Qr Kod İle Mtv Ödeme Nasıl Yapılır?

  • Minik Tospik yazdı.
  • 29 Ağustos 2021
  • 307 okunma

Günümüzde QR kodların pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. En basit biçimiyle web sitelerinin adresleri bile QR kod haline getirilebilmekte ve QR kodun taranması ile web sitelerine girilebilmektedir. Hatta menüsünü basılı metinden ziyade QR kod şeklinde paylaşan kafe ve restoranlar bile bulunmaktadır. QR kod aracılığıyla MTV ödemesi ise kod ile yapılabilen uygulamalar arasındadır. Günbegün gelişen teknoloji ve bunun sayesinde gelişen bankacılık sektörü, artık temassız şekilde yapılan pek çok ödeme yöntemi üretmiştir. Bu seçenekler sayesinde evimizde, oturduğumuz yerden her yere ödeme yapabilmekteyiz. İşte QR kod ile MTV ödemesi yapmak da bu gelişmeler arasındadır. Bankalar arasında ödeme biçimleri değişiklik gösterse de QR kodun işleyişi çoğu yerde benzerdir. İşte QR kodların çalışma şekli ve bankalara göre değişiklik gösteren QR kod ile MTV ödeme yöntemleri…

QR Kod Ödemeleri Nasıl Çalışmaktadır?

QR Kod Ödemeleri Nasıl Çalışmaktadır?

Kâğıt üstünden sadece lazer barkod tarayıcısıyla okunabilen doğrusal barkodların aksine QR kodlar hem kâğıt üstünden hem de ekranlardan taranabilmektedir. Bu sebeple, kimi online uygulamalarda ve mağazalarda QR kodları sıklıkla görmekteyiz. Tüm mobil cihazlar, en son yazılımını kullandığı sürece QR kodları direkt olarak ana kamera uygulamasından tarayabilmektedir. Akıllı telefonunuzun kamerasını ilgili QR koda tuttuğunuz anda kodu hemen algılayan ve ilgili işleme yönlendirmek veya işlemi bitirmek için dokunmanızı gerektiren ‘push’ bildirimi ile karşılaşırsınız. Bu bildirime tıklandığında ise hedef kaynağa yönlendirilirsiniz.

Ayrıca Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılır? adlı yazımıza göz atın!

QR Kod Ödemelerinin Yapılabileceği Yollar Nelerdir?

QR Kod Ödemelerinin Yapılabileceği Yollar Nelerdir?

1- Satıcının QR Kod Oluşturması Aracılığıyla

Satıcıların web sitelerinde, kiosk cihazlarında veya pos cihazları gibi ödeme alacak olan uygulamalarda QR üretmesi, bu kodu kâğıda basması ve ödemeyi yapacak olan tarafın, yani aslında kart sahibinin mobil cihazındaki kartlarının yer aldığı ‘dijital wallet’ uygulaması ile QR kodu taraması şeklinde gerçekleşir.

2- Kart Sahibinin/Alıcının Telefon Ekranında QR Kodunun Satıcı/İşletme Tarafınca Taraması Aracılığıyla

Bu yöntem ise, ilk yöntemin tam tersi şekilde çalışmaktadır. Kart sahibi pos cihazından ödeyeceği tutarı onaylar ve mobil cihazındaki dijital wallet uygulamasındaki kartlarından birini eşsiz QR koda çevirir. Satıcı ise ödemeyi almak üzere pos cihazındaki QR kod okuyucu lazer tabanca ya da farklı okuyucu aracılığıyla taratarak alıcının kart bilgileriyle ödemenin çekilmesini sağlamaktadır.

3- Uygulamadan Uygulamaya

Hem satıcı hem alıcı ilgili uygulamayı açar. Daha sonra satıcı, uygulaması aracılığıyla alıcı tarafın uygulamasında görüntülenen eşsiz QR kodu tarar. Satıcı ödenecek miktarı onaylar ve uygulama üzerindeki kart bilgileriyle ödemeye devam edilir.

