Evde Bakılabilecek Konuşan Kuş Türleri ve Özellikleri

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 4 Ocak 2021
  • 2.296 okunma
  • 1 beğeni

Evlerinize bir üye kazandırmak istiyorsanız konuşan kuş türlerinden birini tercih edebilirsiniz. Peki konuşan kuş türleri nelerdir? Ne kadar konuşurlar? Sahiplerinden nasıl bir ilgi isterler? Bu soruları kısa ve bilgi dolu yazımızda okuyabilirsiniz. Ayrıca konuşan kuş türlerinin bakımı ve beslenmesi için linkteki yazımıza göz atabilirsiniz. İşte konuşan 11 kuş türü ve özellikleri..

Amazon Papağanı (Amazona)

Amazon Papağanı

Kafes içerisinde uzun süre yaşayabilen kuş türü olan Amazon Papağanları çok konuşan bir kuştur. Çok ve hızlı konuşmasının yanında taklit yeteneği de vardır. Oldukça başarılı olduğu bir özelliği bir dakika içerisine bir sürü kelimeyi sıkıştırarak hızlıca söyleyebilir. Taklit yeteneği de hızlı konuşması gibi çok başarılıdır. Amazon papağanlarıyla güzel bir şekilde ilgilenirseniz bu yeteneklerini kısa sürede size gösterecektir. Kendilerine uygun kafeslerde yaşayabilirler ve kafeslerinin içerisinde ses çıkaran oyuncakları isterler.

Amazon Papağanlarının anavatanı Amerika’dır. Boyları yaklaşık olarak 30-34 cm arasında değişir. Doğal Yaşam alanlarında ortalama 100 yıl kadar yaşayan amazon papağanları, kafes ortamında ortalama bir bakım ve ilgi ile 40 yıl yaşabilir. Farklı renklerde türleri olsa da genel özellikler hepsinde aynıdır.

Kakadu Papağanı (Cacatuidae)

Kakadu Papağanı

Bir başka taklit yeteneği üst seviyede olan papağan türü de Kakadu’dur. Duydukları ve öğrendikleri her sesin direkt olarak aynı şekilde taklidini yapabilirler. Örneğin bir bebeğin ağlama sesini, gülmesini hemen taklit edebilirler. Öğrenmeye karşı çok büyük merakları vardır. Ancak konuşma yetenekleri diğer papağanlara göre biraz azdır. İyi bir eğitimle 15 – 20 kelime öğrenebilirler. Kakadu Papağanı insana karşı da çok cana yakındır. Özgürlüklerine düşkündürler. Kafesleri büyük ve içi oyuncaklarla dolu olmalıdır. Bu şekilde olmazsa strese girebilirler. Kemirme huyları vardır. Bu yüzden evinizde serbest bıraktığınızda iyi takip etmenizi tavsiye ederiz. Sahiplerine karşı oldukça kıskançtırlar.

Papağan türleri arasında en uzun ömürlü olan kuş türlerinden biridir. Türlerine göre yaşam süreleri 25 – 50 yıl arasında değişiklik gösterir. Kakadu papağanlarının kökeni Avustralya ve Pasifik adalarının güneyine dayanır.

Cennet Papağanı (Nymphicus hollandicus)

Cennet Papağanı

Aşkı simgeleyen Cennet Papağanlarına sevda papağanı da denir. Bu isme sahip olmalarının sebebi eşlerine karşı çok bağlı ve sadık olmalarıdır. Evinizde Cennet Papağanı yetiştirmek istiyorsanız büyük bir kafes tercih etmelisiniz. Cennet papağanları tek başına yaşayamazlar. En az iki cennet papağanı almalısınız. Biri dişi biri erkek cinsinde olmalıdır. Evcilleştirilmeleri kolay olsa da çift oldukları için eğitmek biraz zordur. Ancak tek beslemek istiyorsanız ona çok daha fazla ilgi göstermeniz gerekir. Tek beslerken eğitmek daha kolaydır ve tekken daha konuşkan olurlar. Ama genel olarak diğer papağanlara göre konuşma yeteneği çok azdır. Yıkanmayı çok severler bu sebeple yaz aylarında kafeslerine kuş havuzu koyabilirsiniz. Müziği çok severler ve müziğe eşlik ederler.

Madagaskar ve Hint Okyanusundaki adalarda da yaşayan bu papağan cinsinin, ana vatanı Afrika’dır. Genellikle 12-18 cm boyutlarında olan cennet papağanlarının ortalama ömürleri 10 yıl kadardır.

