Bebekler ve Okul Öncesi Çocuklar İçin El ve Parmak Oyunları

Fikir Mühendisi yazdı. 11 Ocak 2021 608 okunma

Çocuklarla iletişimde bebeklikten itibaren sağlıklı bir bağ kurmak her zaman çok önemlidir.Bu iletişimin en kolay bağlantı şekli ‘DOKUNMAK’tır. Çocuğunuza bebeklikten itibaren dokunmayı, sarılmayı ve gözlerinin içine bakıp gülümsemeyi ihmal etmeyin. Dokunmaya verdiğiniz önem çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında çevresiyle kurduğu iletişimde özgüvenli ve pozitif olmasını kolaylaştıracak, hayata ve sizlere güven duymasını sağlayacaktır. Uzmanlar özellikle el ve parmak oyunlarının çocuklarda dil gelişimi için çok önemli olduğunu belirtiyorlar.Bu tarz oyunlar dil gelişimini sağlayan beyin bölgesinin gelişimesine katkı sağlıyor ve konuşma becerilerini geliştiriyor.

Diğer yazılarımızda çocuklarınızla oynayabileceğiniz balon oyunlarından, birbirinden keyifli kutu oyunlarından, tatilinizi şenlendirecek su oyunlarından, sizi geçmişe götürecek nostaljik taş oyunlarından ve eğlencenin bir klasiği olan top oyunlarından bahsetmiştik. Yazıların üzerindeki linklere tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Şimdi sıra el ve parmak oyunlarında..Bu tarz oyunlar karşılıklı paylaşımınızda aldığınız keyfi artıracaktır.Şimdi beraberce seçtiğimiz oyunlara bir göz atalım mı?

1. Bip Bip Biiiippp Oyunu

Bu oyun bebeklik çağındaki çocuklarımız için çok uygun! Bebeğinizin özellikle yüzündeki bölümlere; alnına, çenesine, yanaklarına sırasıyla dokunarak burnuna kadar gelip dokunun! Ve dokunduğunuz anda ‘bip bip’ deyin. Eğer maniler biliyor iseniz, bu oyunu oynarken her seferinde değişik maniler söyleyerek oyunu daha da keyifli hale getirebilirsiniz. Örneğin; kamyon geldi kornayı çaldı bip bip bip….. gibi bir tarz bile olabilir.

2. Sar Makarayı

Yine bebeklik çağındaki çocuklarımıza uygun artık neredeyse gelenekselleşmiş bir oyundur.Anneleriniz veya büyük annelerinizden muhakkak duymuşsunuzdur ! İstediğiniz kadar tekrarlayabileceğiniz bir döngüdür ve sonunda çocuğunuzu gıdıklamayla bitirmeniz tavsiye edilir ☺️

Sağ el öne doğru ve arkaya doğru hareket ettirilirken aşağıdaki sözler söylenir;

Sar makarayı sar sar ! Çöz makarayı çöz çöz !

İki elin parmakları da açılarak gösterilir;

On kilo pekmez !
Elleri yalama hareketi yapılır; Yala yala bitmez!
Sağ kulakla dinleme hareketi yapılır; Aslan geliyor !
Sol kulakla dinleme hareketi yapılır; Kaplan geliyor !

3. Fış Fış Kayıkçı

Sanırım bir neslin tamamı bu oyunla büyüdü ☺️ Hala sözlerini ezbere bilir ve söyleyebilirim! Bebeğinizi dizinize oturtup, ellerinden tutarak, öne arkaya adeta salıncak gibi sallayarak oynatabileceğiniz çok keyifli bir oyun ! Oyunun şarkısının sözleri şöyle:

Fış fış kayıkçı
Kayıkçının küreği
Hop hop eder yüreği
Akşama fincan böreği
Sahanlıkta etim var
Bir yaramazcık kedim var
Kedi eti yerse 
Annem beni döverse

Ve oyunun sonunda ‘Bıdı bıdı bıdı derse’ denilip, bebeğin göbeği gıdıklanır! Bebeğinizle beraber gülmenin keyfini çıkarın derim!

4. Vücudumuzu Tanıyalım

Bebeğiniz büyüyüp yaşını doldurduktan sonra daha öğretici oyunlara geçebilirsiniz. Bebeğinizi karşınıza oturtup, vücudunuzun basit bölümlerinden başlayıp, o ufacık minnak parmaklarıyla işaret ederek, sorduğunuz uzvumuzu göstermesini isteyebilirsiniz.“Burnunu göster, gözlerini göster ” gibi. Bu oyunda bebeğinizin bilemeyerek hayal kırıklığına uğramaması için öncelikle sizin sırasıyla, onun vücudu üzerinde uzuvlarını parmağınızla işaret ederek isimlerini saymanızı öneririz.Böylelikle öğrenmesi kolaylaşacaktır.

5. El Kuklaları ile Oyunlar

Siz veya aile bireyleriniz tarafından yapılabilecek ev yapımı kuklalar ile çocuklarınızın hayal gücünü geliştirebilirsiniz. Evinizdeki kullanılmayan renkli çoraplar ve/veya eldivenleri kullanarak çok renkli kuklalar yapabilirsiniz. Hatta bu kukla oyuncakları yaparken çocuğunuzun da fikrini sormanız ve beraber yapmanız bu oyunu çok daha keyifli bir aktivite haline getirecektir. Kukları yaptıktan sonra beraber isim koymak ve onları karşılıklı konuşturmak da çocuğunuzu daha kolay oyuna dahil olmasını ve daha çok keyif almasını sağlar. Diğer bir önerimiz de çocuğunuzdan bu kuklalara aile bireylerinin isimlerini koymasını ve onları kişiliklerine göre konuşturmasını da isteyebilirsiniz. Bakalım aile bireyleriyle ilgili bilmediğiniz hangi düşüncelerini öğreneceksiniz?

