HGS bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemlerini vakit kaybetmeden yaparak geçiş hakkınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. HGS, Hızlı Geçiş Sistemi adı verilen bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan ücretli köprülerden ya da otoyollardan geçerken beklemenize gerek kalmaz. HGS bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemleri sayesinde kartın kullanımı daha kolay hale gelir.
HGS sistemine 2012 yılından itibaren geçilmiştir. O yıla kada geçişler sırasında yaşanan yoğunluk nedeniyle yeni bir sisteme ihtiyaç duyulmuştur. Yapılan çalışmalar sonucu HGS sistemi geliştirilmiş ve kullanımına başlanmıştır. Bu sayede yoğunlukta ciddi anlamda azalma sağlanmıştır. Bu sistem sürücüler açısından da avantajlıdır. HGS otomatik olarak okuma sağlayan bir sistem olduğu için sürücülerin geçiş sırasında durmasına gerek kalmaz.
HGS Nedir?
HGS, Hızlı Geçiş Sistemi'nin kısaltmasıdır. Teknolojik olanaklardan yararlanarak elde edilen bu sistem sayesinde geçişler sırasında kart okutmaya gerek kalmaz. Araç camına yapıştırılan etiket sayesinde kart okuma işlemi otomatik olarak yapılır. Aralık 2022 tarihine kadar OGS ve HGS bir arada kullanılsa da sonrasında OGS kaldırılmıştır. Artık HGS adı verilen sistem tek geçiş sistemi olarak kullanılır. HGS, durmadan geçiş fırsatı vermesi yöntemiyle avantajlıdır.
OGS yani Otomatik Geçiş Sistemi kullananlar, kullandıkları OGS cihazlarını bankalar aracılığıyla değiştirebilir. Kullanıcıların cihazı vererek yerine HGS etiketi alması gerekir. Değişim sürecinde sizden herhangi bir ücret talep edilmez. Kullanıcıların ödenmemiş geçiş ücretleri OGS bakiyesinden tahsil edildikten sonra HGS sistemine geçiş sağlanır. Artan bakiye ise hesabınıza yatırılır.
HGS Nasıl Kullanılır?
HGS kullanımı son derece kolaydır. HGS sisteminden yararlanmak için etiket ya da kart kullanabilirsiniz. Etiket kullanmak isteyenler, bu etiketi aracına takmalıdır. Aracın ön camında uygun bir yere etiketi yapıştırmanız gerekir. Ancak araçtan araca etiketin nereye yapıştırılacağı değişiklik gösterir. Etiketi yapıştırmadan önce ilgili bölgeyi temizlemelisiniz. Ardından dikkatli bir şekilde yapıştırma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Eğer etiketi bulunduğu yerden çıkarırsanız tekrar kullanma şansınız yoktur.
Etiketin yapıştırılması aracın cam türüne göre değişiklik gösterir. Etiketin nasıl yapıştırılacağı şu araç modellerine göre farklılaşır:
- Yan aynada kullanım; etiket aynanın montaj ayağının altında ve beş santimetre aşağıda olacak şekilde takılır.
- Tavan aynasında kullanım; montaj ayağından yaklaşık 5-10 cm aşağıya etiketin yapıştırılması gerekir.
- Kamyon ve otobüslerde kullanım; camın tam orta kısmında alttan beş-on santimetre yukarıda olacak bir şekilde yapıştırılması gerekir.
HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
HGS bakiye sorgulama işlemi; müşteri hizmetlerinden, internetten ya da mobil uygulamadan yapılabilir. Müşteri hizmetlerinden bakiye öğrenmek için 0850 460 60 60 numarasını aramanız gerekir. Bir diğer müşteri hizmetleri numarası olan 444 1 788 numarasını da arayabilirsiniz. Bir diğer kullanabileceğiniz yöntem HGS internet sitesine girmektir. Girmeniz gereken adres hgsmusteri.ptt.gov.tr'dir. Bu adreste hesabınıza girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
HGS mobil uygulaması da kolayca bakiyenizi öğrenebileceğiniz bir diğer yöntemdir. Mobil uygulamaya girerek hesabınızı açtıktan sonra sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bakiyeniz konusunda herhangi bir sorun yaşıyorsanız hgs@kgm.gov.tr adresine mail atabilirsiniz.
HGS Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır?
HGS bakiye yükleme işlemini yapmak için hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz. Bu adrese giriş yaptıktan sonra üst kısımda bulunan "Bakiye Yükleme" seçeneğine tıklamalısınız. Burada sizden kimlik numaranız istenir. Bunun yerine vergi kimlik numaranızı ya da pasaport numaranızı girebilirsiniz. Ardından plaka numaranızı girmeli ve yükleme tutarını seçmelisiniz. Yükleyebileceğiniz en az tutar 25 TL'dir. En yüksek tutar ise 5000 TL'dir. İnternet bankacılığını kullanarak HGS yükleme işlemini yapabilirsiniz. Otomatik ödeme talimatını da kullanma şansınız vardır. Kredi kartlarından otomatik ödeme talimatı vererek düzenli yükleme yapabilirsiniz. Bakiye yükleme işlemleri PTT Matiklerden, PTT'nin posta çeki ile yapılabilir. Size en uygun ödeme yöntemini seçerek HGS için yatırabilirsiniz.
