4 Mevsim Çiçek Açan Bitkiler ve Özellikleri
- Fikir Mühendisi yazdı.
- 15 Aralık 2020
- 29.938 okunma
Evinizde, balkonunuzda ya da bahçenizde dört mevsim boyunca rengarenk çiçek açarak ortama neşe, renk, mutluluk getiren ve evinize muhteşem hava ve tarz katan bitkileri tercih edebilirsiniz. Bu yazı da evlerinize canlılık katacak birbirinden güzel ve muhteşem çiçekleri derledik. İşte tercih edebileceğiniz dört mevsim çiçek açan bitkiler;
Kalanşo (Kalanchoe)
Direk güneş ışığı almaktan hoşlanmayan, aydınlık yerleri ve havadar ortamları seven Kalanşo bitkisi özellikle balkonlarınıza canlılık katacaktır. Aslında Kalanşo bir çeşit sukulenttir. Dona karşı hassas olan ve fazla su sevmeyen bu güzel bitki dört mevsim çiçeğini açar.
Afrika Menekşesi (Saintpaulia)
Çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlar için oldukça ideal bir tercih olabilecek Afrika Menekşesi, direk güneş ışığı olmadan aydınlık olan her yerde kolaylıkla yaşayabilir. Rengarenk türleriyle her mevsim çiçek açabilir ve bakımı çok kolay olan bir bitki türüdür. Evinizin ışık alan her yerinde yetişebilir.
Cam Güzeli (Impatiens walleriana)
Açık havayı ve güneşe olan sevgisiyle balkonlarınız için bir başka tercih edebileceğiniz Cam Güzeli bitkisi rengarenk seçenekleriyle evinize dört mevsim baharı yaşatacaktır. En güzel dört mevsim çiçek açan bitkiler içerisindedir.
Sardunya (Pelargonium)
Eviniz için tercih edebileceğiniz bir başka çiçek de Sardunya’dır. Bu bitkinin de diğer bitkilerde olduğu gibi bakımı kolaydır. Direk güneş alan ve aydınlık olan her ortamda, yerini beğendiyse dört mevsim boyunca çiçeğini açar ve evinize güzellik katar.
Barış Çiçeği (Spathiphyllum)
Beyaz şık çiçekleri ve büyük tropik yapraklarıyla evinize egzotik bir hava katacak olan bu bitki, direk güneş ışığı almadan aydınlık ortamlarda yaşayabilir. Hatta yarı gölgeli yerlere de kolayca alışır. Dört mevsim çiçek açan bitkiler içerisindedir, ancak en fazla yaz ayında çiçeklenir.
Nergis (Narcissus)
Bir başka güzel çiçek olan Nergis çiçeği türlerine göre baharda çiçek açsa da sıcaklığa göre kışın da çiçek açabilir. Genel olarak beyaz, sarı, turuncu gibi renkleriyle saksılarında balkonlarınız da ya da eviniz de doğrudan güneş almayan, aydınlık ve ılık yerlerde yetişebilir. Ancak dikkat etmeniz geren bir nokta var. Nergis çiçeği soğanı zehirli olabilecek maddeler içerebildiği için kendiniz toprağa ekerken dikkat etmelisiniz.
Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera truncata)
Direk güneş almayan, aydınlık ortamları seven Yılbaşı çiçeğinin asla modası geçmeyeceği için evleriniz de tercih edebilirsiniz. Çok sıcağı da sevmez, onun için serin yerler idealdir. Ortamını severse ve bakımı düzenli olursa yıl boyunca çoğu kez çiçeklenir ve en çok kışın çiçeklerini açar.
Gardenya (Gardenia)
Güneşi çok seven gardenya için özellikle sabah güneşleri çok önemlidir. Kış soğuklarını hiç sevmez ve tropik yapısı nedeniyle bu zamanlarda sıcak ortamlarda olmalıdır. Bembeyaz çiçekleri ve yeşil yapraklarıyla evinize muhteşem bir hava katar. Bu güzel bitki için kış ayında da ev içinde yeterli sıcaklığa maruz kalırsa dört mevsim boyunca çiçeklerini açar.
