Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır, Dikkat Edilecekler Nelerdir?

  • Minik Tospik yazdı.
  • 1 Temmuz 2021
  • 366 okunma

Evlerde en çok beslenen kuş türü muhabbet kuşları olsa gerek… Canlı renkleri, hareketlilikleri ve şen ötüşleriyle, son derece sevimli bu hayvanlar Avustralya göçmenidirler. Farklı türleri vardır ve doğal yaşamlarında büyük sürüler halinde dolaşabilmektedirler.

Muhabbet kuşları kafes kuşu olarak bilinse de gerçekte evcilleştirilebilen ve nadir görülen iki papağan türünden biridir.  Normal papağanlardan daha küçüktürler ve anatomik olarak farklılıklar gösterebilirler. İyi bakılıp beslendiğinde 10 yılı aşkın süre yaşadıkları bilinmektedir.

Kuş satan dükkânlara girdiğinizde ve yan yana dizilmiş onlarca muhabbet kuşunu gördüğünüzde o güne kadar hiç kuş beslememiş olsanız da bu ne kuşu diye sormayacak kadar bildiğiniz tek kuş türü muhtemelen muhabbet kuşlarıdır.

Evinizde veya iş yerinizde günün yorgunluğunu ve gündelik kaygıları size unutturabilecek kadar sevimli ve sempatiktirler.  Ele avuca sığmayan, afacan çocuklar gibi yüksek enerjili kuşlar olduğundan ister istemez her şeyi kenara koyup onu izleyecek ve onunla ilgilenmeye başlayacaksınız.

Kuş beslemek konusunda gerçekten istekliyseniz muhabbet kuşunu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Sizi hayal kırıklığına uğratmayacak ve kendisine hayran bırakacaktır.

Ayrıca Evde Bakılabilecek Konuşan Kuş Türleri ve Özellikleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Doğal Yaşam Alanında Muhabbet Kuşu

Doğal Yaşam Alanında Muhabbet Kuşu

Doğal yaşam alanlarında sürü halinde yaşarlar. Yüksek ve sık ağaçlı olmayan açık ormanlarda ve yeşil alanlarda bulunurlar. Bulundukları bölgelerdeki besin ve su miktarları göç etmelerine neden olabilir. Bazı zamanlarda yüzlerce muhabbet kuşu küçücük su birikintisine hücum edebilir.

Yabanî muhabbet kuşlarını evcilleştirmek çok zor olabilir. Doğadaki muhabbet kuşlarının kontrolsüzce yakalanarak evcilleştirilmek istenmesi hem popülasyon hem de habitat açısından son derece zararlıdır.

Muhabbet kuşları doğal yaşam alanlarında gagalarının aldığı bütün yiyecekleri yerler. Bitki tohumları, yemişler, sebze ve meyveler; aklınıza ne gelirse… Besin çeşitliliği de en fazla olan kuş türlerindendir. Ancak evlerde beslenirken aşırı tuzlu ve tatlı olan yiyecekler verilmemelidir.

Yapısal olarak çok dayanıklı ve güçlü değillerse de zeki olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Doğal ortamlarında yılan, baykuş vb. vahşi ve yırtıcı hayvanların elinden zekâları sayesinde kurtulmaktadırlar. Topluluklarına yapılacak saldırıyı sezerler ve sürü halinde uçup manevralar yaparak, saldıracak olanların dikkatini dağıtıp kaçmayı başarırlar.

