Dolar, Euro ve altın fiyatlarında enflasyon etkisi! Yükseliş gecikmedi

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 3 Kasım 2023
  • 36 okunma

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklaması ile birlikte piyasalarda büyük bir hareketlilik yaşandı. Dolar ve Euro kurunda hızlı artışlar yaşanırken, altın fiyatlarında da hızlı bir yükseliş gözlendi. Piyasalarda enflasyon rakamları merakla beklenirken, rakamların beklentilerin altında kalması ise dikkat çekti. AA Finans tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon beklenti anketinde aylık bazda TÜFE’nin yüzde 4,08 gelmesi bekleniyordu. Ancak veriler beklentilerin altında kaldı.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre aylık bazda düşüş, Ekim ayında da devam etti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), TÜİK verilerine göre yıllık bazda yüzde 61,36, aylık bazda ise yüzde 3,43 oldu. Öte yandan verilere göre TÜFE’deki (2003=100) değişim ise 2023 yılı Ekim döneminde, bir önceki aya göre yüzde 3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 54,26 olarak kaydedildi. İşte detaylar…

ENFLASYON SONRASI DÖVİZ KURLARI

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, enflasyonda sınırlı geri çekilme ve aylık bazda yavaşlama gözlendi. Bu yavaşlama sonrasında piyasalarda döviz kurlarında ve altın fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşandı. Enflasyonun beklentilerin altında kalması, piyasaları harekete geçirdi.

Enflasyon rakamlarının ardından dolar kuru yükseldi ve 1 dolar 28,3933 TL seviyesini aştı. Öte yandan Euro kurunda da benzer bir yükseliş kaydedilirken, 1 Euro ise 30,2028 TL seviyesini aşarak 30,2126 TL seviyesini gördü. Uzmanlar, döviz kurları için İsrail ile Filistin arasındaki savaşın, Ortadoğu’daki gelişmelerin ve Türkiye içindeki gelişmelerin takip edileceğini bildiriyor.

ALTIN FİYATLARI

Bir diğer yandan enflasyon rakamlarının ardından gram altının alış fiyatı 1.814,47 TL, satış fiyatı ise 1.814,77 TL seviyesinde işlem görürken, çeyrek altının fiyatı da yükselişe geçerek 3.030 TL sınırını geçti ve 3.034 TL seviyesinde işlem görmeye başladı.

İlgili Yazılar