Amazon Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi
Minik Tospik yazdı. 7 Eylül 2021 1.260 okunma
Ev ortamında yaşamaya kolaylıkla uyum sağlayan Amazon papağanının birçok alt türü de bulunmaktadır. Amerika kıtasının en büyük papağan grubu oldukları söylenir. Genel olarak Güney Amerika’da Meksika, Uruguay, Arjantin gibi ülkelerde yaşasalar da dünya üzerinde papağanlara gösterilen yoğun ilgi dolayısıyla dünyanın hemen her yerine ev kuşu olarak dağılmış durumdadırlar. En önemli özelliği hem konuşma hem taklit yeteneğinin beraber bulunduğu yegâne tür olmasıdır. Bu yüzden papağan yetiştiricilerinin de en çok tercih ettiği sınıfı oluştururlar.
Genel özellikleri birbirlerine benzer. Alt türleri renk ve görüntüleri ile ayırt edilebilmektedir. 30-35 cm kadar boyları olan bu papağanlar, kırk yıl ortalama ömre sahiptirler. Çok sayıda kelimeyi bir arada kullanabilirler. Amazon papağanları sahip oldukları farklı yetenekleriyle çok beğenilmekte ve sahip olma konusunda tercih edilmektedir. Bu sevimli dostumuzu sahiplenmek isteyenler için hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık. Meraklısı ve taliplisi olan herkesi yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Amazon Papağanı Türleri
- Yeşil Yanaklı Amazon: Daha çok Amerika/Teksas ve Meksika'da yaşayan bu türün en belirgin özelliği kırmızı alınlı ve yeşil yanaklı olmasıdır. Diğer özellikleri farklılık göstermez.
- Sarı Alınlı Olan Amazon: Üst düzey konuşma ve taklit yeteneği nedeniyle çok değerlidir. Amerika kıtası ana vatanıdır. Kafeste bakıldığında 80 ila 100 yıl arası yaşadıkları bilinir.
- Mavi Alınlı Amazon: hemen tüm özellikleri üst gruptaki amazon papağanlarıyla benzerlik gösterir. Haddinden fazla gürültücü olmakla beraber, taklit kabiliyeti son derece gelişmiş olduğundan tercih edilebilmektedir.
- Turuncu Kanatlı Olan Amazon: Amazon papağanı türleri içinde boyları en küçük olanlardır. Sessizliği de belirgin özelliğidir. Kanatları açıkken turuncu renk daha çok ortaya çıkar. Gaga ve ayaklarının açık renkli olması yine türünü belirleyen unsurlardandır. Doğada oldukça fazla sayıda vardır ve papağan yetiştiricileri tarafından da tercih edilmektedir.
- Mealy Amazon: En uzun Amazon papağanı türlerindendir. 40 cm civarında boyları vardır ve oldukça iridirler. Bu yüzden de mealy (etli) olarak anılırlar. Sakin ve uysal olduğu söylenebilir. Yapılarının iriliği haricinde turuncu kanatlı türle benzerlik gösterir. Rahatlıkla evde bakılabilir.
- Sarı Başlı Amazon: Baş rengi ile diğerlerinden ayırt edilmesinin yanında konuşma yeteneği de son derece gelişmiştir. Genellikle sakin oldukları söylenebilir. Ancak kızgınlık döneminde saldırgan tavır gösterebilirler ki bu türün en olumsuz tarafı bu saldırganlığı olabilir.
- Küba Amazonu: Dünya üzerindeki en yaygın amazon papağanıdır. Beyaz, yeşil, mavi gibi çok çeşitli renkte olanları vardır. Ömürleri yaklaşık 15 yıl kadardır. Erkeklerin boynunda halka görünümü vardır ama dişilerde bu yoktur. Kaldı ki erkek cinslerinde de ancak 3 yaş civarında görmek mümkün olur. Soğuk ortamlara dayanıklı değildirler ve konuşma yetenekleri diğerlerine göre sınırlıdır.
- Sarı Enseli Amazon: Amazon papağanı türleri arasında en yaygın olanlardandır. Doğal yaşam alanları dağlık bölgelerdir ve 3000 metreye kadar yükseklikte yaşarlar. Çiftleşme süreçlerinde saldırganlaşabilirler ve çok gürültü yapabilirler. Ancak hem taklit hem de konuşma yeteneği yüksek olduğundan tercih edilmektedir.
Ayrıca Ara Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi hakkında detayları inceleyebilirsiniz.
Amazon Papağanı Bakımı
Amazon papağanlarının hemen hepsi yıkanmayı çok sever. İmkân tanındığında su dolu tabağın içine atlayıverir yahut sahibi ile beraber duş almaktan da keyif alır. Sağlıklı tüylerinin olması açısından banyo Amazon papağanı için önemlidir. Son derece iştahlıdırlar. Hatta obez olmaya elverişli oldukları söylenebilir. Bu nedenle Amazon papağanına verilen atıştırmalık besinlerin miktarı abartılmamalıdır. Sofranızdan bile yemek aşırmaya çalışacağını belirtelim… Günlük yem miktarlarının da ihtiyaçtan fazla verilmemesi; sebze meyve ya da sağlıklı ödüllerle beslenmesi dengede tutulmalıdır. Böylelikle obezite sorunu ile karşılaşma riski de azaltılmış olur.
