SGK'dan resmi açıklama geldi! Bu şartları sağlayanlara 3 maaş birden bağlanacak

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 1 Kasım 2023
  • 26 okunma

Emeklilik, birçok kişinin yaşlılık dönemine ilişkin kurduğu en büyük planlar arasında yer alır. Senelerini çalışma hayatına adayan ve sonuç olarak da işgücü kaybı yaşadıkları dönemde emeklerinin karşılığını almak isteyen birçok kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan daha yüksek tutarlı maaş ödemesi alabilmenin yollarını araştırır.

Sosyal Güvenlik Kurumu yaş, sigortalılık süresi, prim ödemesi ve cinsiyet faktörlerine bağlı olarak milyonlarca kişiye farklı tutarlarda emekli maaşı ödemektedir. EYT yasasının da yürürlüğe girmesi ile birlikte aylık bağlama işlemleri hız kazanırken bu süreçte birden fazla emekli maaşı ödemesinin alınıp alınamayacağı konusu gündeme geldi. Merak edilen bu konuya bir açıklık getiren Sosyal Güvenlik Kurumu maaş ödemesinin çoklu olarak bağlanabileceğini ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerektiğini ifade etti.

ÇİFT MAAŞ ALMAK MÜMKÜN

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre emeklilerin kendi maaşlarına ek olarak bir maaş ödemesi daha alabilmeleri mümkün. SSK, Bağ- KUR, Emekli Sandığı kapsamında tüm hak sahiplerine çift maaş ödemesinin yapılabileceğini ifade eden kamu kurumu, ikinci ödemenin vefat eden eşten kalan maaşı kapsadığını ve ‘dul maaşı’ olarak hesaplara aktarıldığını belirtti.

SSK veyahut da Bağ- KUR kapsamında sigortalı olarak çalışmış olan eşi vefat eden kişiye yüzde 50 oranında maaş ödemesi yapılır. Kalan eş kendi maaşına ek olarak eşinden kalan maaşın yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabilir. Emekli Sandığı mensupları için ise bu oran yüzde 75 olarak belirlenmiştir. Bu haktan hem kadınlar hem de erkekler yararlanabilmektelerdir.

KADIN EMEKLİLERE 3 ÖDEME BİRDEN

Kadın emekliler için ek olarak bir ödeme daha yapıldığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, o ödemenin de ‘yetim aylığı olarak hesaplara aktarıldığını ifade etti. Yani bir kadın kendi maaşını alırken aynı zamanda vefat eden eşinden ve vefat eden anne/ babasından ötürü de emekli aylığı alabilir.

İlgili Yazılar