Kar Topu (Viburnum Tinus Lucidum)
Yaz kış dört mevsim boyunca kurumayan ve çiçek açan Kar Topu bitkisi yuvarlak, top şeklinde beyaz renk çiçekleriyle tam bir kar topuna benzer. Yeşil yaprakları da parlak ve yemyeşildir. Tam güneş alan ve yarı güneşli yerleri sever.
Dikenli Taç (Euphorbia milii)
Evlerin favori çiçeklerinden biri olan Dikenli Taç, Türkiye’de gelin kaynana çiçeği, çin gülü gibi adlarla da bilinir. Güneşi çok sever ve daima güneş aldığı yöne doğru büyür. Genelde ilkbahar da çiçek açsa da eğer çok iyi güneş alırsa dört mevsim boyunca çiçekleri solmadan yaşayabilir.
Guzmanya (Guzmania Lingulata)
Yaz aylarında yarı gölge, kış aylarında aydınlık seven Guzmanya bitkisine sonbahara kadar haftada 2 kere, kışın ise haftada 1 kere su verilmelidir. Bu koşullar sağlanırsa çiçeği dört mevsim boyunca sağlıklı bir şekilde kalır. Görüntüsüyle evlerinize egzotik bir hava kazandıracak olan bu bitki bereket ve bolluğu temsil eder.
Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
Işık alan ve sıcak olan yerlerde çok iyi yaşayabilen rengarenk ve capcanlı türleri olan Atatürk Çiçeği evler için oldukça tercih edilebilir bir çiçek türüdür. Doğrudan güneş alan yerleri sevmez. Normal standartlarda günler kısalmaya başladığında çiçek açmaya başlar. Ancak şartlar sağlanırsa ya da kandırılırsa daha erken de çiçeğini açabilir.
Süs Lahanası (Brassica oleracea acephala)
Otsu bir bitki olan Süs Lahanasının yaprakları kıvrımlı ve çiçekleri beyaz, pembe, mor renklerindedir. Güneşli ve aydınlık yerleri sever ancak toprağı serin olmalıdır. Gerekli koşullar sağlandı mı şubat-kasım arası çiçeklerini açar ve dört mevsim solmadan yaşayabilir.
Mum Çiçeği (Hoya)
Mumdan yapılmış hissi veren kokulu çiçeklerinden dolayı bu adı almıştır. Evleriniz için tercih edilebilecek ilk çiçeklerden biri olan Mum Çiçeği çok kolay yetişen ve bakımı zor olmayan bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığı almayan, aydınlık yerler onun sevdiği ortamlardır. Ayrıca bulunduğu ortam soğuk olmamalı, biraz serin olmalıdır. Soğuk ortamda hastalanır ve çiçek açamaz. Gerekli koşullar sağlanırsa daima çiçekleriyle evlerine güzel bir hava katar.
Şebboy Çiçeği (Matthiola)
Çiçeğinin kokusu parfümler de kullanılan Şebboy Çiçeği yıl boyunca çiçekli kalan bir bitkidir. Bahçelerde daha iyi yetişebilir, gerekli koşullar sağlandığında da evlerinizde tercih edebileceğiniz bu bitki nemli toprak ve güneş alan ortamları sever. Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Sevgi ve sağlığı simgeler.
Ayrıca ev ve bahçe çevrelemek için kullanılan bitkiler ve tavsiyelerine bakabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Dört mevsim boyunca çiçek açan bitkiler vardır. Kalanso, Afrika Menekşesi, Barış çiçeği gibi bitkiler gerekli bakım ve ilgi sonucunda çiçeklerini açar. Atatürk Çiçeği, Şebboy çiçeği, Mum çiçeği gibi bitkiler de eğer gerekli koşullar yerine getirilirse dört mevsim boyunca çiçeklerini açar.
İlginç çiçekleri olan bitkiler oldukça fazladır. Örnek olarak Kar topu bitkisi verilebilir. Şekli kara benzediği için adını bundan almıştır. Bunun yanında Guzmanya, Mum çiçeği de farklı ve oldukça güzel bitkilerden sayabiliriz.
Cam Güzeli, Sardunya, Gardenya gibi bitkiler güneşi çok sever. Bu sebeple direk güneş alan ortamlar onun için idealdir. Bu bitkiler güneş alıp, yaşadığı ortamı da severse tüm yıl boyunca çiçek açarak size teşekkür eder.