bunları da temizlemek veya yeniden düzenlemek için tam sırası!  Dijital cihazlarınızı alın elinize ve başlayın çalışmaya. Ayıklayın, düzenleyin, kategorilerine ayırın. Hem cihazlarınızı rahatlatın hem de kendinizi…

12. Fotoğraf Albümü Hazırlayarak

Fotoğraf Albümü Hazırlayarak

Teknoloji ve dijital çağ bize eski ‘tab’lanmış fotoğraflarımızı ihmal ettiriyor öyle değil mi? Hâlbuki ne çok bakardık eskiden siyah beyaz ya da renkli albüm fotoğraflarımıza… Dijitalden az önce çekilmiş, tabedilmiş ama albüm yapılmayıp kutulara atılmış, dolap diplerinde çürümeye terk edilen fotoğrafları olduğunu söyleyenleri duyar gibiyim. Artık bu kıymetli anılarımızı düzenleyebileceğimiz bol bol zamanımız var. Hemen albümler oluşturup onları düzenleyelim. Geçmişimize saygı lütfen 😉

13. Yemek Yaparak

Yemek Yaparak

Herkes mutfağı sevmeyebilir. Yemek yapmak herkesin başarabildiği uğraşılardan olmayabilir. Ama bunu denemeden bilemezsiniz. Yemek yapma alışkanlığınızı geliştirebilir ve yeni denemelere cesaret edebilirisiniz artık. Yemek tarifi veren kitaplar edinebileceğiniz gibi yine malum dijital çağda her türden yiyecek tarifine internetten de ulaşmanız mümkün. Hem de görsellere hatta videolara yer veren tarifler.  Aceleniz de yok… Tadını çıkarın ve yaptığınız işten keyif almaya bakın. Kendi yaptığınız yemeği yemenin hazzı çok başka olacak inanın. Hatta belki, kendi özel tariflerinizi bile geliştirebilirsiniz. Korkmayın! Girin mutfağa!

14. Aile Üyeleriyle Oyun Oynayarak

Aile Üyeleriyle Oyun Oynayarak

Çoluk çocuk hep beraber mi evdesiniz? Tek başına zaman geçirmeye uğraşmaktan çok daha keyifli olabilir bu durum. Ailecek oynayabileceğiniz çeşit çeşit oyun var üstelik. Jenga, Monopoly, Scrabble, Tabu, Uno, Trivial Pursuit gibi kutu oyunlarının yanı sıra satranç, okey oyunları ya da iskambil kartları ile oynanabilen oyunlar hem eğlenceli ve hoşça vakit geçirmenize, hem aile bağlarını güçlendirerek anılarınıza yenilerini eklemenize hem de zamanı hızlıca geçirmenize olanak sağlayacaktır.

Ayrıca Müziğin Zamansız Kahramanları; QUEEN adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

15. Dijital Yolla Sosyalleşerek

Dijital Yolla Sosyalleşerek

Pandeminin bize yaşattığı deneyimlerden biri, evde kaldığımız dönemlerde bir araya gelemediğimiz yakınlarımızla, eşimizle, dostumuzla kısacası sevip özlediklerimizle teknoloji sayesinde görüntülü görüşmeler yapmamıza vesile olmasıydı. Evde uzun ve geniş zamanlar kalmamızı gerektiren durumlarda muhtemelen yine en çok buna, yani dijital yolla da olsa sosyalleşmeye ihtiyaç duyacağız. Çünkü iletişimi koparmak istemeyeceğiz çevremizle; sosyal varlık olmak bunu gerektirir zaten.  Ruhumuzu besleyen en önemli unsurlar arasında sosyalleşme ihtiyacı. O zaman hadi bakalım dijital sosyal hayat sizi bekliyor…

Sıkça Sorulan Sorular

Sık sık saate bakmamak gerekir. Zihninizdeki zamanı ancak onu görmezden gelerek hızlandırabilirsiniz. Saate her baktığınızda ne kadar zaman geçtiğini fark eder ve daha ne kadar zaman kaldığını dehşetle görürsünüz. Bu da ruhunuza iyi gelmez. 

Bize göre hiç doğru değil. Zamanı tüketmeye çalışırken o zamanın aslında ne kadar değerli olduğunu anlayamayabiliriz. Oysaki her günü, her ânı çok verimli ve doyasıya geçirme fırsatı yaratmalıyız. Bunun için zamanı hızlandırmaya değil, o zaman içerisinde yaşanacak, deneyimleri çoğaltmaya ihtiyacımız var.  Ömrümüzün sonuna yaklaştığımızda en çok arzu edeceğimiz şey “biraz daha zaman” olacak…

İlgili Yazılar