Nefes Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 6 Temmuz 2020
  • 543 okunma

Meditasyon yapmak için en sık tercih edilen ve etkili sonuçlar yaratan nefes meditasyonu hem yeni başlayanlar hem de ileri aşamada olanlar için uygundur. Pratik yapısı sayesinde her yerde yapılabilme özelliği ile öne çıkan nefes meditasyonu yapmak için ise belirli aşamaları takip etmek gerekmektedir. Çünkü günümüzde meditasyon anlamından çıkarılarak kullanılmakta ve zihinsel sakinliğe ulaşmanın amacı olarak kullanılmaktadır. Meditasyon bu tanımıyla eksik kullanılmaktadır, çünkü meditasyon uyutmak yani sakinleştirmek için değil, tam aksine üst bilincin ortaya çıkarılmasıdır.

Nefes Meditasyonun Faydaları ve Yapılışı

nefes meditasyonu faydaları ve yapılışı

Nefes meditasyonun faydası farklı bir zihinsel boyuta geçmek için önemlidir. Meditasyon sırasında kişi, başta kendisinin olmak üzere her şeyin farkında olmaya başlar ve böylece zihnini gereksiz yere meşgul eden günlük meselelerden uzaklaşmaya başlar. Bu bakımdan günlük gerginliklerinizi, yorgunluklarınızı ve benzeri durumları atmak için her zaman nefes meditasyonu yapabilirsiniz. Nefes meditasyonu alanında önemli bulunan ve belirli aşamalar ile yapılan bir meditasyon yöntemidir.

Rahat ve Kolay Bir Duruş Edinin

rahat ve kolay bir duruş edinin

Öncelikli olarak rahat ve kolay bir oturma pozisyonu elde etmeniz gerekir. Ancak bunun için klasik hale gelmiş bir yastık üzerine bağdaş kurma pozisyonunu kullanmanıza gerek yoktur. Önemli olan meditasyon yapacak olanın en rahat edeceği pozisyonu bulmaktır ve kendiniz için hangi pozisyonda rahat ediyorsanız o şekilde başlamanız yararlı olacaktır. Oturuş pozisyonu vücudun doğru şekli alabilmesi için önemli olduğu için ilk adıma özen gösterin.

Sakin ve Düzenli Bir Solunum Yakalayın

sakin ve düzenli bir solunum

Gündelik yaşamdaki tüm düşünceler nefes alıp vermeyi etkilemektedir. Bebeklerin sakin olması, genelde diyaframlarını kullanmaları ile ilgilidir. Ancak yetişkinler diyaframdan nefes almazlar ve korku, heyecan, beklenti gibi etmenler sonucunda doğru nefes alıp vermek unutulur. Nefesin düzenli olması bilincin farkına varmak açısından son derece önemlidir. Bu bakımdan rahat edeceğiniz pozisyonda oturduktan sonra ikişer üçer şekilde nefes alın ve daha sonra aynı hızda nefesi bırakın. Bu durumu rahatlayıncaya kadar tekrar edin. Amaç evrensel farkındalık yaratmaktır.

Ayrıca sitemizden tütsü nasıl yakılır ve kullanılır? Hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Nefes Alma Yöntemleri

nefes alma yöntemleri

Oturma pozisyonunda birkaç kez derin nefes alıp verin. Ardından tüm karnınızı şişirecek kadar burnunuzdan diyafram nefesi alın. Bu sırada gözleri ve ağzı kapalı tutun, ellerinizi karnınızın üzerinde yerleştirin. Özellikle meditasyona yeni başlayanlar için ellerin karın üzerinde durması oldukça yararlıdır.

Nefesi Yavaşça Bırakın

nefesi yavaşça bırakın

Aldığınız nefesi ağzınızdan yavaşça bırakın ancak burada nefesin tamamen çıkmasına izin verin. Önemli olan nokta alınan nefes süresi ile verilen nefes süresinin aynı eşitlikte olmasıdır. Nefesi verdikten sonra ise herhangi bir bekleme yapmadan tekrar aynı hız ile burnunuzdan diyafram nefesi alın.

20 Dakika Boyunca Tekrarlayın

20 dakika tekrarlayın

Düzenli ve eşit aralıklar ile yaptığınız nefes alıp verme eylemini en az 20 dakika boyunca tekrarlayın. Bu esnada saati doğru takip etmek için alarm kurmak yararlı olabilir. Meditasyon yaparken gözlerinizi açıp doğrudan saate bakmayın, bu durum aklınıza başka yapmanız gereken işleri getirecek ve odaklanmanızı bozacaktır.

Bir Noktaya Odaklanın

bir noktaya odaklanın

Tüm nefes alıp verme işlemleri sırasında dikkatinizi vücudunuzdaki bir noktaya odaklamaya çalışın. Nefes meditasyonu için kolay olan ayaklara odaklanmaktır. Ayaklardan daha sonra bileklere, dizlere doğru dikkatinizi verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, her kısımda nefes alıp verme işleminize özen göstermenizdir. Odaklandığınız noktalarda yanma, kaşıntı, serinlik gibi farklı hisler oluşabilir. Bu durum doğru şekilde odaklanmanızı ve kendinizin farkına vardığınızı göstermenize işaret edecektir. İlgili süre dolduğunda ise son nefesinizi de tamamen verdikten sonra oturduğunuz pozisyondan kalkabilir ve günlük yaşama devam edebilirsiniz.

İlgili Yazılar