HGS bakiye yükleme için otoyolların üzerinde bulunan istasyonları kullanabilirsiniz. Niğde-Şanlıurfa, Adana-Edirne, İzmir-Aydın-Çeşme otoyolunda yer alan istasyonları kullanarak yükleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. HGS anlaşmalı bankalar arasında; Ziraat, Garanti, Denizbank, Yapıkredi ve Vakıfbank yer alır. Bunun yanı sıra İş Bankası, Albaraka Türk, TEB gibi farklı bankalardan da işlemlerinizi yapabilirsiniz.
HGS Kaçak Geçiş Nasıl Ödenir?
HGS kaçak geçiş ödemesi sistemde yer alan bakiye üzerinden yapılabilir. Kartınız ya da etiketiniz geçiş sırasında okunamadığı takdirde kaçak geçiş cezası alırsınız. Kartınızda yeterli bakiye olmaması ve HGS sistemine kayıtlı olmamanız durumunda da aynı cezayla karşılaşırsınız. Kaçak geçiş cezası almanız halinde en geç 15 gün içinde cezayı karşılayacak bakiye yüklemeniz gerekir. Bakiye yüklemediğiniz takdirde para cezası alırsınız. Bu ceza size tebligat yoluyla bildirilir. e-Devlet'e girerek HGS geçiş cezalarınızı sorgulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için webihlaltakip.kgm.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Ardından plakanızı yazmalı ve sorgulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Aynı zamanda Alo 123 veya 0850 460 60 60 numarasından da cezalı geçişleri öğrenebilirsiniz.
HGS Kart İle Etiket Farkı Nedir?
HGS kart ile etiket sistemi arasında fark geçiş şekli yönüyle vardır. Etiket kullandığınız takdirde gişelerden daha hızlı bir biçimde geçebilirsiniz. Bunun yanı sıra kart ve etiket arasında kullanım yönüyle de bazı farklılıklar vardır. HGS etiketleri sadece mevcut kullanımda olan aracınız için kullanılabilir. Aracınızı değiştirdiğiniz takdirde etiketi iptal etmeniz gerekir. Aksi takdirde kaçak geçiş cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak kartı iptal etmenize gerek kalmadan yeni aldığınız bir araç için de kullanmaya devam edebilirsiniz. Sık sık araç değiştirenlerin kart kullanması daha uygundur. Aracınızı sürekli kullanmayı planlıyorsanız etiket kullanmalısınız.
HGS Nereden Alınır?
HGS almak için PTT şubelerine başvurabilirsiniz. Bunun yanı sıra Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi GSM operatörleri de HGS ürün satışı yapar. HGS satışı yapan anlaşmalı bayiler ve petrol firmaları da vardır. Bankalar üzerinden de satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. HGS aldıktan sonra yükleme işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede kartınızı otoyol geçişlerinde ve köprülerde kullanabilirsiniz.
HGS Yoksa Ne Yapmalı?
HGS yoksa yapılması gereken HGS abonesi olmaktır. HGS olmadan geçiş yaptığınız takdirde 15 gün boyunca hakkınızda bir ceza uygulanmaz. Abonelik başlatıldıktan sonra geçiş ücreti HGS bakiyesinden düşülür. Eğer geçiş yaptığınız anda HGS aboneliğiniz varsa ancak aracınızın etiketi ya da kartınız yoksa herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Geçiş ücreti bakiyenizden otomatik olarak çekilir. Çünkü plakanız geçiş sırasında göründüğü için otomatik olarak hesabınızdan para çekilir. Ancak yeterli bakiyesi olmayan kişilerin kaçak geçiş durumunda, 15 gün içinde bakiye yükleme işlemini yapması gerekir. Bakiye yüklemesi yapılmadığı takdirde yazılan ceza miktarını e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için sırasıyla şu işlemleri yapmanız gerekir:
- T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle turkiye.gov.tr adresine girmelisiniz.
- E-Devlet sitesine girdikten sonra arama çubuğuna HGS yazmalısınız.
- Açılan listeden "Otoyol, Köprü ve Tünel Geçiş, İhlalli Geçiş ve Borç Sorgulama" seçeneğini tercih etmelisiniz.
- Bu kısımdan plakaya bağlı olarak sorgulama yapabilir yani sadece kendinize ait araçların borcunu öğrenebilirsiniz.
HGS bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemlerini internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Böylece herhangi bir cezayla karşılaşmazsınız.
Sıkça Sorulan Sorular
HGS fiyatı araçlara göre değişiklik gösterir. Birinci sınıf araçlarda 53 TL; ikinci sınıf araçlarda 79,5 TL ücret uygulanır.
HGS almak ücretli otoyol ve köprü geçişleri için zorunludur.
HGS kartınız ya da etiketiniz yoksa bilgileriniz plakadan okunur. Ücret bakiyeden düşülür.