Almanya Hakkında Bilgi: 10 Özelliğiyle Almanya Hakkında Merak Edilenler
Minik Tospik yazdı. 18 Ağustos 2021 2.036 okunma
Dünyanın en ilginç yerlerinden olan Almanya, zengin tarihe ve renkli kültüre sahiptir. Bu da onu gezginler için herhangi bir tatil yerinden daha mükemmel hale getirir. İster Almanya’nın muhteşem ormanlarını keşfetmeyi ister Bavyera’daki bira fabrikalarını ziyaret etmeyi düşünün, Almanya’da sizi meşgul edecek pek çok şey vardır. Almanya’yı birden fazla kez ziyaret etseniz de her seferinde ülke hakkında yeni ve ilginç gerçekler öğrenmeniz mümkündür. Alman mimarisi hakkında ilginç gerçekler ya da yemekleri hakkında garip gerçekler… Ülke sizi her daim şaşırtacak. İşte Almanya hakkında merak edilen her şey…
Almanya Hakkında Genel Bilgiler
- Resmi Adı: Federal Almanya Cumhuriyeti
- Yönetim Şekli: Federal Cumhuriyet
- Başkent: Berlin
- Nüfus: 82.422.299
- Resmi Dil: Almanca
- Para Birimi: Euro
- Yüzölçümü: 349.223 km2
- Başlıca Nehirler: Rhine, Elbe, Main, Danube
Ayrıca Dünyanın En Fakir 8 Ülkesi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Coğrafyası
Almanya’nın orta ve güney bölgelerinde Tuna, Main ve Ren nehri vadileri tarafından kesilen ormanlık tepeler ve dağlar bulunmaktadır. Kuzeyde, manzara Kuzey Denizi’ne uzanan geniş ovaya doğru düzleşmektedir. Bu uçlar arasında Almanya inanılmaz çeşitlilik gösteren ülkelerdendir. Ülke Fransa, Lüksemburg, Danimarka, Belçika, İsviçre, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Polonya olmak üzere dokuz ülke ile sınırını paylaşmaktadır. Almanya’nın en büyük ormanlık alanı ve en ünlüsü, güneybatıda, İsviçre sınırına yakın bulunmaktadır. Burası, çam ve köknar ağaçlarıyla dolu dağlık bölge olan ‘Kara Orman (the Black Forest)’dır. Bu orman, Avrupa’nın en uzun nehirlerinden olan Tuna’nın kaynağını içermektedir.
İnsanları ve Kültürü
Günümüzde neredeyse her on Almandan bir tanesi yabancı ülkelerden gelmektedir, hatta Almanya tarihindeki herhangi bir zamandan daha fazla oranda… En büyük azınlık, 1950’lerde Almanya’ya çalışmaya başlayan Türklerdir. Almanların yaklaşık 2/3’si ise Hristiyanlık dinine mensuptur. Almanya, öte yandan, ‘Şairler ve Düşünürler Ülkesi’ olarak adlandırılır. Almanlar tüm sanat dallarında, özellikle de klasik müzikte ünlüdür. Ülkenin en ünlü bestecileri arasında Bach, Brahms, Schumann, Wagner ve Beethoven sayılabilir.
Vahşi Yaşam ve Doğası
Alman hükümeti ülkenin vahşi yaşamını korumak adına çok çalışmaktadır. Almanya’da en büyüğü Kara Orman olan 97 doğa rezervi bulunur. Ancak hükümetin çabalarına rağmen kunduzlar, vizonlar ve kıyı açıklarında belirli balina türleri de dahil olmak üzere pek çok tür yok olma riski altındadır. Almanya’nın başlıca bozulmamış yaşam alanları iki ana bölgeye ayrılmıştır. Düz kuzey sahili deniz yaşamına ve yürüyen kuşlara ev sahipliği yaparken güneydeki ormanlık tepeler ve dağlar yaban kedileri, yaban domuzu, dağ keçisi ve diğer büyük memelileri bulmak için en iyi yerlerdir.
