Ünlü 10 Türk Bilim İnsanı ve Çalışmaları

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 22 Ağustos 2020
  • 3.122 okunma
  • 1 beğeni

Gerek yakın tarihte gerekse daha eski zamanlarda pek çok Türk bilim insanı, yapmış oldukları çalışmalar ve icatlar sayesinde bilim tarihinde iz bırakabilmişlerdir. Ünlü 10 Türk bilim insanları ve çalışmaları tüm dünya tarafından katmış oldukları değerlerin göz önünde tutulduğu ve kendilerine bilim tarihinde yer verilen isimlerden oluşmaktadır.

Avrupa’ya Öncelik Eden Farabi

farabi

Ünlü Türk bilim insanları arasında özellikle Avrupa tarafından tanınan ve yaptıkları felsefe alanında çığır açmış özellikler gösteren Farabi, Şam’da 872 yılında dünyaya gelmiştir. Pek çok alanda çalışma yapmış olmasına rağmen özellikle felsefe alanında öne çıkan Farabi, yaptığı çalışmalar sayesinde Aristoteles, Platon ve Zenon gibi isimler ile anılır olmuştur. İdealist felsefenin kurucu isimleri arasında kendisine yer bulmuş olan Farabi’nin temel felsefi görüşleri özellikle İslam felsefesinin de oluşumuna büyük katkı sunmuşlardır. Aynı zamanda fizik ile de yakından ilgilenen Farabi, sesin çıkışının hava titreşimlerinden kaynaklandığının ilk kez bilimsel açıklamasını yapmıştır. Titreşimlerin dalga uzunluklarına göre farklı kullanım alanlarını açıklayan Farabi böylece ses çalışmaları üzerinde öncü bir alan yaratabilmiştir.

Gökbilim Alanında Biruni

biruni

973 yılında Özbekistan’da doğan Biruni, özellikle gökbilim alanında yaptığı çalışmalar ile ünlü Türk bilim insanları arasında kendisine haklı bir yer bulabilmiştir. Güneşin yüksekliğini ve hareketlerini hesaplayarak çeşitli takvim ve dönemsel hesaplamalar yapabilen Biruni, astronomi merakı sayesinde şehirlerin boylam hesaplarını da günümüzdekilerine yakın bir şekilde hesaplamıştır. Hesaplamalarının özellikle tarımsal faaliyetler için dönemim hükümdarları tarafından kullanılmasını sağlayan Biruni, böylece gök cisimlerinin hareketlerini doğru şekilde tespit ederek çok daha verimli tarım yapmanın yolunu açmıştır.

Matematik Dehası: Ali Kuşçu

ali kuşçu

1403 yılında Semerkant’ta doğan Ali Kuşçu ünlü Türk bilim insanları arasında matematik alanında gösterdiği başarılar sayesinde isminden en çok söz ettiren isim olmaktadır. Akkoyunlu devleti tarafından Fatih Sultan Mehmet’e önce elçi olarak gönderilmiş, daha sonra Fatih ile tanışmasından sonra sultanın dikkatini çekmiş ve İstanbul’da kalmaya ikna edilmiştir. Astronomi ve matematik alanında son derece özel tespitleri ve hesaplamaları bulunan Ali Kuşçu adına bir rasathane açılmış ve burada gök cisimlerinin hareketlerini izleyebilmesi için kendisine imkân sağlanmıştır. İstanbul’un tarihteki ilk enlem ve boylamını ölçen kimse olarak bilim tarihindeki yerini almıştır.

Mekanik İcatları ile El Cezeri

el cezeri

1136 yılında Cizre’de doğan El Cezeri özellikle mekanik icatları ile dikkat çeken birisidir. Yaptığı buluşlar ile birlikte kendisinden daha sonra yaşayacak olacak Da Vinci’ye rakip olabilecek El Cezeri, günümüzden 800 yıl önce elektrik olmadan çalışmayı başaran mekanik parçalar icat etmiş ve bunları uygulanır bir hale getirmiştir. Özellikle fillerin üzerine monte edilen ve savaşlarda, günümüz tankları gibi işlev gören devasa savaş makineleri gerekli olan finansal desteği göremediği için sadece bir taslak olarak kalmıştır. Cezeri, bunun yanında şifreli kasa, termos, şifreli kilit, saat, çocuk oyuncakları gibi pek çok alanda da kendisini gösteren birisi olmayı başarmıştır.

Ayrıca platformumuzdan en değerli 7 tablo ve öyküleri bilgilerine bakabilirsiniz.

