Varlığından Bihaber Olduğunuz 7 Para Tasarruf Yöntemi

  • Finans Mühendisi yazdı.
  • 7 Ocak 2021
  • 1.552 okunma

Tasarruf edebilmek sanılanın aksine sahip olunan gelirden bağımsızdır. Tasarruf kültürü kendisini “Sakla samanı gelir zamanı” ve “Damlaya damlaya göl olur” atasözleri ile belli ederken, atasözlerinden de anlaşıldığı gibi tasarruf edebilme becerisi genetiğimizde tanımlıdır. Karmaşık matematiksel formüller yerine gücünü basitlikten alan tasarruf taktikleri ile her gelir düzeyinde artırmak mümkündür. İşten değil, dişten artırarak uzun vadeli hedeflerine ulaşmak isteyenler için derlediğimiz 7 tasarruf yöntemi ile kadim Türk geleneğinin kapıları ardına kadar açılıyor.

Satın Almadan Önce Erteleme Opsiyonunu Kullanın

Satın Almadan Önce Ertelemeye Çalış

Bazı insanların beğendiği herhangi bir şeyi anında satın almak gibi kötü bir alışkanlığı vardır. Yeni bir kıyafete, son çıkan akıllı cep telefonuna veya şık bir ayakkabıya hayır diyemeyen pek çok kişi, gördüğü gibi hayır diyemediği nesneleri almaya meyillidir. İhtiyaç olmayan pek çok şeyin satın alınmasına yol açan bu alışkanlığın sonu, borç bataklığına sürüklenmeye varır. İşler bu denli çığırından çıkmadan önce kendinize dur demenin ve ihtiyacınız olmayan bir şeyi satın almayarak para tasarrufu etmenin basit bir yolu vardır. Bu yol ise yapılacak satın almayı ertelemektir.

Çok beğendiğiniz ve satın almanız konusunda sizi kışkırtan bir şey ile karşılaştığınızda, o an karar vermekten kaçının. Gerçekten ihtiyacınız olduğunu sorgulamanız ve mantığınızın sesini dinlemeniz için sizi uyaran nesneden uzaklaşmanız gereklidir. Kararı verme işini evinize bırakın. Uyarandan uzaklaşmayı başararak karar vermek için eve döndüğünüzde, gerçekten beğendiğiniz o karşı konulmaz nesneye ihtiyacınız olmadığını görecek ve çok şaşıracaksınız. Böylece gereksiz harcamadan kurtulacak ve hedefleriniz doğrultusunda önemli bir tasarruf başarısı elde etmiş olacaksınız.

Kullanılmayan Abonelikleri İptal Edin

Kullanmadığın Abonelikleri İptal Et

Büyük bir hevesle üye olunan spor salonu, entelektüel birikim yönünde önemli bir adım olarak görülen dergi aboneliği ya da bugün ne izlesem derdinden kurtulmak için yapılan Netflix aboneliği… Her abonelik ekstra harcama anlamına gelir ve sizi tasarruf kültüründen uzaklaştırır. Abonelik için verdiğiniz ücretler size az görülse de aylık abonelik ücretlerini basit matematik işlemleri ile yıllık veya birkaç yıllığa çevirdiğinizde, abonelik için ödediğiniz miktarı görmek sizi epey şaşırtacaktır.

Aboneliklerin bir kötü yanı da zamanla kullanılmamalıdır. Abone olduğunuz spor salonuna zamanla gitmez, derginizi okumaz ya da Netflix’i ayda sadece birkaç kez izlersiniz. Üstelik kullanmadığınız abonelikler için de ödeme yapmanız gerekir. Paranızı doğrudan çöpe atmak anlamına gelen bu kötü alışkanlığa hemen son vermelisiniz. Kullanmadığınız abonelikleri vakit kaybetmeden iptal ederek tasarruf yapmanın püf noktaları listesine kocaman bir artı koymayı ihmal etmeyin.

