Emzirme Döneminde Diş Ağrısı Neden Olur?
Tugba yazdı. 1 Şubat 2023 168 okunma
Emzirme döneminde diş ağrısının nedenlerini saymaya başlamadan önce vücudunuzun müthiş bir değişim içerisinde olduğunu bilmeniz gerekir. Hamilelik ve sonrasında gelen emzirme sürecinde hormonlarınız adeta sil baştan şekillenir. İçinizde yeni bir can büyütüyorsunuz haliyle olsun o kadar. Ama bu değişime uyum sağlamak için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir.
Emzirme döneminde diş ağrısının nedenleri, hormonlardaki değişimden kaynaklıdır. Vücudunuz bu dönemde daha da hassas olur ve korunmaya olan muhtaçlığı artar. Tabii ki bu süreçten dişler de etkilenir. Hele düzenli olarak fırçalamadığınız ve bakımını yapmadığınız takdirde dişleriniz daha fazla yıpranır.
Diş etlerinde meydana gelen kanamalar, iltihaplar emzirme döneminde artar. Doğru bakım sağlanmadığında diş kaybıyla sonuçlanan diş eti çekilmesi, çürüme gibi sorunlar meydana gelir. Bu nedenle hamilelik ve emzirme dönemlerinde dişler düzenli fırçalanmalı; düzenli diş ipi kullanılmalıdır.
Emzirme Döneminde Diş Ağrısı Sebepleri
Emzirme döneminde diş ağrısının sebepleri içinde bakteri artışı ilk sırada yer alır. Bakteriler arttığı için dişleriniz ve diş etleriniz olumsuz dış etkilere karşı daha açık hale gelir. Çürüme, iltihap gibi sorunlar da ağrıya sebebiyet verir. Ağrı tek bir dişin olduğu bölgede ya da farklı noktalarda ortaya çıkabilir. Ağrı yemek yerken, su içerken ya da konuşurken de meydana gelebilir.
Diş ağrısı belirli aralıklarla ortaya çıkabilir ya da geçmeyen bir hal alabilir. Burada ağrının şiddeti günlük hayatınızı son derece olumsuz etkileyebilir. Ağrıyı hafifletmek için kullanacağınız ilaçlarsa geçici olarak çözüm olur. Üstelik emzirme döneminde ilaç kullanmanız sakıncalıdır. Doktorunuza danışmadan sprey, hap gibi ilaçları emzirme döneminde almamalısınız.
Emzirme döneminde diş ağrısının sebepleri, kadınların diş sağlığına gereken özeni göstermemesidir. Diş sağlığını korumayan kadınlarda ağız içerisinde yer alan bakteriler, diş kaybına giden süreci hızlandırır. Bu nedenle gerekli tedbirleri hamilelik döneminden itibaren almalısınız.
Emzirme Döneminde Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Emzirme döneminde diş ağrısının geçmesi için günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamalısınız. Plakları, yemek kalıntıları tamamen temizlemek için aşağı yukarı hareketlerle fırçayı kullanmalısınız. Dil temizliği yapan fırçaları tercih ederek daha etkili şekilde hijyen sağlayabilirsiniz. Fırçalama işlemi en az iki dakika sürmelidir. Bunun yanı sıra kaliteli bir diş fırçası ve macunu kullanılması da önemlidir. Diş macununun içerisinde paraben, SLS, gibi maddeler bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Fırçalamanın yanı sıra günde en azından bir defa diş ipini nazik hareketlerle uygulamalısınız.
Ağız bakım sularını da çok sık olmamak kaydıyla kullanabilirsiniz. Bakterileri önlemek için tuzlu su ile de gargara yapabilirsiniz. Diş fırçanızı 2-3 ayda bir değiştirerek daha sağlıklı bir kullanım olanağı elde edebilirsiniz. Herhangi bir ağrınız olmasa bile yılda bir kez diş hekiminizi ziyaret etmenizde fayda vardır.
Emzirme Döneminde Dişe Dolgu Yapılır mı?
Emzirme döneminde dişe dolgu yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hatta bir an önce çürüğe dolgu yapılmasında fayda vardır. Emzirme döneminde artan bakteriler nedeniyle çürükler çok hızlı ilerler. Bu nedenle dolgu yapılarak çürük durdurulmalıdır. Emzirme döneminde anestezi almadan dolgu yaptırabilirsiniz. Hekiminiz herhangi bir sakınca görmediyse anestezi de alabilirsiniz.
Emzirme Döneminde Diş Çekilir mi?
Emzirme döneminde diş çekilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Diş çekimi lokal anestezi altında yapılır. Bu nedenle emzirmeye 2-3 saat ara verilmelidir. Ardından emzirme sürecine devam edebilirsiniz. Dişinize iyi baktığınız takdirde emzirme döneminde diş ağrısı ile karşılaşmazsınız. Emzirme döneminde diş ağrısının nedenleri dönüp dolaşıp bakım eksikliğine dayanır. Bu nedenle dişlerinizi hayatınızın her döneminde korumalısınız.