500 TL'lik banknot basılacak mı? TCMB Başkanı merak edileni açıkladı

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 2 Kasım 2023
  • 56 okunma

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak 5 TL’lik madeni paraları piyasaya süreceğini duyurmuştu. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapılan bu açıklamanın ardından, bu kez de 2,5 TL’lik madeni paraların piyasaya sürüleceği iddiaları gündeme geldi ve ardından bir kez daha 500 TL’lik banknot basılacağı iddiaları konuşulmaya başlandı.

Türkiye’de enflasyonun son yıllarda hızla yükselmesinin bir sonucu olarak Türk Lirası hızla değer kaybetti. Bununla birlikte paranın alım gücü azalırken, fiyatlar da arttı. Birçok esnaf ve işletmeci, fiyatların artmasıyla birlikte para üstü vermekte zorlandıklarını dile getirmeye başladı ve Merkez Bankası’nın 500 TL’lik banknot basacağı iddiaları gündeme gelmeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yaptığı açıklamada 500 TL’lik banknot ile ilgili de bilgi verdi. İşte detaylar…

HAFİZE GAYE ERKAN AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak 5 TL’lik madeni paraların piyasaya sürüleceğini duyurmuştu. Erkan, bu açıklamasının ardından 500 TL’lik banknot basılacağı iddiaları sonrasında konuya ilişkin açıklamada bulundu. 5 TL’lik madeni paraların 5 liralık kağıt paralarla birlikte kullanılacağını da dile getiren Erkan, gündemde 500 TL’lik banknotun olmadığını ifade etti.

5 TL’LİK BANKNOTLAR TEDAVÜLDEN KALKIYOR MU?

Gazetecilerin sorularına yanıt veren ve 5 liralık madeni paralarla ilgili konuşan Erkan, 500 TL’lik konuyla ilgili oluşan kafa karışıklığını gidermek adına da bilgilendirme yaptı. Erkan, “Darphane 100 milyon adet 5 TL hatıra parası bastı. Söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle verildi. 5 TL paranın tedavüle verilmesi, 5 TL banknotların tedavülde kalmasına engel teşkil etmemektedir. Nitekim hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edilmiştir” dedi.

500 TL’LİK BANKNOT GÜNDEMDE DEĞİL

500 TL’lik banknot ile ilgili de konuşan Erkan, “Bu kapsamda 500 TL banknotun da çıkarılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Para politikasındaki sıkılaştırma adımları ile emisyon hacmi son dönemde azalmıştır. Ve emisyon hacmi tahminlerin altında kalmıştır” dedi.

İlgili Yazılar