Dünyanın En Değerli 5 Para Birimi

Tugba yazdı. 6 Ocak 2023 131 okunma

Dünyanın en değerli beş para birimi tahmin edilenden biraz farklı. Her zaman hesaplarımızı üzerinden yaptığımız dolar ve avro listede yok. Ancak bu onların değersiz olduğu anlamına gelmiyor. Dünyanın en değerli para birimleri arasında ilk dörtte Arap ülkeleri var. 

Dünyanın en değerli beş para biriminin neden değerli olduğu konusunda çeşitli varsayımlarda bulunmak mümkün. Bunlardan ilki petrol olarak ifade edilebilir. Parası değerli olan ülkelerden bazıları petrol üreticisi olduklarını görebilirsiniz. Bazıları ise diğer yer altı kaynakları yönüyle avantajlıdır. Tüm ülkelerde dikkat çeken ortak özellik refah seviyesinin yüksekliğidir. Paraları değerli olan ülkelerin haliyle ekonomileri de çok iyi. Bu durumda ekonomi politikalarının da önemli bir payı var.. 

1. Kuveyt Dinarı

Kuveyt dinarı, neden bu kadar değerli? Kuveyt ülkesinin resmi para birimi olan Kuveyt dinarı, şu anda dünyanın en değerli para birimi olarak anılıyor. Aslında bunun altında yatan farklı nedenler var. Bu nedenlerin ilk sırasında petrol geliyor. Öyle ki ülke gelirinin %80'i petrol kaynaklı. Ülkede kişi başına düşen gelir, 81800 USD olarak belirtiliyor.

Kuveyt, ekonomik stratejileri yönünden oldukça mantıklı adımlar atan bir ülke. Özellikle petrol satışlarını kendi para birimi üzerinden yapması sayesinde para biriminin değerlenmesine ciddi katkıda bulunuyor. Petrol alımı yapmak isteyen bir ülke, önce uygun tutarda Kuveyt dinarı alıyor. Paraları tekrar Kuveyt'e petrol almak için veriyor. Böylece ülkenin parası da değer kazanıyor. Son olarak Kuveyt Anayasası'nda yer alan bir maddeyi de hatırlatmak gerek. Ülkede yer alan yer altı kaynakları ve bunlardan sağlanacak kazanç sadece devlete ait.

2. Bahreyn Dinarı

Dünyanın en değerli beş para biriminden biri olan Bahreyn dinarının değerli olmasının sırrı da petrolde gizli. Bunun yanı sıra para politikalarından da bahsetmek gerekir. Amerikan doları, Bahreyn dinarı karşısında sabit bir değere sahip. 1 Bahreyn dinarı 2,65 Amerikan dolarına eşit. 1 Amerikan dolarının değeri ise 0,376 Bahreyn dinarı. Bahreyn, bölgesinde bir finans merkezi konumunda. Üstelik turizm geliri de bir hayli yüksek. Yıllık turizm geliri 4 milyar doları buluyor. Doğal gaz rezervleri bir hayli fazla ve bankacılık sektörü de gelişmiş.

3. Umman Riyali

Umman riyali, ülkenin petrol ve diğer yer altı kaynaklarına sahip olmasından dolayı değerli. Bunun yanı sıra ülke stratejik açıdan da önemli bir konumda. Düşük enflasyon oranları, Umman'ı farklı ülkeler için cazip bir yatırım noktası haline getiriyor. Ülkenin dış ve iç borcu çok fazla değil. Bankacılık açısından da güçlü bir ülke olan Umman, yer altı kaynaklarının yanı sıra farklı gelir kaynakları da yaratma peşinde. Tarım, turizm ve balıkçılık ile farklı ekonomik kaynaklarını da geliştirmeye çalışan ülkenin para birimi uzun süre gücünü korumaya devam edecek gibi.

4. Ürdün Riyali

Ürdün riyali, Ürdün ülkesinin para birimi. Ancak doğal kaynaklar açısından diğerleri gibi zengin değil. Ancak turizm ve hizmet sektörü ülkede fazlasıyla gelişmiş. Ürdün riyalinin dolar karşısındaki değeri sabit. 1 Ürdün dinarının değeri 1,41 Amerikan doları. 1 Amerikan dolarının değeri ise 0,709 Ürdün dinarı.

5. İngiliz Sterlini

En eski para birimlerinden olan İngiliz sterlini dünya ekonomisinin olmazsa olmazları arasında. İngiltere, Birleşik Krallık ülkeleri arasında en gelişmiş olanı. Sanayi yönüyle gelişmiş olması, siyaset açısından istikrarlı bir şekilde yönetilmesi hem ülkeyi hem de para birimini güçlü kılar. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği'nden ayrılması da para biriminin değerlenmesini sağlar. Dünyanın en değerli beş para biriminin değerini artıran daha pek çok unsurdan bahsedilebilir.