Evde Bakılabilecek Papağan Türleri
Minik Tospik yazdı. 15 Kasım 2021 2.513 okunma
Hayran olunacak güzellikteki görünümleri, şaşkınlık uyandıran insan sesini taklit yetenekleri ve kıvrak zekâlarıyla papağanlar türleri arasında şüphesiz ki en yetenekli kuşlardandır. Artık evinizde yalnız olmamak ve evcil hayvan edinip onunla arkadaş olmak istiyorsanız bu kuşlar tam da size göre olabilir. 300’ü geçkin türü olan papağanlar sahip oldukları yeteneklerle sahiplerini oldukça etkileyecek arkadaşlar olarak evcil hayvan olmaya çok müsaitlerdir. Elbette 300 adet tür arasından evde beslenebilecek ve sahibinin yaşam tarzına uyum sağlayabilecek türler ayrı olarak değerlendirilmelidir.
Taklitçi yetenekleri, tombul gövdeleri, kalın gagaları ve parlak renklerde tüyleriyle anavatanları genellikle tropik bölgeler olan bu kuşlar, evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanında bulunabiliyor. Papağan türlerinden olan ve ülkemizde en çok karşılaşılan tür ise muhabbet kuşu adıyla tanıdığımız kuşlardır. Canlı ve rengarenk tüyleriyle dikkat çekici güzelliğe sahip olan papağanlar, zaman içerisinde tropik anavatanlarından alınarak bakılmak üzere dünyanın her yerine dağılmıştır. Dolayısıyla her yerde rahatlıkla rastlayabileceğiniz bu türler arasından, sizin için en sık tercih edilen papağanları seçtik…
1. Amazon Papağanı
Evde bakılabilecek papağan türleri arasında en uygunlardan olan Amazon Papağanı, kafes atmosferinde uzun seneler yaşamını sürdürebilir. Büyük boyutlu papağanlardan olan Amazon, kafes ortamına uygun olduğu kadar hareket etmeyi de sevdiği için mümkün oldukça kafes dışına çıkarılarak kanatlarını çalıştırması sağlıklı olacaktır. Taklit ve konuşma becerileriyle dikkat çeken Amazon Papağanlarına çok fazla sözcük öğretilebilir ve yetilerini geliştirmeleri için güzel eğitimler verilebilir. 40 yaşlarında dek yaşayabilen bu tür papağanların boyu ise 34 santimetreye kadar uzayabilir.
2. Jako Papağanı
Afrika Gri Papağanı olarak da tanınan Jako Papağanları evde bakılabilecek türler arasında en yaygın olan kuşlardır. Diğer isminden de anlaşılacağı üzere anavatanı Afrika olan tür, pek çok papağan türüne göre çok daha hızlı ve kolay biçimde konuşmayı sökebilir. Ancak diğer türlerin aksine Jako’ların sahiplerine alışması biraz zaman ve emek isteyen sürecin sonunda olacaktır. Sahibine alıştıktan sonra ise ona sorulan tüm sorulara cevap verebilecek düzeye dahi gelebilir. Bu yeteneği sayesinde Jako Papağanları, pek çok uzman tarafından en zeki papağan türü olarak gösterilir.
3. Kakadu Papağanı
Olağanüstü taklit becerisine sahip olan Kakadu Papağanı, duydukları sesleri neredeyse ayırt edilemez şekilde taklit edebilirler. Çoğunlukla siyah gagalı ve beyaz tüylü olurlar. Tepe tüyleri ise sarı renktedir. Fakat daha pembemsi ve renkli tüylere sahip Kakadu’lara rastlamak mümkün olabilir. Taklit yeteneklerini örneklemek için şunu söyleyebiliriz; eğer evde küçük bebek varsa Kakadu Papağanı ondan duyduğu sesi benzersiz şekilde taklit edeceği için kimi zaman ses duyduğunuzda papağandan mı yoksa bebeğinizden mi geldiğini anlamayabilirsiniz.
4. Ara Papağanı
Papağan dendiğinde çoğumuzun gözünde canlanan tür, hatta belki papağanların en görkemlisi desek yeridir Ara Papağanları için. Ne yazık ki nesli tükenme tehlikesi altına olan Ara türü en iri ve büyük olan papağanlardır. Konuşma konusunda o kadar becerikli olurlar ki Ara Papağanının söylediği her sözcüğü net biçimde anlamanız çok normaldir. Sanki karşınızda insan varmış gibi! Rengarenk tüyleriyle hemen göze çarpar ve daha önce de söylediğimiz gibi boyutları fazlasıyla büyüktür. Yani Ara Papağanı sahiplenmek için iyice düşünüp taşınmak gerekir.
Yukarıda bahsedilen tüm papağan türleri ebat olarak büyük türlerdir. Papağanlar tropikal iklim kuşlarıdır, haliyle evde bakımları çok dikkatli yapılmalıdır. Onlar için her türlü yem kullanılmaz veya kafeste yaşayabiliyor olması günün her saati orada durabileceği anlamına gelmez. Papağanlar sahiplenildiğinde evin bireyi gibi olmalıdırlar, sahipleriyle evin içinde dolaşmak bile isteyebilirler. Temizlikleri ve bakımları aksatmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Fazla rüzgâr alan yerlerde hemencecik hastalanabilirler. Dolayısıyla tüm papağan türleri için sahiplenmeden önce iyice düşünülmelidir. Öte yandan, evde bakılabilecek papağan türleri arasında boyut olarak daha küçük kuşlar da vardır. Bu türlerin bakımı yukarıda saydıklarımıza nazaran daha basit olabilse de onların da tropikal iklime uyumlu olduğunu ve bakımlarına dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalısınız.