6. Hangi Elimde?

Bu oyun çocuğunuzun dikkatini odaklamasını ve bu becerisini geliştirmeyi sağlar.Elinize alacağınız ufak bir obje ile bu oyunu oynayabilirsiniz. Sevdiği ufak bir oyuncak, biblo, bir toka veya top bile olabilir. Seçtiğiniz objeyi elinize alarak , her iki elinizi de arkanıza saklayıp, sonrasında ellerinizi öne doğru çapraz şekilde çıkarın. Çocuğunuza oyuncağının hangi elinizde olduğunu sorun.Bulmaktan çok zevk aldığını göreceksiniz.Bu oyuncağı tekrar tekrar saklayarak çocuğunuzun aldığı keyfi artırabilirsiniz.

7. El Kızartmaca

Çocuklarınızın dikkat ve reflekslerini geliştirecek faydalı bir oyundur.Çocuğunuzla  karşılıklı oturup, Siz kendi ellerinizi avuçları yukarı gelecek şekilde öne doğru uzatın.Çocuğunuz da ellerini avuçları aşağı gelecek şekilde sizin elleriniz üzerine koymalıdır.Siz sağ, sol ya da her iki elinizi aniden çekerek çocuğunuzu şaşırtırsınız. Çocuğunuz ise sizin kaçan elleriniz üzerine vurmaya çalışır. Vurabilirse kazanır ! Peki ya ıskalarsa, o zaman ellerini üste koyar ve vurma sırası Size geçer..Bu oyunun tek negatif tarafı ellerinizin kızarması ve bazen hızlı şaplaklardan dolayı az da olsa canlarınızın yanmasıdır😄 E tabi buna da değer!

8. Başparmakların Dünyası

İki elin baş parmaklarıyla oynana bu oyunda; sağ elin baş parmağı “Ali”, sol elin baş parmağı “Ayşe” olur. Önce avuç kapalı durur ve Ali ile Ayşe’nin hikayesi anlatmaya başlanır 😊

Tüm oyun boyunca baş parmaklar kukla gibi oynatılır. Hikayeye uygun olarak, yumuk yapılmış elden yukarı kaldırılır veya sağa sola oynatılır.

İşte oyunun hikayesi;

Bir gün Ali evden çıkmış 
Sağa bakmış kimse yok
Sola bakmış kimse yok
Aşağı bakmış kimse yok
Yukarı bakmış kimse yok
Girmiş içeri
Biraz sonra İkisi birden evden çıkmışlar
Sağa bakmışlar kimse yok
Sola bakmışlar kimse yok
Aşağı bakmışlar kimse yok
Yukarı bakmışlar kimse yok
Karşılıklı bakışmışlar.

Yüzyüze bakan baş parmaklar, yüzlerini birbirlerine tokuştururlar 😊

Günaydın ALİ
Günaydın AYŞE demişler
Oynamışlar, oynamışlar, yorulmuşlar…
Ayşe’nin annesi çağırmış
Ali’nin annesi çağırmış

Başparmaklar birbirine değdirilerek vedalaşırlar.

Hoşça kal ALİ
Hoşça kal AYŞE demişler…
Evlerine girmişler.

Ve baş parmaklar evlerine yani avuç içlerine geri dönerler ..

9. Üç Topum Var

Baş parmak ve işaret parmaklarıyla oynanan bir oyundur.

Baş parmağı ve işaret parmak birleştirilip halka yapılır ve gösterilir.’ Benim üç topum var. İşte en küçük topum’ denir.

İki elin baş parmakları ve iki elin işaret parmakları birbirine birleştirilir, ortanca topu simgeleyen bir halka yapılır, gösterilir. 'İşte ortanca topum' denir.

İki kol öne uzatılır, ellerin uçları birbirine birleştirilip halka yapılır, gösterilir. 'İşte bu da kocaman topum!' denir.

Aynı sözlerle tüm hareketler tekrarlanır. 'Haydi gelin bu üç topu bir kez daha gösterelim!'

10. Beş Minik Parmak Kardeş

Beş parmak sırasıyla gösterilerek ve aşağıdaki sözler söylenerek oynanır.Her parmak sırasıyla tutulur ve sağa sola sallanarak aşağıdaki sözler söylenir.Oyunun sonunda çocuğunuzun gülmesi garantidir 😊

Beş parmak gösterilir;

Beş minik kardeş varmış, bir gün ava gitmişler, bir kuş görmüşler
Baş parmak; Bu tutmuş
İşaret parmağı; Bu temizlemiş
Orta parmak  ; Bu pişirmiş
Yüzük parmağı ; Bu yemiş
Küçük parmak  ;  Bu da “Hani bana, hani bana ?” demiş.
“Yok sana, yok sana” demişler.

“Ben de gider ararım, Ben de gider ararım” Bu sözleri yinelerken çocuğunuzun bileklerinden koltuk altlarına doğru parmaklarınızı yürütün ve koltuk altlarından gıdıklayın 😊