Hükümeti ve Ekonomisi
İkinci Dünya Savaşı’nı kaybettikten sonra Almanya tam anlamıyla harabeye dönmüştü. 1949’da (yani savaşın sona ermesinden 4 yıl sonra) ülke batıda Federal Almanya Cumhuriyeti ve doğuda Komünist Alman Demokratik Cumhuriyeti olarak ikiye bölündü. Zamanla Batı Almanya toparlanarak Avrupa’nın en zengin ülkesi haline geldi ancak Doğu Almanya çok geride kaldı. İki taraf 1989 senesinde yeniden birleştikten sonra ülke, Doğu’yu çağdaşlaştırmak için milyarlarca sterlin harcadı.
Tarihi
İnsanlar, yaklaşık 10.000 yıl önce, son Buz Devri’nin sona ermesinden sonra kuzey Avrupa’ya yerleşmişlerdir. Modern Almancaya benzeyen dili konuşan ilk insanlar muhtemelen yaklaşık 5.000 yıl önce bölgede yaşamıştır. Yine de Almanya’nın yaratılmasından önce binlerce yıl geçmiştir. Erken dönemde Almanya, dükler ve krallar tarafından yönetilen küçük devletlerin parçasıydı. Ancak ülke, 1871’de Otto von Bismarck adında politikacı tarafından birleştirildi.
19. yüzyılın sonlarında Almanya, Afrika ve Asya’da koloniler kurmak üzere diğer Avrupa ülkeleriyle rekabet etmeye başladı. Bu gerilimleri, 1914’te dünyanın gördüğü en kötü çatışma olan Birinci Dünya Savaşı’na yol açtı. Almanya ve müttefikleri savaşı İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Romanya, Japonya ve daha sonra ABD’ne kaybetti.
Ardından, 1933’te, Adolf Hitler ve Nazi Partisi Almanya’yı yeniden büyük yapma sözü vererek iktidara geldi. 1939’da Hitler Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattı. Savaş sırasında Hitler, milyonlarca Yahudi ve diğer insan gruplarının öldürüldüğü kamplar kurdu. Savaş 1945’te Almanların yenilgisiyle sona erdi.
Ayrıca Kalabalık İçinde Yalnız Kalmış Dünya'daki 39 Ada Ülkesi! adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Almanya ile İlgili 10 İlginç Gerçek
Almanya’da 1000 çeşit sosis vardır.
Ülke 1000’den fazla sosis çeşidine ev sahipliği yapar. Almanların sosislerine karşı olan sevgisi şüpheye yer vermez. Bulacağınız sosis türlerinden bazıları şunlar olabilir: Bratwurst, Blutwurst, Weisswurst, Knackwurst, Currywurst. Bu sosis çeşitlerinin hepsi farklı baharatlarla tatlandırılmıştır.
Almanların en çok kullandığı yaygın soy ismi ‘Müller’dir.
Almanya’da bu soyadını taşıyan 900.000’den fazla kişi bulunur. Ülkedeki diğer popüler soyadlarının arasında Schmidt, Schneider, Fischer, Weber, Meyer, Wagner, Becker gibi isimler bulunur. Bu popüler soyadları esasında mesleklere dayanmaktadır. Schmidt, Smith’in (demirci) Almancası; Weber, Weaver’ın (dokumacı) Almancası; Becker ise, Baker’ın (fırıncı) Almancası olarak kullanılır. Anlaşılacağı üzere, Almanca terminolojisi İngilizceye epey benzer.
Bira, Bavyera’da yemek gibidir.
Almanya’nın çoğu yerinde bira sadece tadı çıkarılacak içecektir. Ama Bavyera’da bu adeta yaşam tarzıdır. Bölgede ortalama 1 kişi yılda yaklaşık 150 litre bira içer. Bavyeralılar, Almanya’daki diğer eyaletlerden daha fazla bira tüketirler. Aslında Almanya’daki bira fabrikalarının neredeyse yarısı Bavyera’da bulunur. Tüm federal cumhuriyette en yüksek yoğunluğa sahiptir.
Almanlar ekmeğe bayılır.
Bizim ekmek kültürümüzle çok benzemese de Almanya ile ilgili diğer gerçek ise 300’den fazla ekmek çeşidine sahip olmalarıdır, üstelik bu sayıya bölgesel çeşitler dahil değildir. 1200’den fazla çeşit hamur işi, kek ve diğer unlu mamuller de vardır. Kültürel yiyecekleri deneyimlemeyi seven gurmelerdenseniz, Almanya her şeyden biraz denemeniz için olağanüstü… İşte bazı ekmek çeşitleri: Brötchen, Pretzel, Vollkornbrot, Milchbrötchen. Almanya tam anlamıyla karbonhidrat canavarlarının cennetidir.