5. Muhabbet Kuşları
Evet şaşırdınız hissedebiliyoruz… Ancak muhabbet kuşları da papağan türleri arasındadır, papağan soyundan gelirler. Ortalama ömürleri 15 sene kadar olan muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya’dır. Diğer papağanlardan biraz farklı olurlar; örneğin konuşma süreçleri daha uzun sürer. Türün erkek bireyleri dişi bireylerine göre daha fazla konuşkandır. Konuşma eğitimleri için diğer türlere oranla daha fazla ilgilenmek gerekebilir. Sürekli olarak onlarla konuşmanız gerekir. Duydukları sesleri taklit etmeye çalışırlar ve şarkılara karşı ilgilidirler. Daha küçük ebatlara sahip olmalarına rağmen çok hareketlidirler, haliyle kafesleri geniş olmalıdır. Birkaç muhabbet kuşunu aynı anda sahiplenmek istediğinizde aynı kafesin içine yalnızca tek dişi koymalısınız çünkü dişiler birbirleriyle anlaşamazlar.
6. Lori Papağanı
Geveze Lori olarak da tanınan Lori Papağanları isminden de anlaşılacağı üzere çok konuşmalarıyla bilinirler. Anavatanı Endonezya olan türün ömrü ortalama 20-25 yıl kadardır. Yetişkin Lori Papağanlarının boyu 30 santimetreye ulaşabilir. Kardinal ve Gökkuşağı olarak adlandırılan iki alt türü vardır. Konuşmaya başladıklarında onları susturmak hiç kolay olmaz. Üstelik sesleri de çok yüksek düzeyde çıkar. Haliyle kimi zaman rahatsız edici olabilirler, bunu göze almalısınız. Çok meraklı, canlı ve akıllıdırlar. Şarkıları sık sık dinlediklerinde baştan sona ezberden söyleyebilirler. Çoğu papağan gibi Lori’ler de büyük alanları severler, kafesleri geniş olmalıdır.
7. Sevda Papağanı
Anavatanı Güney Afrika olan Sevda Papağanları eşlerine epey düşkündür; isimleri de bu düşkünlükten gelir. Doğal olarak Sevda Papağanlarının çift olarak bakılması daha doğrudur, hatta kuşun sağlıklı olması için gereklidir. Tek olarak beslendiklerinde ise kuşlar, sahiplerine aşırı ilgi duyar ve karşılığında da aynı derecede ilgi beklerler. Özellikleri türleri arasında değişse de Sevda Papağanları genel olarak güçlü ve büyük gagalara sahiptir. Pek çok farklı renkte bulunabilirler. Boyları yaklaşık 12-18 cm arasında değişir. Çok gürültülüdürler; şiddetli ve kaba sesleri vardır. Konuşma becerileri çok gelişmiş olmamasına rağmen iyi eğitimle sözcük tekrarı yapabilirler.
8. Sultan Papağanı
Anavatanı Avustralya olan Sultan Papağanlarının konuşma becerileri pek gelişmemiştir; en fazla 1-2 sözcük kullanabilirler. Gerekli ilgi ve eğitimi aldıklarında bu sayı az da olsa artabilir. Sultan Papağanları popülerlik sağlayan özellikleri ise oyunculukları ve taklit becerileridir. Kalabalık ortamları çok severler ancak kafes içerisinde bulunmayı hiç sevmezler. Sıcaklık 15oC’nin altına düştüğünde iyi hissetmezler. Tek bakıldığında aşırı ilgi beklemektedir, aksi halde sultan papağanı stres yaşayabilir. Mutsuz olduğunda çığlıklar atarak belli edebilir. Ayrıca duygu durumu başının üstündeki tüylerinden anlaşılabilir; dik olduğunda meraklı ya da şaşkın, arkaya doğru yatık olduğunda korkmuş, arkaya yatıkken aynı zamanda tıslar gibi ses çıkardığında ise tehlikede hissettiği söylenebilir. İyi bakıldığında ortalama ömürler 15-25 yıl kadar olabilir.
9. Monk Papağanı
Daha çok Avrupa’da yaygın olarak sahiplenilen Monk Papağanlarının kökeni Arjantin’in ılıman bölgeleridir. 20-30 yıl kadar yaşayabilirler ve epey sosyal türlerdendir. Zeki ve çok meraklıdırlar. Ev ortamında beslendiklerinde diğer papağan türleri gibi ona gösterilen ilgi çok önemlidir. Kafesteki çıkış kapısını açmayı hemen öğrenebilirler, dolayısıyla kaçma konusunda ustalaşırlar. Duydukları sesleri ve konuşmaları taklit etmede oldukça iyidirler. Kendi doğasında yaşayan Monk’lar ise yuva yapabilen tek papağandır. Evde bakıldıklarında ve sahiplerine alıştıklarında, onlara çok bağlanır ve kolay kolay unutmazlar.
10. İskender Papağanı
Evde bakılabilecek papağan türleri arasında listelediğimiz son tür ise İskender Papağanlarıdır. Bu türün anavatanı Hindistan olduğu için diğer papağan türlerine oranla soğuğa karşı daha dayanıklı olduklarını söylemek mümkündür. Ufak boyutlu diğer papağan türlerine göre daha iri boyutlu olabilirler. Erkek bireyleri dişilere nazaran daha konuşkan olur ancak ne erkek ne de dişi İskender Papağanları asla taklit yapmazlar. Öğrendikleri sözcükleri gayet anlaşılabilir şekilde telaffuz ederler fakat konuşmayı söktüklerinde artık onları susturmak çok zordur. Neredeyse tüm papağanlar gibi ilgiye aç ve sahiplerine düşkün olurlar.