Muhabbet Kuşu Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Muhabbet Kuşu Sahiplenirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Muhabbet kuşu satıcıları onları, birçok kuşun bir arada bulunduğu kafeslerde satmaktadır. Bunların arasındaki bazı kuşların sağlık durumları göründüğü kadar iyi olmayabilir. Bu nedenle kuşunuzu seçerken yalnızca renklerine değil sağlık durumuna da dikkat etmelisiniz. O halde kuşun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

  • 🕊️Kuşun hareketli olduğundan emin olmalısınız. Birçok kuş ile aynı kafeste olmak yorucu da olsa seçtiğiniz kuşun canlı ve hareketli olması gerekir.
  • 🕊️Gözleri uyur gibi olmamalıdır. Devamlı tünek üzerinde pinekleyen ve diğer kuşlarla etkileşimi olmayan kuşların hasta olma ihtimali çok yüksektir.
  • 🕊️Gaga kısmında çok beyazlık olan muhabbet kuşunun gaga ile ilgili sorunu vardır ve gagasını çok kaşıdığı için o bölge çok beyaz olur.
  • 🕊️Kuş çok kilolu olmamalı. Verilen bazı yemler muhabbet kuşunun sağlıksız kilo almasına yol açmış olabilir.
  • 🕊️Kuşta titreme ve burun akıntısı varsa dikkat! Bu durum üşütmüş olan kuşlarda görülür ve ciddi sorundur.
  • 🕊️Karın bölgesine hafifçe bastırdığınızda karnı içe çöküyorsa, bu durum kuşun sağlıksız olduğunu gösterir.

Muhabbet Kuşunun Bakımı

Muhabbet Kuşunun Bakımı

Her şeyden önce onun canlı olduğunu ve doğal yaşam alanından alınarak kafese konduğunu unutmamak gerekir. Yani aslında keşke hayvanları rahat bıraksak da kendi konfor alanlarında özgürce yaşayabilseler… Biz yine de muhabbet kuşu dostu olan insanlar için, bakımı ile ilgili bilgileri aktaralım elbette.

  • 🐦Muhabbet kuşlarının doğal ortamı sıcak iklim kuşağında bulunduğundan sıcağı çok severler. Bağışıklık sistemleri D vitamini ve çeşitli minerallere gereksinim duyar. Evin direk güneş ışığı alan bölümlerine 10-15 dakika kadar bırakırsanız D vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Mineral gereksinimi içinse dışardan takviye vermeniz gerekecektir.
  • 🐦Muhabbet kuşuna epeyce ikramda bulunmak zorundasınız. Kafes konforu için suluk, yemlik ve tünek yeterli olsa ve asgari yaşama koşulları oluşsa onu memnun etmek o kadar da kolay olmayabilir. Öncelikle siz ona istediklerini vereceksiniz ki, o da size istediğinizi versin…
  • 🐦Muhabbet kuşlarının ilgi budalası olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Onları tek ya da çift olarak alıp bakabilirsiniz. Ancak çift olarak almayıp tek bakacaksanız ona ayıracak zamanınız olmalıdır.  Kendi kendine bile sohbet edebilen muhabbet kuşu sizinle beraberken neler yapmaz... :)
  • 🐦Ev yaşantısında da doğal yaşamda olduğu gibi sosyaldirler. Bu nedenle kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşnut olmazlar. Evde hareket başladığında ya da farklı sesler duyduklarında kafesten çıkmak için bin takla atmaları yanınıza gelme isteğinin göstergesidir. Evden dışarı çıkmanız gerektiğinde yalnız kalacaksa kafesleri onlar için en güvenli alandır.
  • 🐦Kuşunuzla güzel ilgilendiğinizde ve temas kurduğunuzda aranızdaki tüm şüpheler yok olur. En başta başınıza konarak hareketlerinizi süzen ve elinizden korkan muhabbet kuşu elinizle oynamaktan hoşlanmaya ve elinizden yem yemeye başlayacaktır.
  • 🐦Muhabbet kuşunu tek besleyecekseniz erkek almanız daha mantıklı olacaktır. Dişi muhabbet kuşlarının taklit yetenekleri gelişmemiştir. Erkek türleri kur yaptıkları ve ses taklit edebildiklerinden konuşmaya daha yatkındır.
  • 🐦Kafes seçiminiz büyük kafeslerden yana olmalıdır. Kafesin üst kısmına yapacağınız tünek alanı sayesinde her yere dışkılamaz. Muhabbet kuşları tünekleri çok severler.
  • Soğuğa karşı çok hassas olduklarından rüzgârlı havalarda ve kış aylarında dışarda bırakılmamalıdır.  Tersi olarak çok uzun süre güneşte de bırakılmamalıdır. Evin içinde ısıtma amaçlı ürünlerden korunmalıdır. Yüksek ısı gözlerine zarar verebilir.
  • 🐦Fazladan yem vermeniz işe yaramaz çünkü onlar hep aynı miktarda yerler. Vitamin gibi takviye ürünleri önce veterinerinize sorup, önerilen miktarlarda vermelisiniz. Evdeki sebze ve meyvelerdense rahatlıkla verebilirsiniz. Muhabbet kuşları yeşillik yemeyi severler.
  • 🐦Gaganın törpülenmesine yardımcı olan ve kuşun sağlığı için gerekli mineralleri içeren gaga taşını mutlaka bulundurmalısınız.
  • 🐦Muhabbet kuşu sürekli bağırıyorsa yalnızlıktan sıkılmıştır. Karşı cinsten kuş alabilir ya da onunla ara ara ilgilenerek bağırmasını önleyebilirsiniz. Kafesin içine ayna almak tercih edilmemelidir. Aynalar sanıldığı gibi muhabbet kuşlarına iyi gelmemektedir.
  • 🐦Üstlerinde çok fazla kir vb. olmadıkça kuşa banyo yaptırılmamalıdır. Çünkü kolayca hastalık kapabilirler. Sıcak aylarda kafesin içine yerleştireceğiniz küçük havuz istediği zaman kendisinin yıkanmasına olanak verir. Bunun haricinde kesinlikle yıkanmamalıdır.

