Dövme Yaptırdıktan Sonra Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 15 Ocak 2022
  • 206 okunma

Dövmeleri vücudumuza kazınan kalıcı ve kişisel sanat eserleri olarak tanımlayabiliriz. Ancak dövme tabancası mürekkebi derimizin derinliklerine işlemek için epey hızlı hareket eden iğnesini kullanır. Dolayısıyla dövmelerin esasında birer yara olduğunu varsayabiliriz. Bu sebeple dövme yaptırdıktan sonra bakımını uygun şekilde yapmak onu korumanın ve size zarar vermesini önlemenin en önemli yoludur. Tabii ilk defa dövme yaptıranlar için genellikle dövme bakımı biraz kafa karıştırıcı olabilir. İşte tam bu yüzden sizler için dövme bakımı nasıl olmalıdır araştırdık.

Dövme Yaptırdıktan Sonra Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Dövme Yaptırdıktan Sonra Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Tüm acılarına katlanarak heyecanla yaptırdığınız dövmelerin çabucak iyileşmesi ve uzun vadede kalitesini koruması için dikkat edilmesi gereken cilt bakım detayları bulunur. Bu yolları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Dövmeye Yalnızca Temiz Ellerle Dokunmak

Pek çok dövme sanatçısı, sanatını icra ettikten sonra sizlere bakım sonrası talimatlarını verecektir. Fakat hepsi ortak olarak dövmeye sadece temiz ellerle dokunmak gerektiğini söyleyecektir. Bu yüzden dövmenin yapıldığı bölgeyi temizlemeden önce ilk olarak ellerinizi güzelce yıkamalısınız.

  • Bandajı Çıkarmak ve Bölgeyi Yalnızca Antibakteriyel Sabunla Yıkamak

Dövme sanatçısı dövmenizi tamamladıktan sonra onu bandajla veya streç filmle sarar. Fakat bandajı ne kadar tutmanız gerektiğini de söyler. Uygun süreyi geçirip bandajı çıkardıktan sonra dövmeyi yeniden bandajlamanıza gerek yoktur. Bandajı çıkardıktan sonra yapılan dövme bakımında mutlaka antibakteriyel sabun kullanılmalıdır. Daha sonra ılık suyla dövme durulanmalı, dövme alanı nazik hareketlerle ve havlu yardımıyla kurulanmalıdır. Öte yandan dövmeyi temizlemek için ne kadar kaliteli olursa olsun bez kullanmaktan kaçının. Zira bu durum hali hazırda yara olan bölgenin pul pul dökülmesine neden olur.

  • Bakım Kremini İhmal Etmemek

Dövme yaptırdıktan sonra cilt bakımında en önemli şey ise kremlerdir. Dövme sanatçınız önerdiği kremi size söyleyecektir. Fakat dövmeye fazla krem uygulamak gözeneklerin kapanmasına ve iyileşmeyi yavaşlatan kızarıklıklar oluşmasına yol açabilir. Bu sebeple bakım kremi sürerken aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca dövme iyileşmeye başlayınca krem yerine nemlendirmek amacıyla vücut yağı kullanmak faydalı olabilir.

  • Dövmenin Nefes Almasını Sağlamak

Dövmenizin ilk 3-4 gününde yıkama işlemini günde 2-5 defa aralığında gerçekleştirmeniz gerekir. Ardından kreminizi hafif hafif sürmelisiniz. Fakat iyileşme sürecinde dövme mürekkebinin hava almasını sağlamak önemlidir.

  • Kabuklanma ve Kaşıntıdan Endişelenmemek

Cildiniz kabuklandığında muhtemelen oluşan yarayı veya dövmeyi korumak için örtmektedir. Bu kabuklar yarayı bakteri ve mikroplardan uzak tutar. Yani aslında kabuk oluşuyorsa bu, dövmenin düzgünce iyileştiğinin ve vücudunuzun onarma işlemine başladığının işaretidir. Koruyucu tabakanın tek kötü yanı ise ara sıra kaşınmasıdır. Tabii bu yalnızca birkaç gün sürecektir. Bu yüzden sabretmeye ve dövmeyi kaşımamaya dikkat etmelisiniz.

