İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet Üzerinden Başvuru
Tugba yazdı. 7 Eylül 2022 285 okunma
İşsizlik maaşı, özel sektörde sigortalı olarak çalışmaktayken çeşitli sebeplerle işsiz kalan kişilerin yararlanabileceği bir haktır. Bu haktan yararlanmak için bazı şartların sağlanması ve kişinin belirli İş Kanunu maddelerine dayanarak işten çıkarılması gerekir. İşsizlik maaşı kişinin çalışamadığı dönemlerde belirli bir gelir elde etmesini sağlar. Çoğu çalışan haklarının bilincinde olmadığı için başvuru hakkını kaçırabilmektedir. Bu nedenle hangi durumlarda işsizlik maaşı alabilirsin, başvurunu nereye yapmalısın gibi sorulara cevap bulmak için yazımızı mutlaka okumalısın.
Kimler İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Yapabilir?
İşsizlik maaşı başvurusu yapabilecek olanlar belirli kişilerle sınırlıdır. Buna göre şu kişiler maaş alma hakkına sahiptir:
- Bir iş yerinde çalışırken isteği dışında işten çıkarılanlar,
- Başvuru tarihinden önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışanlar,
- Son üç yılda en az 600 gün adına işsizlik sigortası primi ödenenler,
- İşten ayrılma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR müdürlüklerine başvuru yapanlar.
Yukarıdaki şartlar sana uyuyorsa bir an önce başvurunu yaparak maaş hakkı elde edebilirsin. İstifa ederek işten ayrıldığın takdirde böyle bir hakkın yok. Ancak iş yerin kısa çalışma dönemindeyken istifa edersen işsizlik maaşı alabilirsin. Örneğin, pandemi döneminde kısa çalışma hakkından yararlanan iş yerlerinden istifa edenler, işsizlik maaşı almıştır.
E-Devlet'ten İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet'ten işsizlik maaşı başvurusu yapmak için ilk önce bir şifre edinmen gerekli. E-Devlet şifren yoksa PTT'ye giderek alabilirsin. Bunun yerine mobil imza ya da internet bankacılığı ile de giriş yapabilirsin. Aşağıda yer alan ekranda şifreni ve kimlik numaranı nereye girmen gerektiğini görebilirsin. Daha önce kullandığın şifreyi hatırlamıyorsan "Şifremi Unuttum" kısmına tıklayarak giriş yapabilirsin.
Giriş aşamasını tamamladıktan sonra yapman gereken arama kısmını kullanmaktır. E-Devlet'te istediğin hizmete kısa yoldan ulaşabilmen için arama çubuğu bulunur. Bu kısma "İşsizlik Ödeneği" yazarak arama işlemini gerçekleştirebilirsin. Bu adım senin başvuru aşamasına geçmesini sağlar.
Arama sonuçlarında çıkan "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu" seçeneğine tıklamalısın. Bu ekranda karşına "Bilgilendirme, Haklar ve Yükümlülükler" kısmı çıkar. Bu ekranda yer alan bilgileri okumanda fayda var. Çünkü işsizlik maaşından yararlanma şartları, ödeme süresi gibi bilgiler burada yer alır.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde ok ile gösterilen kutucuğu işaretledikten sonra "Devam Et" butonuna tıklamalısın. Butona tıkladığında karşına IBAN kayıt formu gelir.
IBAN bilgilerini, hatasız bir şekilde girmen son derece önemlidir. Çünkü işsizlik maaşı ödemelerin, belirttiğin hesap numarasına yatırılır. IBAN numaranı başında TR olmadan girmelisin.
Son aşamada senden işten ayrılış tarihi, işsizlik ödeneğinden yararlanacağın il-ilçe gibi bilgiler istenir. Çalıştığın iş yerinin yer aldığı adrese göre il-ilçe bilgisini girmelisin. Ardından resmi olarak işten ayrılış tarihini seçerek "Başvur" butonuna tıklamalısın. Böylece başvuru aşamasını tamamlarsın. Artık tek yapman gereken başvurunun sonuçlanmasını beklemektir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
İşsizlik maaşı başvurusunun sonuçlanması, 10 ila 15 günü bulabilir. İnceleme sürecinde İŞKUR senin işsizlik maaşından yararlanmak için gerekli kriterleri taşıyıp taşımadığına bakar. Verdiğin bilgilere göre yapılan incelemeler neticesinde maaşın bağlanır. Burada önemli olan detaylardan biri hangi nedenlerle işten çıkarıldığındır. İşten çıkarılman eğer haklı bir nedene dayanıyorsa işsizlik maaşı alma şansın yoktur. Bunun yanı sıra kısa çalışma zamanları hariç kendi iradenle işten çıktıysan bu haktan yararlanamazsın. Başvuru sonucun olumsuz olursa itiraz hakkın da var. Sonucun açıklanmasından sonraki 15 gün içinde İŞKUR'a itiraz talebinde bulunabilirsin.
Diğer İşsizlik Maaşı Başvuru Yöntemleri Nelerdir?
