Muhabbet Kuşu Kafesinde Olması Gerekenler

Tugba yazdı. 18 Eylül 2022 398 okunma

Muhabbet kuşu kafesinde olması gerekenler arasında tünek, yem kabı, suluk vardır. Muhabbet kuşu evcil hayvan olarak en sık tercih edilen canlıların başında gelir. Bu canlının kendine has özellikleri vardır. Örneğin; bulduğu her şeyi kemirmesi ya da oradan oraya uçması, onun temel özellikleridir. Bunları yaparken kendine zarar vermemesi için muhabbet kuşu kafes seçiminin doğru yapılması gerekir. Aynı zamanda muhabbet kuşu kafesinde olması gerekenler de doğru belirlenmelidir.

İlk etapta yapmanız gereken sosyal bir canlı olan muhabbet kuşlarını tek başına beslememektir. Özellikle uzun saatler evde değilseniz yalnız kalmak muhabbet kuşu için çok da iyi olmaz. Bu nedenle çift halinde satılanları seçmeli ya da siz iki arkadaşı kendiniz buluşturmalısınız. Tabii 2'den daha fazla kuş besleme şansınız da var.

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Seçilmeli?

Muhabbet kuşu kuşu kafesi seçimi en az içerisine konulacak malzemeler kadar önemlidir. Kafes olarak farklı genişliklerde ve yapılarda çok fazla alternatif vardır. Seçiminizi yaparken genişliğin yeterince fazla olmasına dikkat etmelisiniz. Genişlik, muhabbet kuşunuzun kanatlarını rahatlıkla açıp çırpabileceği kadar olmalıdır. Bu sayede çarpmaya bağlı kanat hasarları ortaya çıkmaz. Önemli bir diğer detay ise kafesin boyasız olmasıdır. Boyalı kafeste bulunan kimyasallar, kuşunuzun sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle boyasız kafesler tercih edilmelidir.

Muhabbet Kuşu Kafesinde Olması Gereken Temel Malzemeler Neler?

Muhabbet kuşu kafesinde olması gereken temel malzemeler arasında tünek, yem kabı, suluk yer alır. Tüm bu malzemeler kuş sayısına göre ayarlanmalıdır. İki ya da daha fazla kuşunuz varsa kafes sayısını da artırabilirsiniz. Seçeceğiniz malzemelerde şu detaylara dikkat etmelisiniz:

  • Plastik tünek yerine ahşap tünek seçilmelidir.
  • Yem kapları mümkünse ahşap ya da çelik olmalı; yoksa boyasız plastik seçilmelidir.
  • Suluklar kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kafesinde Ayna Olmalı mı?

Muhabbet kuşu kafesinde ayna olması çok fazla tavsiye edilmez. Bunun birden çok nedeni vardır. En başta ayna, kuşun konuşmasını ve size alışmasını güçleştirir. Bunun yanı sıra aynadaki görüntüsünü başka bir kuş zanneden evcil hayvanınız sürekli onu beslemeye, onunla konuşmaya çalışır. Haliyle bir karşılık alamadığında da biraz üzülür. Hatta kuşlar bazen gölgelerini bile başka bir kuş zannedebilir. Bu nedenle onları aynalardan uzak tutmalısınız.

Muhabbet Kuşuma Oyuncak Almalı mıyım?

Muhabbet kuşuna oyuncak almak onu eğlendirmenin güzel bir yoludur. Muhabbet kuşu kafesinde olması gerekenler arasında yer alan salıncak, iyi bir oyuncak seçimidir. Bunun yanı sıra çıngırak, halka, merdiven gibi oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken oyuncak üzerinde kuşunuzun ayağına takılacak ya da onun yaralanmasına sebep olacak parçalar olmamasıdır. Aynı zamanda zararlı boyalar ve kimyasallar da oyuncak üzerinde bulunmamalıdır. Kafesi daraltmayacak oyuncaklar seçerek kuşunuzun hareket alanını kısıtlamamaya da dikkat etmelisiniz.