  • Güneşe Uzun Süre Maruz Kalmaktan Kaçının

Zamanla dövmelerin solma dahil olmak üzere bazı değişimlere uğraması çok olağandır. Bu sebeple dövmeye maksimum korumayı sağlamak için gerekmedikçe direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamasını sağlamalısınız. Tamamen iyileşen dövmeler, özellikle renkli olanlar, güneşte solabilir. Dövmenizi güneş ışığından korumak için yüksek SPF değerine sahip güneş kremi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Dövme İyileşirken Hangi Aşamalardan Geçer?

Dövme İyileşirken Hangi Aşamalardan Geçer?

Dövme yaptıran kişilerde iyileşme süreci dövme bölgesine, cilt bakımına ve yaşa göre değişkenlik gösterebilir. Ancak her durumda kişilerin benzer süreçlerden geçtiğini söylemek mümkündür. Özetle;

  • İlk 6 Gün: Yepyeni dövmeniz ilk günlerde şişmiş ve kırmızı görünür. Hatta hala mürekkep, kan, plazma ve lenf sıvısı sızdırır. Bu iyileşme sürecinin en endişe verici zamanı olsa da sızma birkaç gün sonra kendiliğinden azalır ve dövme üstünde kabuklar meydana gelmeye başlar.
  • 14. Günler: Bu süreçte dövmenin kabukları kaşınabilir ve cilt pul pul dökülmeye başlayabilir. Kabuklarla beraber dökülen ölü deri, alttan yeni ve sağlıklı cilt dokusunu çıkaracaktır. Bu günlerde dövme kuru ve mat görünebilir. Dövme yaptırdıktan sonraki cilt bakımına özen gösterilerek bölge nemli tutulmalıdır.
  • 30. Günler: Kabuklar ve ölü deri ciltten atıldıktan sonra dövme tamamen iyileşir. Bu aşamadan sonra herhangi bir şekilde şişme, kanama ya damürekkep sızıntısı yaşanmaması gerekir. Üstünden 1 ay geçmesine rağmen dövmeniz hala parlak ve canlı görünmüyor olabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur, cildin daha derinindeki katmanların kendini onarması beklenmelidir. Bu sebeple dövme bakımını aksatmamak en faydalı yöntemdir.

Uzun Vadede Dövme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Uzun Vadede Dövme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İlk iyileşme süresini atlattıktan sonra hayatınız boyunca taşıyacağınız dövmeye bakmaya devam etmeniz gerekir. Bunun için:

  • Bölge mutlaka temiz tutulmalıdır. Cildi her gün kokusuz ve kimyasal açıdan zararsız sabunla yıkamalısınız.
  • Cilt nemli tutulmalıdır. Cildin nemli kalması için bol su içilmeli ve kremle desteklenmelidir.
  • Kıyafetlere dikkat edilmelidir. Güneşten korumak için SPF korumalı kıyafetler tercih etmeli ve cilde sürtecek yün gibi kumaşlardan kaçınmalısınız.
  • Aşırı kilo kaybı ya da alımından kaçınılmalıdır. Bu tür değişimler dövmenin şekil değiştirmesine ve bozulmasına yol açabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bakımına dikkat edildiği takdirde dövmeler çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. Dövme enfeksiyonu nadiren görülür. Yine de dövme bölgesindeki sızıntı ve kabuklanmaya ek olarak ateş ya da bir haftayı geçen şişlik yaşarsanız doktora görünmelisiniz.

Dövme sanatçınızın tavsiyesine bağlı kalmak her zaman için en sağlıklı seçenektir. Ancak Herbal Tattoo Salve, Hustle Butter Deluxe, Tattoo Goo Aftercare Salve ve Optimus Dövme Bakım Kremi en yaygın olanlardandır.

İlgili Yazılar