Ustaların Tavsiyesi Tüm Zamanların En İyi Borsa Kitapları

  • Finans Mühendisi yazdı.
  • 10 Şubat 2021
  • 1.538 okunma

Finansal okuryazarlığını artırarak borsayı öğrenmek isteyenler için yerli ve yabancı çok sayıda kaynak bulunuyor. Borsa duayeni sayılabilen ve isimleri finans dünyasının efsaneleri arasına yazılmış usta yatırımcıların kaleminden çıkan en iyi borsa kitapları ile borsadan düzenli para kazanmak için etkili bir strateji oluşturabiliyor. Yatırım klasikleri arasına adını yazdırmış başucu kitaplarından hazırladığımız liste ile borsada işe yarayan stratejileri öğrenebilir ve kendi stratejinizi öğrenirken kitaplarda yazılı olan bilgilerden yararlanabilirsiniz. Liste öncesinde ise iyi bir stratejinin önemini kavramak için Borsadan Nasıl Para Kazanılır isimli yazımıza göz atarak motivasyonunuzu kazanabilirsiniz.

Akıllı Yatırımcı (Benjamin Graham)

Akıllı Yatırımcı Kitabı

En iyi yatırım kitapları listesinin ilk sırasını adını yazdırmaya hak kazanan Akıllı Yatırımcı, gerçek bir borsa ve yatırım klasiğidir. Değer yatırımcılığının temel taşını oluşturan kitapta Benjamin Graham, halen geçerliliğini koruyan ilkeleri ile borsada düzenli bir gelir elde etmenin mümkün olduğunu örneklerle anlatmaktadır. Dünya’nın en zenginleri listesinin ilk sıralarında yer alan tanınmış borsa yatırımcısı Warren Buffett’i de etkileyen bu kitap, Türkçe baskısında Warren Buffett’in önsözü ve Jason Zweig’in ön sözü ile okurlarıyla buluşmaktadır. Spekülasyon yerine yatırım ile kazanç elde etmek isteyen herkese hitap eden kitap ile orta ve uzun vadede sürdürülebilir tatmin edici gelir elde etmenin yollarını keşfedebilirsiniz.

Bir Borsa Spekülatörünün Anıları (Edvin Lefevre)

Bir Borsa Spekülatörünün Anıları Kitabı

Edvin Lefevre tarafından kaleme alınan Bir Borsa Spekülatörünün Anıları,  yatırım uzmanlarının “Borsa adaylarına önerebilecekleri kitaplar” listesinin ilk sıralarında yer alıyor. İlk kez 70 yıl önce basılmış olmasına karşın halen modern borsayı anlatmayı başarabilen bu kitap, hikaye tarzında yatırım kararları altında yatan güdüleri irdeliyor. İsmi ister trader olsun, isterse spekülatör; borsada yatırım yapan herkesi motive eden duyguların birbiri ile benzer olduğunu öğrenmek sizleri oldukça şaşırtacak! Piyasalarda yaşanan çılgınlıklara da ışık tutan bu efsanevi borsa klasiği için kitaplığınızda yer ayırmayı ihmal etmeyin.

Borsa Sihirbazları (Jack D. Schwager)

Borsa Sihirbazları Kitabı

Wall Street’in kahramanları olarak bilinen zirvedekilerle röportaj yapan yazar Jack D. Schwager, kahramanların çalışma tarzlarını Borsa Sihirbazları ile yatırım dünyasına tanıtıyor. Yatırım kitapları arasında önemli bir yere sahip olan Borsa Sihirbazları içerisinde 30 bin doları 80 milyon dolara çıkartan Michael Marcus, 20 yıllık periyotta yönettiği fon ile ortalama yüzde 30 yıllık kazanç sağlayan Michael Steinard ve cebinde 25 bin dolar varken şimdi 2 milyar dolar değerinde vadeli hazine bonosu alım-satım işini yapan Tom Baldwin gibi isimler ile yapılan röportajlar yer alıyor.

Yatırımcılar, dünyanın en başarılı yatırımcıları listesinin ilk sıralarında yer alan yatırım gurularının tecrübelerinden faydalanırken, iyi bir analiz ile para kazanmanın önündeki en büyük engelin disiplinsizlik olduğunu bu kitapla öğrenebilecekler. Kitabı okumadan önce analizi paraya çevirmenin önündeki zorluğun ne olabileceğini anlamak için Para Kazanma Önündeki En Büyük Engel: Yatırımcı Psikolojisi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Warren Buffet Tarzı (Robert G. Hagstrom)

Warren Buffett Tarzı Kitap

Dünya’nın en ünlü yatırımcıları arasında yer alan ve sadece borsadan kazandığı servet ile Dünya’nın en zenginleri listesinin ilk 5’ine demir atan Warren Buffett ve yöntemleri, Warren Buffett Tarzı ile sizlerin öğrenimine sunuluyor! Yeni başlayanlar için borsa ve borsadan para kazanma hakkında yaşayan en başarılı örneğin yöntemlerini inceleyen Robert G. Hagstrom, bu yöntemlerin aslında mucizevi olmadığını gözler önüne seriyor. Tek problemin kısa vadede zengin olma isteğini bastırmak olduğunu bir kez daha gösteren bu kitap ile bir hisse senedinin nasıl seçilmesi gerektiği hakkında iyi bir düzeyde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Borsada Tek Başına (Peter Lynch, John Rothchild)

Borsada Tek Başına Kitap

The Wall Street Journal Time tarafından 1 numaralı fon yöneticisi olarak seçilen Peter Lycnh, borsadaki başarısını “Borsada Tek Başına” isimli kitabı ile okurlarıyla paylaşıyor. Başarısı test edilen yöntemlerden oluşan bir dizi tavsiyeyi içeren kitap, en iyi borsa kitapları listesinde yer almayı hak ediyor. Borsadan para kazanmanın felsefesini çözen Lycnh, basit yöntemi ile sıradan vatandaşların Wall Street simsarlarını yenebileceğini iddia ediyor! Lynch iddiasında ise Wallmart ve daha pek çok başarılı hisse senedinde uyguladığı, “Anladığın işe yatırım yap” felsefesini kanıt olarak sunuyor. Felsefesini ise kendisinin bulduğu formüller ile zenginleştiren Peter Lynch’i “Borsayı Yenmek” kitabı ile de çok satanlar listesinde yeniden görüyoruz.

Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar (Philip A. Fisher)

Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar Kitap

Akıllı Yatırımcı yazarı Benjamin Graham ile birlikte Warren Buffett’in entelektüel gelişimine katkı sağlayan bir diğer isim, yayınladığı Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar kitabı ile Philip A. Fisher oluyor. Geliştirdiği benzersiz teknikler ile hisse senedi seçiminde başarılı sonuçlar ortaya koyan Philip A. Fisher, deneyimlerini kullanarak yazdığı Sıradan Hisseler Sıradışı Karlar kitabı ile borsa temel analiz kitap tavsiye arayışları için başucu kaynağını yatırım dünyasına sunuyor.

Teknik Analiz Mi Dedin? Hadi Canım Sende! (Ali Perşembe)

Teknik Analiz Mi Dedin? Hadi Canım Sende kitap

Yerli yazarlardan borsa kitabı arayanlar için ilk sırada Ali Perşembe tarafından kaleme alınan, “Teknik Analiz Mi Dedin? Hadi Canım Sende!” isimli başyapıt ilk sırada yer alıyor. Hisse senetlerinin fiyat - zaman grafiklerinden teknik analizin çeşitli yöntemlerine kadar ayrıntılı bilgi sunan kitap, dört cilt olarak iddialı bir teknik analiz kaynağı olma girişimini hakkıyla başarıyor. Sıfırdan teknik analiz öğrenmek isteyen ve borsa teknik analiz kitap tavsiye arayanlar için ilk akla gelen kaynak olan  dört ciltlik bu şaheser ile teknik analizi kullanarak nasıl düzenli para kazanılabileceğini öğrenebileceksiniz.

Trend Takipçisi (Michael W. Covel)

Trend Takipçisi Kitap

Borsada para kazanmanın anahtarını trend yakalamak olarak gören yazar Michael W. Covel tarafından kaleme alınan Trend Takipçisi, borsa teknik analiz eğitim arayışları için iyi bir kaynak olarak ön plana çıkıyor. En başarılı trend takipçilerinin aldığı başarılı sonuçları grafikleri ile birlikte okurlarıyla buluşturan Covel, okurlar ile John W. Henry’i Boston Red Sox’u satın almaya yetecek kadar zengin eden alım-satım stratejilerini paylaşıyor. Başarılı portföy yöneticileri tarafından “Borsanın İncil’i” olarak lanse edilen Trend Takipçisi ile teknik analiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek ve başarısı kanıtlanmış yöntemlerin tecrübesinden yararlanma şansı yakalayabileceksiniz.

Ahmet Mergen Kitapları

Ahmet Mergen'in Borsa Kitapları

Türkiye’de teknik analizin babası denince ilk akla gelen isim olan Ahmet Mergen, finans piyasalarında kullanılacak etkili teknik analiz yöntemlerini yayımladığı kitaplar ile yatırımcılar için derledi. Teknik analizin her alanında bir esere sahip olan Ahmet Mergen’in tüm kitapları, teknik analizin kutsal kitabı olarak kabul edilir. İndikatörler, formaysonlar, Fibonacci sayıları ve mum grafikleri ile ilgili çok sayıda kaynağı borsa yatırımcıları ile buluşturan Ahmet Merken, borsa ve teknik analiz eğitimi de vermektedir.

Elliott Dalga Prensibi (Tuncer Şengöz)

Elliott Dalga Prensibi Kitap

Ralph Nelson Elliott tarafından finans literatürüne kazandırılan ve evreni oluşturan her sistemin dalgalar halinde hareket ettiği varsayımını kabul eden Ellitt Dalga Prensibi, Tuncer Şengöz’ün anlatımı ile okurlar ile buluşuyor. Teknik analizin en önemli kuramları arasında gösterilen Elliott Dalga Prensibi’ni öğrenmek isteyenler için Şengöz, çeşitli finansal enstrümanlardan derlediği örnekler ile her dalga kalıbını tek tek irdeliyor. Sadece finans piyasalarında değil, hayatın her alanında meydan gelen dinamikleri açıklamak için yararlanılabilen Elliott Dalga Prensibi’ni Tuncer Şengöz’ün anlatımı ile Türkçe kaynaktan öğrenmenize vesile olacak bu kitap, en iyi borsa kitapları listesinin son sırasında sizlerle buluşturuldu.

Sıkça Sorulan Sorular

Benjamin Graham tarafından kaleme alınan Akıllı Yatırımcı, değer yatırımcılığının icat edildiği kitaptır. Usta yatırımcı Warren Buffett, yatırım dünyasına bakış açısını Benjamin Graham'in muhteşem eseri ile kazanmıştır.

Teknik analiz yöntemini geliştirmek için yabancı kaynaklardan Trend Takipçisi okunabilir. Yerli kaynak arayanlar için Ali Perşembe'nin dört ciltlik "Teknik Analiz Mi Dedin? Hadi Canım Sende!" serisi, Ahmet Mergen kitapları ve Tuncer Şengöz tarafından kaleme alınan "Elliott Dalga Prensibi" kitapları okunabilir.

İlgili Yazılar