Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandı: Bir önceki aya göre düştü!

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 3 Kasım 2023
  • 108 okunma

Pandemi döneminden bu yana hem yurt içinde hem de küresel çapta yaşanan gelişmelerden ötürü yükselişini sürdüren enflasyon, gündelik hayat şartlarının da ağırlaşmasına yol açtı. Enflasyon sebebi ile her yeni güne yeni bir fiyat değişikliği ile başlamak durumunda kalan tüketiciler bütçelerini kontrol etmekte zorlanırlarken hükümet yetkilileri de bu süreci olabildiğince az hasar ile atlatabilmek adına çeşitli uygulamalar geliştirdi.

Enflasyon ile mücadele kapsamında başta politika faizi tarafında olmak üzere pek çok alanda kararlar alınmaya devam edilirken Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yeni bir açıklama geldi. Kamu kurumu, heyecan ile beklenen ekim ayı enflasyon açıklamasını sonunda yaptı. Peki, ekim ayı enflasyonu hangi oranda gerçekleşti? Ekim ayında enflasyon düştü mü, yükseldi mi? İşte son gelişmelere dair detaylar…

EKİM 2023 ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu sabahın erken saatlerinde milyonları ilgilendiren bir açıklamada bulundu. Ekim ayı parametrelerine bağlı olarak gerçekleştirmiş olduğu hesaplar doğrultusunda enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaşan kamu kurumu, bir önceki aya göre düşüş kaydedilmiş olduğunu gözler önüne serdi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre ekim ayında enflasyon yüzde 3,43 olarak gerçekleşti. Senelik enflasyon ise yüzde 61,36 olarak kayda geçti.

4 AYLIK VERİ NETLİK KAZANDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ekim ayı enflasyon açıklaması ile birlikte maaş hesabını doğrudan etkileyecek olan 4 aylık veri tamamlanmış oldu. 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşmiş olan enflasyona bağlı olarak zam alacak olan emekliler için tablo netleşmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyonunu yüzde 9,49, ağustos ayı enflasyonunu yüzde 9,09 ve eylül ayı enflasyonunu da yüzde 4,75 olarak bildirmişti. Son olarak ekim ayı enflasyonunu da yüzde 3,43 olarak açıklayan kamu kurumu, böylelikle 6 verinin 4’ünü tamamlamış oldu. Yapılan hesaplara göre SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşlarını direkt olarak etkileyecek olan 4 aylık kısım yüzde 29,41’e ulaştı.

İlgili Yazılar