Ayrıca Dünya'nın En Tehlikeli 22 Hayvanı adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Beslemede Dikkat Edilecekler

Muhabbet Kuşu Beslemede Dikkat Edilecekler

  • 🦜Bu sosyal kuş, kesinlikle ilgi ister ve bunu belli eder. Onunla ilgilenmelisiniz.
  • 🦜Isırmasını istemiyorsanız elinizle onu sinirlendiren oyunlardan kaçınmalısınız.
  • 🦜Kafesin dışında daha mutlu olduğunu bilmelisiniz.
  • 🦜Aranızdaki duygusal bağı bozmamak için onu kovalamak ya da elle yakalamak gibi kaygılandıracak davranışlardan uzak durmalısınız.
  • 🦜Kafesi sabit kalmalı ve onu, odanın rüzgâr ve hava akımı almayan köşesine koymalısınız.
  • 🦜Mineral ve vitamin katkısı için, veteriner kontrolünde, gerekli ilaçları ve takviye ürünleri almalısınız.
  • 🦜Eğer tek bakıyorsanız, sağlıklı olması bakımından kızgınlık döneminde yanına eş almalısınız.
  • 🦜Çok tatlı ve çok tuzlu besinlerle beslememelisiniz.
  • 🦜Kafesteki yemliği her gün düzenli olarak üflemeli (süpürge ucu ile de çekilebilir) ve suyunu değiştirilmelisiniz.
  • 🦜Muhabbet kuşunuzu konuşturmak için acele etmemeli ve kuşunuza çok yüklenmemelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Öncelikle kuşla devamlı konuşulmalıdır. Genç muhabbet kuşları oldukça hızlı biçimde konuşmayı öğrenebilirler. Çıkardığınız sesleri dikkatle dinleyen muhabbet kuşu zamanla söylediğiniz kelimeyi taklit etmeye başlar. Ses kaydınızı devamlı dinletmek de konuşmasına yardımcı olabilir.

Ekonomik olarak daha uygun gelse bile kuşun sağlığını riske edebilecek açık yemler yerine kapalı kutularda bulunan özel karışımlı yemler tercih edilmelidir. Kuşlar için atıştırmalık olarak satılan ballı krakerlerin içerisinde çoğunlukla bal yerine yapıştırıcı olduğundan son derece zararlıdır ve kesinlikle alınmamalıdır. Onun yerine kalamar kemiği tercih edilebilir.

İlgili Yazılar