Muhabbet Kuşu Tünekleri Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşu tünekleri, kuşların ayak yapısına uygun olmalı ve zararlı maddeler içermemelidir. Tünekler; plastik, kumlu, halat ve doğal tünek olarak sınıflandırılır. Plastik tünekler, kuşların ayak yapısına uygun değildir. Aynı zamanda belirli noktalarında boşluklar olduğu için plastik tüneklerde mikrop oluşumu daha yaygındır. Plastik tüneklerde uzun süre duran kuşların ayaklarında morarma, şişme olabilir. Diğer seçenekler arasından en sağlıklısının ise doğal tünek olduğu söylenebilir. Doğal tünekler ahşaptan yapılır ve herhangi bir kimyasal içermez. Kuşlarınız bu tüneklerde gaga törpüleme ve kaşıma ihtiyaçlarını da giderir.

Muhabbet Kuşu Kafesinin Dışına Tül Takılmalı mı?

Muhabbet kuşu kafesinin dışına tül takılması, tüylerin evinizin içerisine dolmaması açısından faydalıdır. Ancak bu uygulamanın muhabbet kuşu açısından bir fayda sağladığını söylemek zordur. Hatta zararlı olduğunu bile söyleyebiliriz. Muhabbet kuşlarında ayak yararlanmalarının en önemli sebebi kafes tülleridir. Bu nedenle tül takmadan kafesi kullanmanızda ve etrafa yayılan tüyleri düzenli olarak temizlemenizde fayda vardır.

Muhabbet Kuşu Kafesinde Banyoluk Olmalı mı?

Muhabbet kuşu kafesinde banyoluk olmasına gerek yoktur. Kuşunuzu yıkayacağınız zaman önüne su dolu bir kap koymanız yeterlidir. Sürekli kafeste bekleyen banyoluğun içindeki su kirlenir. Bu nedenle devamlı değiştirilmesi gerekir. Sürekli su değiştirmek yerine sadece banyo yapacağı zaman önüne su koymanız yeterlidir.

Muhabbet Kuşu Yuvası Her Kafese Koyulmalı mı?

Muhabbet kuşu yuvasının her kafese koyulması şart değildir. Yuva, sadece çiftlerin kafesinde olmalıdır. Kuşlar çiftleştikten sonra yumurtlamak için uygun bir alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle yuva takılmalıdır. Dişi kuş yumurtlama zamanı geldiği zaman yuvaya geçer. Yumurtladıktan sonra ise kuluçkaya yatar. Yuvanın içerisine kuş kumu, talaş konulmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kafesinin Tabanına Ne Sermek Gerekir?

Muhabbet kuşu kafesinin tabanına serilmesi gereken malzemeler arasında oldukça fazla alternatif vardır. Fakat bazı malzemeler, kuşunuzun sağlığı için zararlı olabilir. İlk olarak kuş kumu kullanabilirsiniz. Kuş kumu, kedi kumu gibi kullanılır. Aynı zamanda dışkının yol açtığı nemi engeller. Sağlıklı ve doğal yapısı sayesinde bakteri oluşumunu da engeller. Mısır granülü tabana serebileceğiniz bir diğer üründür. Kum gibi mısır granülü de doğal yapıdadır. Kum ya da granül kullandığınız takdirde komple kafes temizliği yapmanıza gerek kalmaz. Sadece dışkıların olduğu kısımları temizlemeniz yeterlidir. Gazete, dergi kağıdı kullanmamanız gereken malzemelerdir. A4 kâğıdı ve kâğıt havlu, kullanabileceğiniz diğer malzemelerdir. Muhabbet kuşu kafesinde olması gerekenler arasına bu malzemeleri de ekleyebilir ya da hiçbir şey sermeden düzenli taban temizliği yapabilirsiniz.