Emekli maaş zammı 2024! Hesaplar yapıldı: Yüzde 49,45'lik artış...

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 3 Kasım 2023
  • 40 okunma

Her sene ocak ve temmuz aylarının başlarında açıklanan 6 aylık enflasyon verisine ve hükümet yetkililerinin inisiyatifinde olan refah payına bağlı olarak maaş zammı alan emekliler ve memurlar, yılbaşının yaklaşması ile birlikte maaş zammı tahminlerini yakından takip etmeye başladı. Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu’ndan gelen ekim ayı enflasyon açıklaması ile değişen zam tahminleri, gündeme bomba gibi düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun sabah saatlerinde açıklamış olduğu ekim ayı enflasyon verileri neticesinde maaşları etkileyecek olan 4 aylık enflasyon netleşmiş oldu. Net artış için 2 aylık enflasyona daha ihtiyaç duyulurken uzmanlardan konuya ilişkin birtakım tahminler geldi.

4 AYLIK ENFLASYON İLE ZAM NETLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu her ay olduğu gibi bu ayın başında da bir enflasyon açıklamasında bulundu. Söz konusu açıklamasında enflasyonun ekim ayında aralık ayına göre yüzde 55, 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 61,36, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 54,26 olarak gerçekleştiğini belirten kamu kurumu, aylık enflasyonu ise yüzde 3,43 olarak bildirdi. Bu veriler ile birlikte emeklilerin ve memurların maaşlarına yansıtılacak olan zam yüzde 29,41 olarak kayda geçti. Net zammın belirlenmesi için kasım ve aralık aylarında gerçekleşecek olan enflasyonların da açıklanması gerekiyor.

MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2024 yılının ilk 6 ayı için toplu sözleşme kapsamında yüzde 8’lik bir enflasyon farkı yansıtılacak. SSK ve Bağ- KUR emeklileri ise 6 aylık enflasyon+ refah payı uygulaması kapsamında değerlendirilecek.

Merkez Bankası’ndan gelen son açıklamaya göre kurumun sene sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak revize edildi. Eğer bu oran gerçekleşirse SSK ve Bağ- KUR emeklilere ocak ayında yüzde 37,36 oranında maaş zammı yapılacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 49,45 oranında artış alacak.

Tahmini veriler kapsamında yapılan hesaplara ek olarak refah payının da yansıtılacağı öngörülüyor. Konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli aylıklarına ocak ayında ilave zam yapılması için talimat verdiğini belirtmişti. Ancak söz konusu ilave artışın hangi oranda olacağı henüz bilinmiyor.

İlgili Yazılar