Muhabbet Kuşları (Melopsittacus undulatus)

Muhabbet Kuşları

Papağan soyundan gelen Muhabbet kuşları diğer kuş türlerinden farklıdır. Konuşma süreçleri biraz uzun sürse de konuşabilirler. Erkek muhabbet kuşları dişi muhabbet kuşlarından biraz daha fazla konuşkandırlar. Konuşma eğitimi için biraz fazla ilgilenmek gerekir. Sürekli onlarla konuşmalısınız. Müziğe karşı ilgilidirler ve duydukları sesleri taklit etmeye çalışırlar. Papağanlara göre küçük yapılı olsalar da çok canlı ve hareketlidirler. Bu yüzden kafesleri büyük ve geniş olmalıdır. Birden fazla muhabbet kuşu sahiplenmek istiyorsanız aynı kafes içerisine birden fazla dişi koymamalısınız. Eğer koyacaksanız da önlem almalısınız. Çünkü dişi muhabbet kuşları hiç anlaşamazlar.

Kökenleri Avustralya’ya dayanır. Ortalama ömürleri 15 yıl kadardır.

Ara Papağanı (Ara)

Ara Papağanı

Ara Papağanları Macaw Papağanları olarak da bilinir. En çok tercih edilen papağan türlerinden biridir. Oldukça gösterişli ve rengarenklerdir. Papağan türleri arasında oldukça zeki türlerden biridir. İnsanlarla kolaylıkla uyum yakalar. Sahibine alıştıktan sonra gözleri daima onu arar ve sahiplerine karşı çok sadıktırlar. İyi bir taklit yetenekleri vardır. Konuşmada da çok başarılıdırlar ve hep konuşurlar. Eğer iyi bir eğitim verirseniz Ara papağanları zeka gerektiren birçok testi ve aktiviteyi başarı ile yapabilirler. Sesleri bir kuş türüne göre çok kalındır. Tonu insana oldukça yakın bir seviyededir.

Bu Ara Papağanların anavatanı Güney Amerika kıtasıdır. Boyları ise ortalama 35-40 cm’den başlamakta ve 90 cm’ye kadar çıkabilmektedir. Birçok alt türü vardır. Ara papağanları maalesef nesli tükenmekte oldukları için çok değerli ve kıymetlidirler.

Lori Papağanı (Lorius garrulus)

Lori Papağanı

Halk arasında Geveze Lori olarak da adlandırılan Lori papağanı çok konuşmasıyla bilinir. Papağanlar arasında en çok konuşanlardan biridir. Konuşmaya başladı mı kolay kolay susmaz ve sesleri de çok yüksek seviyededir. Bu bazen rahatsız edici boyuta gelebilir. Ne kadar kelime öğrendikleri bilinmese de söylenenleri kolaylıkla öğrenebilirler. Çok akıllı, çok canlı ve çok da meraklılardır. Sık sık dinledikleri şarkıları başından sonuna kadar söyleyebilme yeteneğine sahiplerdir. Lori papağan yaşama alanları olarak büyük yerleri seçtikleri için onlara büyük ve geniş bir kafes almalısınız.

Endonezya’ya özgü Lori Papağanların ömürleri yaklaşık olarak 20 ile 25 yıl arasındadır. Yetişkinliğe ulaştıklarında boyları 30 cm kadar uzayabilir. Gökkuşağı ve Kardinal olmak üzere sadece iki türleri vardır.

Jako Papağanı (Psittacus erithacus)

Jako Papağanı

Halk arasında Gri papağan olarak da bilinir. Papağan türleri arasında en popüler olanıdır. Sahiplerine alışma süreci diğer papağanlara göre çok uzundur. Kolaylıkla konuşmayı öğrenebilseler de konuşmaya ancak sahiplerine alıştıktan sonra başlarlar. Hatta sahiplerini çok severlerse çok konuşurlar. Uzmanlara göre papağanlar arasında en zeki olanıdır. Soru sorduğunuzda onu algılar ve cevap verebilirler. Karanlık ortamları hiç sevmez bu yüzden karanlıkta bırakmamalısınız. Hemen strese girebilirler. Kemirmeyi çok sevdikleri için onları evinizde serbest bıraktığınızda özellikle elektrik kablolarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Zeki olduklarına dair bir genel kültür bilgisi olarak da şöyle bir örnek verebiliriz. Alex adı verilmiş bir Jako papağanı, insan dışında varoluşsal soru soran ilk ve tek hayvandır.

Jako Papağanların doğal yaşam alanları Principe Adaları Bioko ve Fildişi Sahilleri’nin güney doğusundan batı Kenya’ya kadar olan kısımdır. Ortalama 30–35 cm boyutlarında gri ve siyah tonlardadır. Kuyruğu kırmızı veya bordodur. Maalesef Jako Papağanları da nesli tehlikede olan hayvanlar arasındadır.

