Erken emeklilik sürprizi! Kadınlar 40, erkekler 44 yaşında emekli olabilecek!

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 4 Kasım 2023
  • 210 okunma

Emeklilik dönemi, her çalışanın, hayatının bir döneminde çalışmış olanların kendileri ile ilgili yaptıkları planların başında gelen bir süreçtir. Emeklilik döneminin keyfinin sürülebilmesi ise bazı şartlara bağlıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu mevcut emeklilik sistemi dahilinde genel olarak yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi şartlarının sağlanmasını istemektedir.

Çalışanların temel hakları arasında yer alan emeklilik için sağlanması gereken 3 şart, bazı durumlarda esnetilebilir. Kişiler çalışma hayatları dahilinde bir meslek hastalığına yakalanır veyahut da bir iş kazası geçirirler ise malulen emeklilikten yararlanarak daha erken bir dönemde maaş alabilirler.

Malulen emekliliğin yanı sıra farklı şartların sağlanması durumunda da erken emeklilik durumu söz konusudur. Burada sigorta kanunlarının yürürlüğe giriş tarihleri, cinsiyet, prim ödemesi ve sigortalılık süresi gibi farklı faktörler değerlendirilir. Peki, kimler hangi şartlar çerçevesinde erken emekli olabilir? İşte ayrıntılar…

10 YILLIK PRİM İLE ERKEN EMEKLİLİK

“Kısmi emeklilik” olarak bilinen sistem dahilinde erken emeklilik mümkündür. Ancak bu sistem kapsamında maaş almak isteyenlerin bazı şartları sağlamaları gerekir. Sağlanması gereken ilk şart ise sigorta giriş tarihinin 8 Eylül 1999’dan önce olmasıdır. Ayrıca SSK’lı olunması ve en az 3 bin 600 günlük yani 10 yıllık prim süresinin tamamlanması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşlarında emekli olabilmektelerdir.

TARIM İŞÇİLİĞİNDE ERKEN EMEKLİLİK

Tarım işçileri için de kısmi emeklilik hakkı geçerlidir. Sigorta başlangıç tarihleri 8 Eylül 1999’dan önce olan ve tarım sigortası bulunan kişiler, 15 yıllık sigortalılık süresini ve en az 3 bin 600 günlük prim ödemesini tamamladıkları an itibari ile emeklilik başvurusunda bulunabilirler. EYT yasası kapsamında tanımlanacak olan bu emeklilik hakkı için kadınlarda 40- 54, erkeklerde ise 44- 58 yaş aralığına bakılır. Prim ödemesi eksik olanlar borçlanma haklarının (doğum, askerlik vb.) olması durumunda toplu ödeme gerçekleştirebilirler.

İlgili Yazılar

Borsadan Nasıl Para Kazanılır?

  • 4 Kasım 2023