19 Farklı Sermayesiz İş Fikri Tavsiyesi

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 1 Şubat 2021
  • 6.833 okunma

İş hayatının o yoğun temposu, belli bir dakiklik çerçevesinde tamamlanması gereken işlerinin hayatımızın ne kadar önemli bir bölümünü kapsadığı herkesçe bilinmektedir. Temel ihtiyaçlarının karşılanması yönünde yapılan bu uğraşlar yanında sosyal gereksinimler de insan doğası gereği, hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Her yiğidin gönlünde bir aslan yattığı muhakkak. Kendi işini kurma fikri, yönetici vasfıyla hareket etmek ve başarı yakalamak, belli bir sermaye, çaba, insan emeği unsurunu birleştirmeye dayalıdır. Şartların elverdiği ölçüde, kişilerin daha somut ve arzu edilir isteklerinin karşılanması belli bir ekonomik düzey gerektirmektedir. Sosyoekonomik açıdan bu amaçla bireylerin kendi düzenlerini yürütebilmesi adına, birçok iş fikri günümüzde ortaya atılmıştır. Tabii bugün bahsedeceğimiz iş fikirlerinden kastımız, sermayesiz iş fikirleri diye tabir edebileceğimiz fikirler. Şimdi evinizde veya boş zamanlarınızda uğraş edinebileceğiniz, ek gelir imkanı da sağlayabilen bu fikirler nelermiş, hep birlikte bakalım.

1. Dropshipping (Stoksuz e-ticaret)

Dropshipping (Stoksuz e-ticaret)

Dropshipping kelimesi, günümüzde pek çok kişinin yabancı olmadığı bir terim. Yaygınlaşan e-ticaret ağının, pandemi sürecinde daha da önem kazanmasıyla, satış deneyimi kazanmak isteyen satıcıların önemli bir çoğunluğu e-ticaret işine dahil oldular. Belli bir ürünü satmak için elinizde stok veya sermaye olmayabilir. Edindiğiniz müşterileri, ürün satan işletmelere yönlendirmeniz de hizmetten yararlanmaları karşılığında sizlere komisyon ve prim olarak dönecektir. Ayrıca satışa ortak olduğunuz bu çalışmada bir firma çalışanı gibi gerekli doküman ve bağlantılar da sizlere sunulmaktadır.

2. Ahşap Oyuncak Yapımı

Ahşap Oyuncak Yapımı

Artık internet üzerinden birçok bilgi ve mesleki eğitim modüllerine ulaşmak mümkün olabiliyor. Bu konuda Youtube’nin videolu anlatımları, Google’den edinilecek teorik bilgilerle uzmanlığa giden yolun kapılarını aralamak mümkün. Ahşap oyuncak, kimyevi unsurlardan kaçınma amaçlı, daha sağlıklı olduğu düşünülen bir nesnedir. Bu nedenle son zamanlarda oyuncak reyonlarında sıklıkla görmeye alıştığımız bu oyuncak türü için üretim konusunda yetersizlik vardır. Evden videolu da olsa öğrenip, kendi kendinize yapabileceğiniz ahşap oyuncakları, firmalara satmanızla size bir gelir kapısı açabilir.

3. Özel Ders Vermek

Özel Ders Vermek

Bir alanda ders sunabilecek boyutta bir yeterliliğe sahipseniz, özel ders sizlere sunabileceğimiz en iyi iş fikirlerinden bir tanesi. Birebir dersleri kişilerin daha çok tercih ettiği günümüzde, yakın çevrenize durumu bildirebilir, internet üzerinden de vereceğiniz çalışma ile ilgili bir duyuru yapabilirsiniz. Zaman içerisinde başarınıza oranla öğrenci sayısında ciddi artış yakalayabilirsiniz.

4. Anketörlük

Anketörlük

Anket, sosyal bir çaba gerektiren, istatistiki verilere aktarılması istenen bilgileri kapsar. Sosyal, politik, kültürel, ekonomik amaçlı olabilen kamuya yönelik araştırmak için bazı soruları insanlara sorarak, hem görüşlerini kaydedebilir hem de sosyal etkileşime girerek gelir yaratabilirsiniz.

