Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalıdır?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 9 Ocak 2022
  • 326 okunma

Hem ülkemizde hem de dünyada en popüler ve en sahiplenilen evcil hayvanlardan biri de muhabbet kuşlarıdır. Özellikle ebeveynler çocuklarına hayvan sevgisi ve sorumluluk bilinci aşılamak adına muhabbet kuşlarını sıklıkla tercih ederler. Onlar harika renkleri ve sevimli görüntüleriyle sevgimizi kazanırlar ancak bu sevgiyi görmeye kesinlikle ihtiyaçları vardır. Muhabbet kuşunun konforu, kafesinde veya kafes dışında rahatça kanat çırpabilmesi ve beslenmesi son derece önemli, dikkat edilmesi gereken hususlardır. Tıpkı biz insanların yaşam alanlarımızda hayati olan ihtiyaçlarımız olduğu gibi onların da fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı olabilmeleri için gereksinimleri vardır. Üstelik evcil hayvanların bizlere muhtaç olduğunu düşünürsek bu konu daha da önemli hale gelecektir. Tabii muhabbet kuşlarının bakımı dendiğinde akla ilk gelen şey kafesleri olacaktır. Kafesleri tabiri caizse onların küçük yuvalarıdır, haliyle bu küçük parmaklıkların konforlu olması gerekir. Peki onları en çok rahat ettirecek muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı?

Muhabbet Kuşlarının Özellikleri Nelerdir?

Muhabbet Kuşlarının Özellikleri Nelerdir?

Muhabbet kuşu sahiplenmeye karar verdiniz ve onun bakımı için gerekenleri araştırıyorsunuz diyelim. Öncelikle mutlaka bu küçük arkadaşlarımızın özelliklerini öğrenmeli, tam anlamıyla neye ihtiyaçları olduğunu bilmelisiniz. Bu sebeple kafeslerinin nasıl olması gerektiğinden önce muhabbet kuşlarının özelliklerinden bahsetmek istedik:

  • Muhabbet kuşlarının boyları 16-18 cm aralığında değişir.
  • Genellikle mavi, sarı ve yeşil renklerinde olurlar. Boyun bölgelerindeki tüyler benekli olabilir.
  • Erkeklerin burnu pembe ve mor tonlarında olurken dişi muhabbet kuşlarında bu bölge beyaz tonlarındadır.
  • Yavrulama dönemlerinde dişilerin burunları kahverengi tonlarına döner.
  • Muhabbet kuşu, aslında papağan alt türlerinden biridir. Dolayısıyla konuşmaya son derece yatkın olduklarını söylemek mümkündür.
  • Konuşma yetenekleri tamamen beraber yaşadıkları kişilere ve kurulan iletişimin tekrar etme sıklığına göre gelişir. Yani muhabbet kuşu sahiplenmeyi düşünüyorsanız, ona özel olarak zaman ayırmanız ve sık sık ilgilenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
  • Muhabbet kuşları otçuldur, fakat genellikle onlar için üretilen yemleri tüketirler. Diğer gıdalarla beslenmeleri önerilmez. Yem dışında gıdaların verilmesi durumunda epey dikkatli olunmalıdır.
  • Yaşadıkları yerin temiz tutulması önemlidir çünkü son derece hassastırlar. Bu yüzden hastalıklara karşı güçlü duramayabilirler.
  • Ayrıca ısı değişimlerinden de çabuk etkilenirler, muhabbet kuşu bulunan evdeki ısı dengesi önemlidir.
  • Kendi kişisel temizliklerini kendileri yaparlar. Yıkanmaları gerekmez.
  • Doğal yaşamlarında özgürce uçarlar. Bu sebeple muhabbet kuşlarının kanat çırpabilmek için geniş alanlara ihtiyaçları olur.
  • İnsanlara, özellikle sahiplerine ya da evde onunla en çok vakit geçiren kişiye çok düşkün olurlar. Muhabbet kuşları yoğun olarak ilgi ve sevgi bekler.
  • Yalnız kalmayı hiç sevmezler. Üstelik tek başına kaldıklarında depresyona bile girebilirler.
  • Ancak muhabbet kuşu bakımı ve muhabbet kuşu kafes temizliği son derece basittir.

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı?

Muhabbet kuşlarının ihtiyaçlarını ve özelliklerini genel olarak sıraladık, bu eşsiz kuşları sahiplenirken yepyeni ve capcanlı yaşamın sorumluluğunu aldığınızı unutmamanız en önemli detaydır. Kuşun ne kadar uzun veya ne kadar sağlıklı hayata sahip olduğu tamamen bakımının yeterli olup olmadığıyla alakalıdır. Bakımı için en önemli unsur ise kafesidir. Peki muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı?