Doğru Kredi Kartı Kullanmayı Öğrenin

Kredi Kartını Doğru Kullan

Kredi kartı kullanımı bir sanattır. Doğru kullanıldığında tasarruf etmek için alternatif yollar sunan kredi kartı, yanlış ellerde ise tam bir suç makinesine dönüşür! Nakit harcamanın aksine kredi kartı ile yapılan alışverişler, bedava yapılıyormuş hissi verir ve bu hissin sonu icrada biter. Kredi kartı kullanma sanatına hakim olanlar ise doğru planlama ve kampanya avcılığı ile yaptığı pek çok alışverişi bedavaya getirebilir. Her ne kadar tasarruf guruları size kredi kartı yerine nakit kullanın önerisini şiddetle savunsalar da siz onlara kulak asmayın. Konumuz bilinmeyen tasarruf yöntemleri ve kredi kartı ile elde ettiğiniz kazanımlar hiç de azımsanmayacak tutarlara ulaşabilir.

Gıda ve akaryakıt alımları başta olmak üzere giyim, beyaz eşya ve online alışveriş gibi pek çok farklı sektörde kredi kartları puan kazanma şansı sunar. Kredi kartını kullandığınız bankanın anlaşmalı olduğu markaları takip ederek, yaptığınız her harcamadan puan kazanma avantajını kullanabilirsiniz. Nakit ile alışveriş yaptığınızda kimsenin size ödül vermediği düşünüldüğünde, halihazırda bir ihtiyacınızı karşılamak için az da olsa puan kazanmak kulağa hoş geliyor. Kredi kartı ekstrenizi ödeyebileceğiniz tutarda tutmak şartı ile bankaların kredi kartı kampanyalarını takip etmeli, alışverişlerinizi kampanyalara göre planlayarak vaat edilen tüm puanları hanenize yazdırmalısınız.

Alışveriş Listesi Yaparak Gereksiz Harcamalardan Uzaklaşın

Alışveriş Listesi Hayat Kurtarır

Alışverişin bir kötü yanı, kararsız kişileri ağına düşürmesidir. Ne alacağını bilmeden alışveriş merkezlerine, süper marketlere ya da semt pazarlarına yolu düşen mağdurların kaderi hep aynı kapıya çıkar: Gereksiz harcama! Bu tuzaktan kurtulmanın yolu ise oldukça basittir. Alışveriş listesi yapmadan mağazaya, markete ya da pazara gitmemek!

Alışveriş listesi sizi doğrudan ihtiyaçlarınıza yönelterek hem alışverişte geçirdiğiniz zamandan, hem de potansiyel harcamalardan tasarruf etmenizi sağlar. Satın almanız gerekmeyen pek çok ürünün çekiciliğinden uzak kalmanıza yardımcı olan basit bir liste, nelerden tasarruf edebiliriz sorusunun yaşayan en canlı örneğidir. Alışveriş listesi yapmayı alışkanlık haline getirerek rafların büyüsünden uzak ve mantık çerçevesi içerisinde bir liste yapabilir ve hane bütçenizden yüzlerce liranın boşa akmasının önüne geçebilirsiniz.

Market İndirimlerini Takip Edin

Market İndirimlerini Takip Et

Para biriktirmenin önündeki önemli bir engel de mutfak masraflarıdır. Mutfakta tasarruf yöntemleri denince akla gereksiz su kullanımını önlemek, LED ampul kullanmak ya da evde yemek yapmak gibi klişe uygulamalar gelir. Bilinmeyeni keşfetmek için çıktığımız bu yolda ihtiyacımız olan “Şeytanın bile aklına gelmeyen” taktiklerdir. Rotamız mutfağa düştüğünde ise en büyük yardımcımız, market indirimleridir.

Pek çok kişi market indirimlerini ve Bim, Şok, A101 gibi marketlerin aktüel ürünlerini takip eder. Alışverişlerini bu doğrultuda planlamaya çalışır fakat burada yanlış yapılan alışverişlerin planlanmasıdır. Doğru uygulama, mutfakta yapılacak yemeğin market indirimlerine göre planlamasıdır. Marketlerde ve semt pazarlarında indirimleri takip ederek akşam yemeği menünüzü planladığınızda, sükseli menülerin düşük tutarlarla hazırlanabileceğini görmek sizi oldukça şaşırtacak. Kendinizi herhangi bir yiyecekten kısıtlamak yerine her yiyeceği en ekonomik tutarla tüketmeyi alışkanlık haline getirerek, bütçenize önemli bir katkıda bulunabilirsiniz. Evdeki malzemelerinizle yapabileceğiniz Afyon Emirdağ Çullama Köftesi Tarifi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Kıyafet Alışverişleri İçin Sezon Sonunu Bekleyin