Gök Cisimlerini İnceleyen Dahi Takiyuddin Raşid

takiyuddin raşid

1521 yılında Şam’da dünyaya gelen Takiyuddin Raşid, Türk tarihi içinde özellikle gök cisimlerinin incelenmesi çalışmaları ile bilinmektedir. Galata Kulesi’nde yaptığı rasat çalışmaları ile öne çıkan Raşid, Sultan III. Murad’ın onayı ile Tophane’de bulunan rasathanenin başına getirilmiştir. Asıl bu nokradan sonra kendi becerilerini göstermek için özel bir imkân bulmuş olan Raşid, astronomi, optik ve matematik alanlarında pek çok konuda özel başarılar elde edebilmiştir. Bunun yanında matematik ile de içli dışlı olan Raşid, sinüs, kosinüs gibi kavramların tanımlarını yaparak bunları özel cetvel formülleri ile açıklamaya çalışmıştır. Çeşitli geometrik fonksiyonların da kesirlerini ondalık kesirler ile ifade eden ilk kişi olarak tarihe geçen Raşid, tüm bu özellikleri ile birlikte kendisine özgü önemli bir bilim insanı olmayı başardı.

Modern Kimyayı Kuran Cabir Bin Hayyan

cabir bir hayyan

Modern kimyanın kurucuları arasında kabul edilen Cabir Bin Hayyan özellikle çalışmalarında kullandığı damıtma ibiği, ısıtıcı, tüp gibi icatları bakımından kimyanın gelişmesine büyük katkı sunmuştur. Farklı metal türlerini bir araya getirerek çeliğin kimyasal tepkimeler ile birlikte nasıl üretileceği üzerinde de duran Hayyan, ünlü Türk bilim insanları arasında kendisine özel atfedilen değerler ile birlikte önemli bir yerde bulunmaktadır. Sadece kimya alanında değil, mühendislik, gökbilim, felsefe gibi alanlarda da önemli eserler ortaya çıkarmış ve arkasında pek çok kaynak bırakmıştır.

Dünyaca Ünlü Matematikçi Cahit Arf

cahit arf

1910 yılında dünyaya gelen Cahit Arf, dünya matematik literatürüne armağan ettiği özel formülleri ile birlikte kendisine özel bir yer hak eden isimlerin başında gelmektedir. Özellikle sentetik geometri sorularının cetvel ve pergel ile daha kolay şekilde çözülmesini sağlayan Arf, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında da yararlı olmuştur. Yaptığı çalışmalar sonucunda matematikte formüllerine Arf Değişmezi ya da Arf Halkaları gibi isimler verilmiştir.

Kuantum Alanında Uzman Mete Atatüre

mete atature

1975 yılında dünyaya gelmiş Atatüre, kuantum alanında yaptığı çalışmalar sonucunda kendisine saygın bir yer edinmiş olan bilim insanıdır. Kendisine kadar ölçümü sınırsız olarak görülen ışık seviyesinin gürültülü ölçümü çalışmaları sayesinde dünyanın pek çok saygın üniversiteleri tarafından takdir toplayan Atatüre, ışığı sıkıştırma adını vermiş olduğu buluşu sayesinde atomdan en az 100 kat güçlü süper atom elde etmiştir.

Nobel Ödüllü Aziz Sancar

aziz-sancar

Yakın zamanda Nobel ödülünü alarak Türk bilim insanları arasında adından söz ettiren Sancar, 1946 yılında Mardin’de dünyaya gelmiştir. Sancar’ın yapmış olduğu çalışmalar özellikle DNA onarım mekanizmaları konusunda son derece önemlidir. DNA yapılanmasını yeniden ele alan ve genetik bozuklukların giderilmesi için öne sürmüş olduğu çalışmalar ile öne çıkan Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür. Kanser tedavisi için de farklı çalışmalar yürüten Sancar, bu konuda da önemli başarılar elde etmiştir.

Sümer Tarihi Açısından Kaynak Muazzez İlmiye Çığ

muazzez ilmiye çığ

Tarihteki pek çok yeniliğin ve buluşun öncüsü olan Sümerler ve Sümer kültürü üzerine dünya çapında kayda değer çalışmalar yapmış olan Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, alanında otorite kabul edilen saygın bir isimdir. Özellikle Sümer, Akad ve Hitit dilleri üzerine yaptığı çalışmalar ile öne çıkan Çığ, bu toplulukların inançları üzerine yaptığı çalışmalar ile de öne çıkmaktadır. Yaptığı çalışmalar günümüzde Sümer ya da eski çağlara merak duyan herkesin ilgiyle okuduğu ve alanında kaynak kitap olarak başvuru eserler olarak kabul edilmektedir.

İlgili Yazılar