Sultan Papağanı ve Muhabbet Kuşu Birlikte Yaşar Mı?
- Minik Tospik yazdı.
- 8 Ağustos 2021
- 6.662 okunma
Evde kuş besleyen insanların sayısı hiç az değildir. En çok tercih edilen tür muhabbet kuşu olmakla birlikte papağan besleyenlerin sayısı da epey fazladır. “Sultan papağanı” da papağanlar içinde en çok tercih edilendir.
Bununla beraber evinde farklı türlerde kuşları beraber beslemek isteyenler de olabilir. Papağanı olup muhabbet kuşu da almak isteyenler yahut hali hazırda muhabbet kuşu da olup papağan isteyenler…
Görüş: Evet, sultan papağanı ve muhabbet kuşu birlikte yaşayabilirler.
Kafes büyük ve geniş olmak kaydıyla beraber yaşayabilirler. Küçük kafeste papağan muhabbet kuşuna zarar verecektir. Söz gelimi kafes büyüklüğü en az 1,5x1 metre ebatlarında olursa aynı zamanda her iki kuşun yemlikleri ve sulukları kafesin farklı yerlerine konulursa çok rahat birlikte yaşayabilirler.
Kimilerine göre de muhabbet kuşları ve sultan papağanları yalnızca 5 metreye 10metre gibi geniş salma kafeslerde bir arada tutulabilir. Aksi, sıkıntılı olur deniyor.
Aynı kafes içinde ikisinin de dişi veya ikisinin de erke olması kızgınlık dönemlerinde sorun yaşamalarına neden olur. Dahası kavga ederler. Muhabbet kuşu erkek, sultan papağanı dişi olursa muhabbet, sultanla çiftleşmeye çalışır. Bu yüzden muhabbet kuşu dişi; sultan papağanı erkek olmalıdır.
Sultan papağanının konuşmasının muhabbet kuşunun varlığı nedeniyle gerileyeceğini ya da henüz konuşmuyorsa hiç konuşmayacağını merak edenler için kuş sahiplerinin görüşü gerilemeyeceği yönünde. Ancak papağanın iyi eğitimli olması kaydıyla! Çünkü yanındaki muhabbet kuşunu arkadaşı gibi göreceği için insanlara karşı ilgisinin azalması söz konusu olabiliyor.
Ayrıca bu iki farklı türün birlikte yaşamalarının tamamen kuşların kişilikleriyle bağlantılı olduğunu düşünenler de var. Çok sayıda muhabbet kuşunun arasına sultan papağanı karıştıran ve 1 yılı aşkın süredir onlara aynı yerde birlikte bakan kişinin tecrübesine dayalı görüşü de bunun mümkün olabildiği ama yine de anlaşıp anlaşmamalarının kuşların psikolojisi ile ilgisi olduğu yönünde.
Ayrıca Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır, Dikkat Edilecekler Nelerdir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Görüş: Hayır, sultanlar başka tür kuşlarla aynı kafeste yaşayamazlar.
Bu görüşü savunanlar iddialı şekilde bunun mümkün olamayacağını söylüyorlar. Onlara göre sultan papağanları yalnızca muhabbet kuşuyla değil başka hiçbir türle beraber yaşamaya elverişli değildir. Sultan papağanının uyku ve dinlenme düzeninin farklı oluşu; sosyal ilişki biçimlerinin farklı oluşu gibi sebeplerle kısa zamanda psikolojik sorunlar yaşayacağını iddia ediyorlar. Özellikle de muhabbet kuşları ile birlikte yaşatılmasının hiç sağlıklı olmadığı görüşündeler. Çünkü muhabbet kuşları sultan papağanlarına göre çok daha hareketlidirler. Veya diğer büyük kuşlar papağana zarar verebilirler. Ayrıca sultan papağanı da yeterli büyüklüğe sahip olmayan alanlarda muhabbet kuşlarına zarar verebilir. Beslenmeleri, bakımları ve sosyalleşme biçimlerinin farklılığı açısından da bu kuşların bir arada yaşamaları bu görüşü savunanlara göre uygun değildir.
Tercihen aynı alanda ama ayrı kafeslerde birbirlerine zarar vermeyecek şekilde bakmak mümkün olabilir. Ancak taklit yeteneği çok gelişmiş olan sultan papağanının zaman geçtikçe muhabbet kuşlarıyla aynı sesleri çıkartma olasılığı unutulmamalıdır.
İşte size sultan papağanlarıyla muhabbet kuşlarının birlikte yaşayıp yaşayamayacağına dair iki farklı görüş. Başta da dediğimiz gibi, seçim sizin!
Sıkça Sorulan Sorular
Papağanların ömrü cinslerine ve genetik özelliklerine bağlı olarak değişir. Sultan papağanının ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Konuşma eğitimi verilen ve kendisiyle ilgilenilen muhabbet kuşu 7-8 ay kadar sonra 25-30 kelime öğrenebilir.