Diğer işsizlik maaşı başvuru yöntemleri arasında İŞKUR internet sitesini kullanmak yer alır. İŞKUR internet sitesinden de başvuru işlemini gerçekleştirebilirsin. Bunun için yapman gereken iskur.gov.tr adresine girmektir. Ardından kullanıcı ekranında "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı" ekranından başvurunu yapmalısın.
Yukarıdaki ekranda işaretlenen alana tıkladığında karşına E-Devlet'te olduğu gibi "Bilgilendirme, Haklar ve Yükümlülükler" kısmı gelir. Bu kısımda yer alan bilgileri okuduktan sonra devamında gelen ekranda senden şu bilgiler istenir:
- Çalışmanın sona erdiği tarih
- IBAN
- İkamet adresi
- İş adresi
- İletişim bilgisi
- E-posta adresi
Bu bilgileri doldurduktan sonra yapman gereken başvurunu tamamlamaktır. Yine 10-15 günlük bir süre içerisinde başvuru aşaman tamamlanarak sonuç sana bildirilir. İŞKUR ya da E-Devlet üzerinde telefon numaran kayıtlıysa hakkında yapılan tüm işlemlerin sonuçları sana SMS ile iletilir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Ödenir?
İşsizlik maaşı ödeme süresi sigortalılık sürene göre değişiklik gösterir. Buna göre ödeme süreleri şu şekildedir:
- İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde 600 gün sigortalılığı olanlara 180 gün
- İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde 900 gün sigortalılığı olanlara 240 gün
- İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde 1080 gün sigortalılığı olanlara 300 gün boyunca ödeme yapılır.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Kesilir?
İşsizlik maaşının kesilmesi, yeniden çalışmaya başlaman ile beraber söz konusu olur. Bunun yanı sıra İŞKUR tarafından sana teklif edilen ve aynı standartlarda olan işlerde çalışmayı reddetmen halinde de maaşından olabilirsin. Sigortalı olarak çalışmasan bile yapılan denetimlerde kayıt dışı çalıştığın tespit edilirse bu durumda da kesinti yapılır. İŞKUR bazen seni mesleki eğitim programlarına da yönlendirebilir. İşsizlik maaşı alırken bunlara katılmayı da reddetmen durumunda maaş hakkını kaybedebilirsin. Emekli maaşı almaya başlayanlar için de aynı durum geçerlidir.
İşsizlik Maaşı Alırken Sağlık Hizmetinden Yararlanabilir miyim?
İşsizlik maaşı alırken sağlık hizmetinden yararlanma hakkın vardır. Bu süreçte İşsizlik Sigortası Fonundan senin genel sağlık sigortası ödemelerin karşılanır. Böylece hastalandığında ücret ödemeden muayene olabilirsin. Aynı zamanda ilaçlarını da devlet desteği ile indirimli olarak satın alabilirsin.
İşsizlik Maaşı Yeniden Başlar mı?
İşsizlik maaşı alırken ödemelerinin tamamı bitmeden yeniden işe girdiğinde belirli şartlarda tekrar ödenek alabilirsin. Diyelim işsizlik maaşını 2 ay aldın ve 2 ay sonra tekrar işe girdin. Henüz ödeme alacağın 6 ay daha var. Eğer böyle bir durumda, yeni işinden henüz işsizlik sigortasından yararlanma hakkı elde etmeden çıkarsan, önceden kalan 6 aylık ödemeyi almaya devam edebilirsin.
İşsizlik Maaşı Alırken Neleri İŞKUR'a Bildirmem Gerekir?
İşsizlik maaşı alırken bazı durumları, İŞKUR'a bildirmelisin. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- İkâmetgah değişikliği
- Sağlık kurumlarından alınan istirahat raporu
- Askere gitme
- Yurt dışına çıkma
- Mahkeme kararıyla işe dönme
Bu gibi durumları, en geç 15 gün içerisinde İŞKUR'a bildirmelisin. Bildirim yapmaman ya da hatalı bilgi vermen gibi durumlarda, usulsüz bir şekilde maaş aldığın tespit edilirse, İŞKUR senden haksız yere aldığın maaşları geri isteyebilir.
İşsizlik Maaşı Miktarı Ne Kadardır?
İşsizlik ödeneği miktarı, son dört ayda aldığın ücrete göre hesaplanır. Günlük brüt kazancın %40'ı üzerinden aylık alacağın ödeme belirlenir. Hesaplanan tutarın üst limiti brüt asgari ücretin %80'inin üzerine çıkamaz. İşsizlik sigortasından aldığın maaşa herhangi bir kesinti uygulanmaz. Fakat nafaka borcu olanların ödemesi gereken tutar işsizlik sigortasından tahsil edilebilir.
Yukarıda 2022 yılı için işsizlik ödeneği miktarları yer alır. Görüldüğü üzere işten ayrılmadan önce aldığın ücret ne kadar yüksekse o kadar çok işsizlik ödeneği alırsın. E-Devlet'ten işsizlik maaşı başvurusunu vakit kaybetmeden yaparak ödemelerini bir an önce almaya başlayabilirsin.