5. Seslendirme

Seslendirme

Görüntünüzü kaydederek, bir ürün tanıtımı ve reklamında yer alabilir, işletmelerin görsel amaçla ulaşmak istediği projelere dahil olabilirsiniz. Ayrıca sesli hikaye kitapları seslendirmesi günümüzde oldukça revaçtadır.

6. Yemek Dağıtımı

Yemek Dağıtımı

Günlük olarak kazanç elde edebileceğiniz yemek dağıtım işi, birlikte çalışacağınız firmaların da sizinle çalışmayı tercih edeceği, iyi ilişkiler kurabileceğiniz bir yol. Motorlu araca sahipseniz veya değilseniz de fiziki olarak enerjinize de güveniyorsanız yapabileceğiniz işlerden sayabiliriz.

7. Seyyar Satıcılık

Seyyar Satıcılık

Satış artık günümüzde nakit paraya en hızlı ulaşmak için tercih edilen yollardan biridir. Ticaretin bu konuda zor olduğu kadar, birikim yapmak yönünde de düşünülen özelliğinin olması, şirket kurmaksızın seyyar satıcılık yaparak da kazanç yapmaya teşvik etmektedir. Satmak istediğiniz ürüne yönelik iyi bir pazar yakalamak ve tüketiciye doğru bir noktada ulaşmak önemlidir.

8. Youtuberlık

Youtuberlık

Günümüzün belki de en çok kazanç getiren iş fikirlerinden youtuberlik, sosyal bir ağ olan Youtube üzerinde içeriğini sizin belirlediğiniz konular ve sosyal etkileşimle, hem tanınır olma hem de değişen oranlarda meblağlar elde etmenize olanak tanıyor. Youtube’nin bu konuda kişilere para kazanma yoluna dair rehberlik yaptığı da doğrudur. Eğer özgün fikirleriniz ve kendinize güveniniz varsa bu iş tam size göre.

9. Badana, Boyacılık

Badana, Boyacılık

Özel bir yetenek olmasından ziyade alışkanlıkla paralel olan boyama işi, zaman içinde ustalaşma imkanı veren mesleklerden. Evlerini, ofislerini, atölyelerini vakit yetersizliğinden tadilat etmede eksik kalan birçok iş yeri ile temasa geçebilir, fiyatlar konusunda anlaşabilirsiniz.

10. Makale Yazarlığı

Makale Yazarlığı

Makale, bir konu hakkında bilgi ve fikirleri yazabileceğiniz, yazma yeteneğiniz olduğuna da inanıyorsanız, kişisel olarak da sayfanızı oluşturabileceğiniz bir iş kaynağıdır. Makale yazabileceğinize inanıyorsanız sermaye şartı aranmaksızın kendinize ek gelir yaratabileceğiniz bu platform için yazım şirketleri ve editörlerle iletişime geçebilirsiniz.

11. Tercümanlık

Tercümanlık

Dil bilmenin her zaman bir artı olduğu ve bir diploma kadar gerekli olduğu herkesçe malum. İleri düzeye karşılık gelen bir yabancı diliniz varsa, tercümanlık ofisleri bu konuda sizinle çalışmak isteyebilir. Yurtdışı ticaret işleri için de aranan bir unsurdur. Ayrıca, bazı kuruluşlar orta düzey seviyesinde dile hakim kişileri dahi aradıklarını iş ilanlarında belirtmektedirler.

12. Solucan Yetiştiriciliği

Solucan Yetiştiriciliği

Organik tarımda solucan üretimi, solucan gübrelerinin daha kaliteli oluşu ve verim sağlaması yönünde özellikle toprakla uğraşan kişiler için önemli bir hale geldi. Urfa’da arazisinde solucan yetiştiren ve gübresini üretip pazarlayan bir çiftçinin talepleri karşılamakta zorlandığını, tahmininden fazla gelir elde ettiğini duymuşsunuzdur.