Kıyafet Alışverişlerini Sezon Sonu Yap

Giyinmek en temel insani ihtiyaçtır ve moda denen düşman, temel ihtiyacı büyük bir faturaya dönüştürebilme becerisine sahiptir. Her yeni sezonda çıkan ürünleri satın almaya iten moda baskısı, zamanla tasarruf bütçesini epey aşındırarak borç yükünü artırmaktadır. Güzel giyinmek herkesin hakkıdır ama bu hakkı kullanırken hunharca alışveriş yapmak yerine, mantığın ve matematiğin yolunu takip etmek her zaman kazandırır.

Maaştan tasarruf etme yöntemleri denince herkesin aklına kenarı para koymak gelse de bir Kayseri atasözünün dediği gibi, para harcanırken kazanılır. Giyim ihtiyacınızı ortadan kaldıramayacağınıza göre, ihtiyacınızı optimum koşullarda çözümlemek seçilecek en mantıklı yol olacaktır. Güzel giyinme lüksünden de vazgeçmeden yapacağınız alışverişleri sezon sonuna kaydırmak, size yüzde 50 tasarruf etme becerisi kazandırır. Yazlık alışverişinizi kış aylarında ve benzer şekilde kışlık alışverişlerinizi yaz aylarında yaparak, alışveriş bütçenizden yüzde 50’ye varan tasarruf edebilirsiniz. Moda ikonu olmadığınızı bilin ve aynı ürüne fazladan para vermenin neresinin mantıklı olduğunu düşünün. Sadece birkaç dakika düşünmek, neden paranın harcanırken kazanıldığını anlamanız için ampulleri kısa sürede parlatmaya yetecektir.

Yürümenin Sadece Sağlığa Değil, Bütçeye De İyi Geldiğini Keşfedin

Yürümek Hem Sağlığa, Hem Bütçeye İyi Gelir

Modern insanın en büyük problemi, sahip olduğu binek aracı ihtiyaç dışı kullanmaktır. Giderek insan doğasından uzaklaştıran bu alışkanlık gereksiz yakıt tüketimi yanında sağlığa da epey zararlıdır. Yürümeyi, bisiklete binmeyi ve koşmayı insana unutturan bu alışkanlık; tasarruf etmenin önünde de sizi hedeflerinizden uzaklaştıran en tehlikeli düşmandır. Bu alışkanlığı aşmanın yolu, yürümekten geçer. Eğer spor salonuna ödeme yapmak yerine evde yapılabilecek spor ve egzersizler hakkında bilgi almak istiyorsanız, bu yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar, günlük en az 10 bin adım atmayı önerir. Modern çağın dayattığı hareketsiz yaşantıda kendinizi A noktasından B noktasına götürmek için aklınıza ilk gelen alternatif olan arabayı garajda bırakın ve yürümeye başlayın. Gün içi hareket miktarınızı artırarak daha sağlıklı bir bünyeye sahip olmanıza yardımcı olacak bu yöntemin aynı zamanda arabanızı garajda tutmanıza yardımcı olan iyi bir tasarruf yöntemi olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Satın alma kararını verirken alınacak olan nesneden uzaklaşmak, satın alma kararının gözden geçirilmesi için ihtiyaç duyulan zamanı tanır. Beyin uyaranın yanındayken mantıklı karar veremez ve ihtiyaç olmasa bile alışveriş onayını verir. Nesneden uzaklaşılırsa kararın gözden geçirilmesi için sakin kafa ile düşünülür ve gerçekten ihtiyaç olmayan bir şeyi almanın önüne geçilir. Yapılmayan harcama da tasarruf hanenize işler.

Alışverişlerin sezonunda yapılması ile sezon sonu arasında yapılması arasında %50'ye varan farklar oluşabilir. Kıyafetlerde sezonun hemen başında tüm ürünler ilk satış fiyatı ile etiketlenirken, sezon sonunda talep azalması sebebi ile etiketlerdeki fiyatlarda gevşemeye gidilir. Bir sonraki sezonda giyeceğiniz kıyafetleri bir sene öncesi sezon bitiminde alarak giyinme ihtiyacınıza minimal çözüm geliştirebilirsiniz.