Büyük kafeslere ihtiyaç duyarlar. Kafesin içinde kanatlarını kolaylıkla açabilmeli ve oyun oynayabilmelidirler. Bu yüzden boyutlarının en az 3-4 katı büyüklükte kafes temin etmek gerekebilir.
Amazon papağanlarının ömürleri ortalama 30 yıl civarı olsa da iyi bakıldıklarında bu süre iki katına çıkabilmektedir. Diyetine özen gösterilmezse A vitamini eksikliği sorun yaratabilir. Chlamydiosis ve Polyomavirus hastalıklarına yakalanma eğilimleri vardır. Bunlardan Chlamydiosis kendini, tüylerin kabarması, iştah eksikliği ve burun akıntısıyla belli ederken; Polyomavirus, ileri düzeyde kilo kaybı ve halsizlik gibi semptomlara sebebiyet verir.
Bakımı çok zor olmayan Amazon papağanının iyi bakılması için ön koşul kafeslerinin temizliğidir. Kafesleri, en az haftada iki defa temizlenmelidir. Bunun için özel dezenfektan ürünler kullanılırsa daha iyi olacaktır. Kafesin kendisi kadar içinde bulunan kısım ve materyaller de titizlikle temizlenmelidir. Amazon papağanının sağlıklı biçimde yaşamaya devam etmesi için yaşam alanının temiz tutulması önem taşımaktadır. Bu sayede ev ortamında güvenle bakılabilir ve yetiştirilebilirler.
Amazon Papağanı Özellikleri
Amazon papağanı belirli dönemler haricinde, genel itibarla çok uysaldırlar. Hatta bu özellikleri ön plandadır denebilir. Başta da belirttiğimiz gibi papağan ırkı içinde konuşma ve taklit yeteneği en gelişmiş olan tür Amazon papağanı türüdür. Bu kadar çok ilgi görmelerinin sebebi de bu yetenekleridir. Çok sayıda kelime öğrenebilir ve bu kelimeleri bir arada kullanabilirler. Çok değişik renklere sahip olmaları da diğer belirleyici özelliklerindendir.
Amazon papağanları son derece sosyal varlıklardır ve dost canlısıdırlar. İyi ve doğru biçimde eğitilerek yetiştirildiğinde sahipleriyle çok iyi arkadaşlık kurabilirler. Oyuncudurlar. Bu nedenle kafeslerinde oyun materyalleri bulundurulması oyun ihtiyacına cevap verecektir. Kafesinin içinde ters dönüp sallanan, ahşap oyuncakları parçalamaktan keyif alan Amazon papağanı gagasıyla da sahibinin parmağını rakip yaparak güreş tutar.
Amazon papağanının ruh halini anlamak için beden dilini dikkatli izlemek gerekir. Göz bebekleri büyüyüp küçülüyorsa tüyleri kabarıyorsa ya da kuyruk tüylerini açıyorsa ‘heyecanlı’ demektir. Böyle anlarda ele/avuca alınmayı istemez. Zorla alınmaya çalışılırsa da ısırabilir ve bu çok can yakıcı olabilir.
Erkek cinsi amazon papağanı, dişisine göre daha saldırgandır. Özellikle de sarı enseli ve mavi kafalı olanlar…
Müzik sesine ve şarkılara karşı duyarlıdırlar. Ancak duyduğu ezgileri kendine göre şekillendirerek seslendirir. Sesleri taklit eder, kelime öbeklerini kullanarak konuşur. Dikkat çekmek istediği zaman özellikle gürültü yapar; çığlık atar ya da korna sesine benzer tekrarlayan sesler çıkarır. Çok sevdiği besin maddelerini tüketirken mutluluğunu göstermek için çok tiz sesler çıkararak kendini ifade eder.
Yaşam süreleri alt türlerin özelliklerine göre farklılık gösterebilir ancak 40 yıl-100 yıl arası yaşadıkları söylenebilir.
Ayrıca Sultan Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi adlı yazımıza bakabilirsiniz.
Amazon Papağanı Beslenmesi
Amazon papağanları, çok farklı besin türlerini tüketebilmektedir. Bu da beslenmesi açısından yelpazenin geniş tutulması olanağı sunar. Değişik meyve çeşitleri, yeşil sebzeler, buğday taneleri ve yulaf gibi besinlerin yanı sıra böcekler (ve larvaları) ile kaliteli ve papağanlar için özel üretilmiş tohumları papağanın beslenmesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ek olarak burada sayamayacağımız çeşitlilikte besin kaynaklarını tüketebilirler. Yeşil renkli sebze ve meyvelerse favori besinleridir. Son olarak tüm papağanlar gibi Amazon papağanları da kabuklu yemiş tüketmeye bayılırlar.