4 aylık enflasyon farkına ek refah payı! Rakam ortaya çıktı: Yüzde 40'ı aşacak

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 4 Kasım 2023
  • 203 okunma

Temelde 6 aylık enflasyona bağlı olarak maaş zammı alan ek olarak refah payı uygulamasından da yararlanan memurlar ve emekliler, gözlerini yeni dönem maaş zamlarına çevirdi. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammının da söz konusu olacağı maaş hesabında enflasyon verileri öne çıkarken Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıklaması hesapları değiştirdi.

Dün sabah saatlerinde yapmış olduğu açıklamada ekim ayı enflasyonunun yüzde 3,43 olarak gerçekleşmiş olduğunu belirten Türkiye İstatistik Kurumu, maaş tablosunun biraz daha netleşmesini sağladı. Hem mevcut verilerden hem de Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon beklentilerinden yola çıkan uzmanlar, tahmini maaş zamlarını kamuoyu ile paylaştı.

SON 2 VERİ KALDI

Türkiye İstatistik Kurumu senenin ikinci yarısına ilişkin 4’üncü enflasyon verisini yüzde 3,43 olarak paylaştı. Bu açıklama ile birlikte Ocak 2024 zammının netleşmesine son 2 veri kaldı. Kasım ve aralık aylarında gerçekleşecek olan enflasyonların açıklanması ile birlikte 6 aylık enflasyon tamamlanmış olacak. Öte yandan TÜK’in son açıklaması ile birlikte 4 aylık enflasyon farkı yüzde 29,41’e ulaşmış oldu. Bu oran SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşlarına direkt olarak yansıtılacak.

OCAK 2024 ZAM TAHMİNİNDE MERKEZ BANKASI DETAYI

Son olarak 3 Ocak tarihinde açıklanacağı tahmin edilen enflasyon ile birlikte memur ve emekli maaşlarına yansıtılacak olan nihai zam oranı belli olmuş olacak. Kesin verilere kadar yetkili kurumların ve yetkililerin yaptıkları açıklamalardan yola çıkarak bazı tahminlerde bulunmaya çalışan uzmanlar, son olarak Orta Vadeli Program doğrultusunda hesaplar yaptı.

Orta Vadeli Program kapsamında açıklanmış olan hedef enflasyon yüzde 65 olarak kayda geçti. Merkez Bankası alt limit için yüzde 62, üst limit için ise yüzde 68 tahminlerinde bulundu. Orta Vadeli Program kapsamında açıklanan yüzde 65’lik sene sonu hedefinin gerçekleşmesi durumunda maaşlara yansıtılacak olan zam refah payı hariç yüzde 37,76 olacak. Eğer enflasyon yüzde 68’lik üst tahminden gerçekleşirse o zaman da zam oranı yüzde 40,26’ya ulaşacak.

İlgili Yazılar