Bankalara Göre QR Kod ile MTV Ödemesi

Bankalara Göre QR Kod ile MTV Ödemesi

1- Yapı Kredi

  • Yapı Kredi Bankası üzerinden QR kod aracılığıyla MTV ödemelerinde, 100 TL ve üzeri miktarlarda 3 taksite kadar imkân tanınmaktadır.
  • İnteraktif vergi dairesinin web sitesi üzerindeki ödeme yöntemleri arasından ‘Yapı Kredi’ seçilir.
  • Ardından bankanın mobil kartlar menüsünden QR kod ile ödeme metodu seçilmelidir. Bu şekilde Yapı Kredi bankası üzerinden QR kod ile MTV ödemesini tamamlanabilir.
  • Öte yandan MTV ödemelerini, Yapı Kredi bankasının şubeleri, internet şubesi ya da bankanın ATM’leri üstünden tamamlayan müşteriler için de 100 TL ve üzeri tutarlarda 2 taksit imkânı da sunulmaktadır.

2- İş Bankası

  • İş Bankası müşterileri için QR kod ile MTV ödemesi yapma yöntemi, diğer bankalarda olduğu gibi oldukça basit ve güvenlidir.
  • İsterseniz interaktif vergi dairesinin MTV ödemeleri sayfasından QR kodunuzu okutarak isterseniz de İş Bankası’nın müşterilerine sunduğu diğer seçenekler aracılığıyla MTV ödemenizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ayrıca işbank.com.tr adresi üzerinden, İşCep mobil uygulamasından veya İş Bankası’nın şubelerine bizzat giderek MTV ödemesini gerçekleştirmek de mümkündür.

3- Akbank

  • Akbank da diğer bankalar gibi QR kod aracılığıyla MTV ödemesi yapılabilen bankalar arasındadır. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu mucizevi kod sayesinde evden dışarı adımınızı atmadan MTV ödemesini yapmanız mümkün!
  • Akbank’ın pek çok internet aracısı üzerinden MTV ödemesi yapılabileceği gibi Gelir İşleri Başkanlığı’nın web sitesinden de QR kodunuzu okutarak kolayca işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. En kolay ve en güvenilir yol, QR kod ile ödeme metodu olduğundan MTV dahil olmak üzere pek çok vergi ödemesini kod ile yapabilirsiniz.

4- Garanti BBVA

  • Garanti BBVA müşterileri için, QR kod aracılığıyla MTV ödemesi yapmak interaktif vergi dairesinden (gib.gov.tr) mümkün olmaktadır.
  • Önünüze çıkacak mobil ödeme ekranında ‘GarantiPay’ seçeneğine tıklayarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Öte yandan garantibbva.com.tr üzerinden hızlı öde ve hızlı al şıklarını seçerek MTV ödemesi yapabilirsiniz.
  • Motorlu taşıtlar vergisi ödemesini Garanti BBVA’nın mobil uygulamasıyla ya da internet bankacılığıyla kolayca gerçekleştirmek de mümkündür.

5- Vakıfbank

  • Gelir İşleri Başkanlığı web sitesinden Vakıfbank QR koduyla MTV ödemesini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. ‘VakıfPay’ şıkkını seçtikten sonra tekrar kodunuzu okutmanız gerekir. 
  • Ayrıca, vakıfbank.com.tr üzerinden, mobil bankacılıktan, ATM’lerden veya 0 850 222 0 724 numaralı çağrı merkezi hattı üzerinden motorlu taşıtlar vergisi ödemesini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İşletme için yapılması gereken şey, öncelikle QR kod ile ödeme almaya elverişli uygulamaya sahip olmaktır. Uygun uygulama edinildiğinde müşterilerden QR kod ile ödeme almak oldukça kolaydır.

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi QR kod, kafeler ve restoranlarda hesap ödeme, internet üzerinden alışveriş yapma ve vergi ödeme gibi pek çok işlemde kullanılabilir. Dolayısıyla MTV ödemesinde olduğu gibi pek çok vergi türünü QR kod ile ödeyebilirsiniz.

İlgili Yazılar