Asgari ücret zam oranı ne zaman açıklanacak? 17 bin TL'yi aşacak...

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 31 Ekim 2023
  • 32 okunma

Hem işçi hem işveren hem de hükümet tarafı, yeni dönem asgari ücretini belirlemek üzere yavaş yavaş hazırlıklara başladı. Kasım ayında başlayacağı tahmin edilen asgari ücret zam görüşmeleri öncesinde 3 tarafta da hazırlıklar devam ederken 2024 yılında asgari ücretin ara zamsız bir şekilde uygulanacağı konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz aylarda açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında açıklamalarda bulunan yetkililer bundan sonra maaş zamlarının mevcut enflasyona göre değil hedef enflasyona göre yapılacak olduğunu bildirmişlerdi. Ayrıca asgari ücret artışı için de bundan önceki yıllarda olduğu gibi tek zam döneminin hedeflendiğini belirten yetkililer, verilecek olan zam kararında bu hedefin göz önünde bulundurulacağını da ifade etmişlerdi.

Yetkililerin açıklamaları, kurumların enflasyon tahmini tahminleri ve diğer gelişmeler ışığında birtakım hesaplarda bulunan uzmanlar, şu an için iki formüle dikkat çekti. Her iki formül doğrultusunda da hesaplarını ortaya koyan uzmanlar, tahmini 2024 asgari ücret tutarını çalışanlar ile paylaştı.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDA 2 FORMÜL

2023/10/post-1698745738-9919-asgari-ucret-icin-yeni-tahmin-daha-once-hic-duyulmamis-rakami-verdi-smv9.webp

Asgari ücret artışına yönelik ilk formül Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 65’lik sene sonu enflasyon tahminini kapsıyor. Eğer tahmin edildiği gibi sene sonu enflasyonu yüzde 65 seviyesinde gerçekleşirse 6 aylık enflasyon da yüzde 37,76 civarında hesaplanacak. Bu veriye göre yeni dönem asgari ücreti 15 bin 707 TL olarak uygulanacak.

İkinci formüle göre ise memur maaşı artışı asgari ücret hesabına referans olacak. Bu durumda ocak ayında asgari ücrete yüzde 49,46 oranında zam gelecek ve yeni tutar 17 bin 42 TL olarak açıklanacak.

OCAK 2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İşveren, işçi ve hükümet temsilcileri 20 Kasım itibari ile asgari ücret belirleme görüşmelerine başlayacak. Net tutarın aralık ayının sonunda açıklanacağı tahmin ediliyor.

İlgili Yazılar