  • Muhabbet kuşları için seçilen kafes genellikle kuşun boyutlarına göre belirlenir ancak onlara mümkün olan en büyük kafesin alınması her zaman için en iyi seçenektir. Zira bu kuşlar hem yuvalarına hem de sahiplerine çok bağlı gibi görünürler fakat özgürlüklerine de bir o kadar bağlıdırlar. Geniş alanlarda rahatça hareket etmelerini sağlamak önemlidir. Kısaca muhabbet kuşu kafesi boyutları minimum 45x45 cm olmalıdır.
  • Tabii bu anlamda en önemli kriter evinizin ve bütçenizin büyük kafeslere ne kadar elverişli olduğudur. Fakat en büyük kafesi seçmenin uzun vadede fayda sağladığını göreceksiniz. İlk defa muhabbet kuşu besleyecek kişiler genellikle küçük kafesleri tercih edip daha sonra kuşlarının yalnız kaldığını düşünerek arkadaş muhabbet kuşu getirirler. Bu sefer küçük kafes iki kuşa birden daracık gelmeye başlar. Dolayısıyla en başından çift muhabbet kuşu kafesi olabilecek boyutlarda tercih yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Muhabbet kuşları hareketli kişilikleri sayesinde çok oyuncu olurlar. Kafeslerinin tellerine tırmanabilir, telleri gagaları ve pençeleriyle yakalayarak ısırabilirler. Bu sebeple kafes malzemesinin dayanıklı olduğundan emin olmalısınız.
  • Öte yandan kafesin tellerinin dikey olması muhabbet kuşunun tutunmasını zorlaştırır ve oyun oynamasını imkansız hale getirir. Muhabbet kuşu kafesi seçerken tellerinin dikey yerine yatay olmasına özen göstermelisiniz.
  • Kuşlar kafesleri içerisinde uyuma, dışkılama, beslenme ve su içme gibi tüm birincil gereksinimlerini görürler. Fakat neticede birer canlı oldukları için uyudukları, hatta beslendikleri alanda dışkılamak onları hastalıklara karşı çok daha açık hale getirecektir. Bu nedenlemuhabbet kuşu kafesi temizliği oldukça önemlidir. Temizliğin sizin için daha kolay olması adına alt kısmı kolayca çıkan kafesleri tercih edebilirsiniz çünkü kuşunuzun kafesini, yem ve su kaplarını neredeyse her gün ihmal etmeden temizlemeniz gerekir.
  • Her muhabbet kuşunun kafesinde bulunması gereken bazı malzemeler vardır. Bunları su kabı, yem kabı, oyuncaklar ve birkaç tünektir. Oyuncak seçerken merdiven, ayna ve zil benzeri ses çıkaran objeler onları en çok mutlu edecek seçeneklerdir. Ayrıca bunlar haricinde vitaminler, gagalarını güçlendirmek adına kullanılan özel taşlar, balık kemikleri, kuş salıncağı, ballı kraker ya da kafesin dışı için tül gibi nesneler alınabilir. Fakat muhabbet kuşu kafesi nasıl olmalı konusunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de aldığınız hiçbir malzemenin asla kuşun kafesin içindeki alanını daraltmamasıdır.
  • Öte yandan kafes içi için seçilen objelerin tamamen doğal olması muhabbet kuşunun sağlığı açısından mühimdir. Genellikle ahşaptan yapılan oyuncaklar ve malzemeler en sağlıklı seçeneklerdir.
  • Muhabbet kuşu bakımında doğru kafesin seçilmesi, iyi besleme, kafesi doldurma ve kafes temizliği haricinde yapılması gereken pek çok şey vardır. Bunlar arasında en hayati olanı ise gün içerisinde mutlaka onlara ilgi ve sevgi göstermenizdir. Kuşların yalnız kalmaktan hoşlanmadığını ve kolaylıkla depresyona girebildiğini unutmamak gerekir!

Sıkça Sorulan Sorular

Muhabbet kuşunuz için yem seçimi yaparken açık yemleri tercih etmemek daha sağlıklıdır. Açık yemler direkt olarak havayla temas eder, bu sebeple daha çabuk bozulup bakteri üretmeye meyilli olurlar. Kuşunuzun sağlığı için paket yemler daha faydalıdır.

Muhabbet kuşunuzun kabındaki su bitmese de fırsat buldukça temiz ve taze suyla değiştirmek daha sağlıklıdır.

İlgili Yazılar