13. Google Play ve App Store Uygulamaları

Google Play ve App Store Uygulamaları

İş fikri dendiğinde akla gelebilecek onlarca örnek arasından IOS App Store, Google Play uygulamasını söylemek de yanlış olmaz. Akıllı telefon kullanıcılara zaman zaman uygulamalara giderek, telefonu üzerinden yapabileceği bazı işler üzerine hem fikir edinebilir hem de iş fırsatlarını görebilir.

14. Temizlik

Temizlik

Bilhassa ev kadınlarının, eşleri çalışıyorsa ev ekonomisine katkı sağlamak ya da birikim için tercih ettiği işlerden biri de temizliktir. Ev, ofis, küçük çaplı alanların temizliği, kimi zaman 2 saati bulmakta iken, buna dahi vakti olmayan, gücü olmayan yaşlı insanların da temizliğe olan ihtiyacı bilinmektedir. Temizlik işi, günümüzde çok daha kazanç getiren işler arasında yer almaktadır.

15. Turist Rehberliği

Turist Rehberliği

Organizasyon firmaları, müzeler, ve birçok seyahat acentesinin personel anlamında yetersiz kaldığı durumlarda dil yeteneğiniz ve temsilci olma özelliğinize güveniyorsak rehberlik size göre bir iş.

16. Spotçuluk

Spotçuluk

İkinci el ev eşyaları ve ofis gereçlerini satım anlamına gelen spotçuluk, bu alanda çalışmak isteyenler için internet üzerinde birden fazla mecrayı kullanıma açmaktadır. Alım-satım işinin çok daha uygun oluşu ve çeşitliliğe olan ihtiyaçtan dolayı insanlar çoğunlukla, gitti gidiyor, hepsi burada gibi alternatif bazı sitelere yönelmiştir. Kimi zaman hiç satılmayacağını düşündüğünüz bir ürünü dahi satıp bulabilmeniz mümkündür.

17. Web Üzerinden Arama Yapmak

Web Üzerinden Arama Yapmak

Normalde her gün birçok arama motoru üzerinden web sitelerini gezinmiş olsak da, bazı sitelerin belli bir trafik yakalamak ve öne çıkmak amacıyla kullanıcılarından istediği bazı hizmetler olabilmektedir. Küçük meblağlar da olsa internet üzerinden tıklamayla bazı kazançlar edinebilirsiniz.

18. Tasarım Yapmak

Tasarım Yapmak

El işçiliğiniz ve tasarım yeteneğiniz mi var? Küpe, işlemecilik, kara kalem resim, ahşap boyama, tespih yapımı, kanaviçe, bere ve atkı gibi el örgüsü pek çok ürününüzü gerek internet üzerindeki birçok uygulamada, sosyal medyada, mağazalarda veya sokakta satıp para kazanabilirsiniz.

19. Nikah Şekeri Hazırlamak

Nikah Şekeri Hazırlamak

Vaktin sınırlı oluşu, personel eksikliği gibi bir açığı kapatmak için nikah şekeri yapımını üstlenen bazı firmalar bu konuda evlere iş göndermektedir. Siz de ek gelir düşüncesindeyseniz günde 3-4 saatlik bir çalışmaya ortak olabilir ve kazanç elde edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sermaye gerektirmeyen işler, online başvuru yapabileceğiniz iş, kariyer sitelerinde freelance veya part time ilan modüllerinden takip edilebilir. Ayrıca bahsedilen işlerle ilgili şirketlerin kendi web sayfalarından iletişime geçerek, bilgi alabilirsiniz. Komisyon karşılığı evden çalışıp çalışamayacağınız konusunda fikir edinmelisiniz.

Yeni bir iş modeli geliştirme veya bir iş fikrine sahipseniz, girişimcilik eğitimlerine katılmanız, iş planınızı geliştirmek ve sektör hakkında fikir almanız adına yararlıdır. Ücretsiz meslek edindirme kursları yanında, girişimcilik eğitimleri de günümüzde İŞKUR, İsmek, gibi kurumlarda ya da online mecralarda verilebilmektedir.

İlgili Yazılar