Jelibonlar Alman buluşudur.
Almanya-Bonn’dan Hans Riegel 1920’de kendi şekerleme şirketini kurmuştur. Şekerleme işçisi olarak boş kariyerinden sıkılan Riegel, daha sert ve renksiz şekerler yapmaya başladı ve teslimatçısı kendi eşiydi. Sert şekerleri sokaklarda artık satılmadığında, jelatin bazlı meyve aperatiflerini yaratma fikrini buldu. Tarifi tamamen kendisi icat etmese de mükemmel yaptığı kesindi. İlham aldığı ürünler ise Türk lokumu ve Japon pirinç şekeriydi.
İlk ‘Oktoberfest’ aslında bir düğündü.
İlk Oktoberfest 12 Ekim 1810’da gerçekleşti. 5 gün süren etkinlik, Bavyera’nın veliaht prensi (sonradan Kral Ludwig I) ile Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen arasındaki evliliği kutlamak için yapılmıştı. Daha sonra, yıllık tarım fuarı, müzik ve gıda satıcılarını içeren yıl dönümüne dönüştü. Zaman geçtikçe, stantlar bira salonları haline geldi ve bira üreticileri şimdilerde 6000’den fazla insanı barındıran geçici yapılar inşa ediyor.
Oktoberfest sırasında her yıl yaklaşık 2 milyon galon bira tüketilir. Geçit törenlerini, eğlence gezilerini, oyunları ve dansları içeren festivaldir. Her yıl 6 milyondan fazla insan bu festivale gelir.
Hapishaneden kaçmaya kalkışmak Almanya’da yasaldır.
Almanya’da özgür olmak için elinizden geleni yapmak temel insan içgüdüsü olarak kabul edilir. Bu nedenler, mahkumlar cezaevinden kaçmaya çalışırsa, eylemin kendisi için ek ceza almaz. Ancak mahkûm, kaçmaya çalışırken herhangi bir mala zarar verir, birini incitir, birini öldürür ya da başka suç işlerse, bu suçlardan yargılanır.
Yaz saati uygulamasını ilk kez Almanya yaptı.
1916’da Almanya, yaz saati uygulamasını benimseyen ilk ülke oldu. Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşana kadar Avrupa’yı hızla ele geçiren devrimi ateşlediler. Bu uygulama, Birinci Dünya Savaşı’nın zirvesinde başladı. Birkaç hafta içinde trend haline geldi. 1918’e kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde gelenek haline gelmedi.
Almanya’da 400’den fazla hayvanat bahçesi vardır.
Ülke, 414 hayvanat bahçesine ev sahipliği yapmaktadır. Bu, Almanya’nın tüm Amerika Birleşik Devletleri’nden daha fazla hayvanat bahçesine sahip olduğu anlamına gelir. Berlin Zoolischer Garten, Almanya’nın en eski ve en büyük hayvanat bahçesidir. Dünyanın en büyük hayvan koleksiyonuna sahiptir. Berlin hayvanat bahçesi, 84 dönümlük araziye yayılmış 19.500 hayvan ve 1.500 türe sahiptir. Her yıl 3 milyondan fazla insan bu cazibe merkezini ziyaret eder.
Almanya’da patlamamış binlerce bomba vardır.
İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bu bombalardan, savaştan 75 yıl sonra bile, her yıl 2000 tondan fazla ortaya çıkmaktadır. İnşaat şirketleri yeni proje için yeri kazmaya başlamadan önce, uzmanların zeminde herhangi bir mühimmat bulunmadığını onaylaması gerekiyor. 2013 senesinde, Almanya’nın batısındaki Dortmund şehrinde 4.000 kiloluk bomba keşfedildiğinde 20.000’den fazla insan yerinden edilmiştir. Eğer patlasaydı, tüm şehir bloğunu yok edebilirdi. Almanya İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinden beri barış içerisindedir ancak ülkenin bomba imha ekipleri dünyanın en aktif ekipleri arasındadır.