Sultan Papağanı (Nymphicus hollandicus)

Sultan Papağanı

Jako Papağanından sonra evcil olarak tercih edilen bir başka papağan türü de Sultan Papağanıdır. Konuşma yetenekleri pek gelişmiş değildir. Ortalama 1 – 2 tane kelime kullanabilirler. Çok ilgilenirseniz bu kelime sayısı az da olsa artar. Onların popüler oldukları nokta başarılı bir oyuncu olmaları ve taklit yetenekleridir. Özellikle başlarda ıslıkları taklit eder ve çalarlar. Kalabalıkları çok severler ama kafes içerişinde durmayı sevmezler. 15 derecenin altındaki ortamlarda kendilerini iyi hissetmezler. Tek ya da çift olarak bakabilirsiniz ancak tek baktığınızda daha fazla ilgilenmeniz gerekir. Aksi halde Sultan Papağanı strese girer. Uykusu geldiğinde kesinlikle rahatsız etmemelisiniz. Eğer bulunduğu ortamda çok mutsuzsa çığlıklar atmaya başlar. Başının üzerindeki tüylerden onun nasıl bir psikolojide olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer tüyler dikse o an merak ettiği ya da şaşırdığı durumlar vardır. Eğer arkaya doğru yatık ise korktuğu bir şeyler vardır. Eğer tüyleri geriye yatık ve kafasına yapışık gibi duruyorsa ve ayrıca sesi de tıslar gibiyse bu onun bir tehlike veya tehdit hissettiğini, kendini korumaya aldığını gösterir.

Avustralya kökenli Sultan Papağanlarının ortalama yaşam süresi iyi bakım sağlanırsa 15-25 yıl arasında değişiklik gösterir.

Monk Papağanı (Myiopsitta monachus)

Monk Papağanı

Ülkemizde çok bilinmese de Avrupa’da popüler olan ve Quakers papağanları olarak adlandırılan bir kuş türüdür. Çok sosyal kuşlardır. Ayrıca zeki ve çok da meraklılardır. Evinizde beslerken ilgi göstermeniz onlar için çok önemlidir. Kafeslerinde çıkış kapısını açmayı kolaylıkla kavrayabilirler. Bu yüzden kaçmakta ustalardır. Monk Papağanı dışarıdan duydukları sesleri ve insan konuşmalarını taklit etmede Jako Papağanları kadar olmasa da iyi seviyededirler. Doğada yaşayan Monk Papağanları yuva yapabilen tek papağan türüdür. Sahiplerini kolay kolay unutmaz ve çok bağlanırlar.

Monk Papağanlarının anavatanı Güney Amerika’da Arjantin’in ılıman ve subtropikal bölgeleridir. Ortalama ömürleri 20 – 30 yıl arası değişir.

İskender Papağanı (Psittacula eupatria)

İskender Papağanı

Bir başka konuşan papağan türü de İskender papağanlarıdır. Erkek İskender papağanlar dişilere göre biraz daha konuşkandır. İskender papağan türleri asla taklit etmezler. Öğrendikleri kelimeleri anlaşılır bir şekilde söylerler. Ancak konuşmayı öğrendiklerinde susturmak çok zordur. Sahiplerine aşırı düşkünlerdir. Her zaman ilgi isterler. İskender papağanları diğer papağan türlerinden biraz daha iridir. Diğer papağan türlerine göre soğuğa karşı daha dayanıklıdırlar. İskender Papağanları Hindistan kökenlidir.

Güneş Konur Papağanı (Aratinga solstitialis)

Güneş Konur Papağanı

Güneş Konur Papağanı ya da güneş muhabbet kuşu olarak bilinen bu kuş türü de popüler kuşlar arasında yerini alıyor. Oldukça zeki, huyu da kendi gibi rengarenk ve capcanlıdır. Papağan türleri arasında en çok konuşan türlerden biridir. Sahiplerini ve evde yaşayan diğer kişileri bezdirebilecek kadar çok konuşkandırlar. Geniş alanlarda yaşamayı sevdikleri için kafesleri de geniş olmalıdır. Oynamayı çok severler. Bu yüzden kafeslerine salıncak gibi eğlenebilecekleri oyuncaklardan bulundurmalısınız.

Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeydoğu taraflarıdır. Maalesef Güneş Konur papağanlarının nesli tehlike altındadır. Bu sebeple AB ve Amerika’da ticareti yasaktır. Evinize alırken kafeste yetişmiş olmasına çok dikkat etmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Çok konuşkan türleri arasında Lori papağan türünü ilk olarak söyleyebiliriz. Halk arasında geveze lori olarak da bilinir. Bazen hiç susmayan yapısıyla saatlerce aralıksız konuşabilir. Sesleri de çok kalındır. Defalarca dinledikleri şarkıları baştan sona söyleyebilirler. Çok zekilerdir ve ne kadar kelime öğrenebildikleri henüz bilinmiyor. Lori papağanları dışında Jako Papağanları yani bir başka adıyla Gri papağanlar da çok gevezedirler. Ancak Lori’den farkları Jalo’lar sahiplerine alışıp sevmeden ağızlarını açmazlar. Ne zaman severler ve alışırlarsa o zaman da susmazlar.

Az konuşan kuş türleri de vardır. Sultan papağanları çok az kelime öğrenebilirler. Bu yüzden Bir Lori ya da Jako kadar başarılı bir konuşma yetenekleri yoktur. Sultan papağanları taklit etmeyi ve ıslık çalmayı severler ve oldukça da başarılıdırlar. Bunun dışında İskender papağanları da az konuşurlar.

İlgili Yazılar