‘’Sivilce İzleri Nasıl Geçer?’’ Sorusuna 8 Etkili Çözüm!
- Semersiz Hamsi yazdı.
- 26 Ekim 2020
- 827 okunma
Ergenlik dönemiyle birlikte karşımıza çıkan akneler en büyük problemlerimizden biri haline geliyor. ‘’Sivilce izleri nasıl geçer?’’ sorusunun cevabı da bu dönemden itibaren sıklıkla aranmaya başlıyor. Akne lekelerinin kalıcı hale gelip gelmeyeceğine dair korkularınız da bulunabilir. Bu yazımda sizler için uzman görüşlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyerek güvenilir kaynaklardan bir derleme hazırladım.
Şunu kesinlikle unutmayın: Bu konuda öncelikle doktorunuzla görüşmelisiniz. Cilt tipiniz, bilmediğiniz kalıtsal sorunlar, psikolojik etkenler…vs sivilcelerin oluşumuna ve izlerinin kalıcı hale gelmesine neden olabilir. Sivilce izleri için yapılması gerekenleri öncelikle doktorunuzun rehberinde uygulamalısınız.
SİVİLCE İZLERİNİ GEÇİREBİLECEK DOĞAL TARİF VE UYGULAMALAR
1- Yoğurt Kürü
Cilt üzerinde inanılmaz etkisi kabul edilen yoğurt, cildi onarıcı etkiye de sahiptir. Yoğurt derken marketlerde satılanlardan tabii ki bahsetmiyorum 😊 Evde kendi yoğurdunuzu mayalayarak organik ürün elde etmeli ve bunu kullanmalısınız.
Her gün kendinize yoğurt bakımı için bir saat belirleyin ve bu saatler içerisinde yüzünüze masaj yaparak yoğurdu yayın. Bu şekilde 15-20 dakika bekleyiniz. Yoğurt doğal bir ürün olduğu için cildinizle alakalı herhangi bir yan etkiye de sebep olmayacaktır.
Sivilce izleriniz geçtikten sonra bile parlak ve renk tonlaması saydam bir cilt için bu uygulamayı yapmaya devam edebilirsiniz. Yoğurdun müthiş etkisini cildinizde hissedeceksiniz.
Güzelliğini ön plana çıkarmak isteyenler için hazırladığımız en iyi maskaralar yazımıza da bakabilirsiniz.
2- Limon Maskesi
C vitamininin cilt üzerindeki etkisi tartışılmaz; hele ki bunu bir de doğrudan cildinize uygularsanız 😊 Limon, C vitamini zenginliği bakımından adeta bir nimettir. Cildinizdeki akne izlerine karşı limonu mutlaka kullanabilirsiniz.
Burada bahsedeceğim uygulamayı gece yatmadan önce yapabilirsiniz. Her akşam bir limonun suyunu bir kaba sıkınız. Temiz bir pamuk yardımıyla cildinize yayınız. Bu şekilde uyuyarak sabah yüzünüzü ılık suyla yıkayınız.
DİKKAT!: Bu uygulamayı hassas cilde sahip olanlar kesinlikle denememelidir. Limonun asitli bir yapısı olduğunu unutmayınız. Akne lekelerini tedavi edeceğim derken daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
3- Gül Suyu ve Bal Maskesi
Sizi Isparta’nın en meşhur ürünüyle tanıştırayım: Gül suyu!
Gül suyunun cildi arındırıcı etkisi bulunmaktadır, sivilce izleri için de etkili ürünlerden biridir. 100 ml kadar gül suyu ile 2 yemek kaşığı balı, 2 yemek kaşığı E vitaminini (Eczaneden alabilirsiniz.) ve 2 yemek kaşığı şekeri özleri birbirine geçene kadar iyice karıştırınız.
Temiz bir pamuk yardımıyla karışımı cildinize masaj hareketleriyle yedirin. 5-10 dakika arası bir süre bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
4- Hindistan Cevizi Yağı Maskesi
Hindistan cevizi her şeyiyle mükemmel bir gıda. Faydalı olmadığı bir konu yok desem abartmam sanırım 😊 E vitamini deposu olan bu yağ cildinizi onaracaktır. Hindistan cevizi yağını biraz ısıtıp ılık hale getirdikten sonra temiz bir pamuk yardımıyla masaj yapar şekilde cildinize yedirin. Bu şekilde 45-60 dakika kadar bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayarak arındırınız.
5- Elma Sirkesi ile Su Karışımı Kür
Kolajen üretimi açısından oldukça etkili olan elma sirkesi, sivilce lekelerini geçirmek için de etkili olduğu biliniyor. Tıpkı limon gibi asitli olan elma sirkesini hassas ciltlere sahip olanlar tercih etmemelidir.
Su ve elma sirkesini aynı miktarda kullanarak bir kap içerisinde birbirlerine özleri geçene kadar karıştırın. Temiz bir pamuk yardımıyla karışımı cildinize masaj yaparak yayın. Bu şekilde 5-10 dakika kadar bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayınız.
6- Patates Maskesi
Patatesin içerisinde barınan nişasta cilt onarımında oldukça etkilidir. Patatesi rendeleyerek tülbent ya da benzeri ince temiz bir bez içerisinde suyunu sıkınız. Temiz bir pamuk yardımıyla suyu cildinize yediriniz. Bu şekilde 20-25 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla arındırınız.
7- Aloe Vera Jeli
Reklamlarda da sık sık duyarsınız: ‘’Aloe vera mucizesi!’’ diye kulağınız aşinadır 😊 Cilt üzerinde onarıcı etkiye de sahip olan aloe verayı sivilce izleri için de kullanabilirsiniz. Aloe vera bitkisini evinizde saksı içerisinde yetiştirmenizi de özellikle tavsiye ediyorum!
Aloe vera yaprağını bölerek içerisinde yer alan jelimsi kıvamdaki sıvıyı çıkartınız. Bu sıvıyı masaj hareketleriyle yüzünüzdeki akne lekelerinin üzerine sürün ve iyice yedirin. 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayınız.
8- Buhar Uygulaması
Eski jenerasyonun pas parlak ciltlerini bilirsiniz, nur inmiş gibidir 😊 Bundaki en büyük etken aslında sahip oldukları ‘’hamam kültürü’’dür. Evet, buharın cilt üzerinde inanılmaz onarıcı etkisi var. Gözeneklerin açılmasını, hücrelerin yenilenmesini sağlayan buhar aynı zamanda akne izlerine karşı da oldukça etkilidir. Makul oranda buhar banyosu cildinize iyi gelecektir.
Tabii ki hamama gitme fırsatınız olmuyordur 😊 Bu durumda, evde büyük bir tencereyi kaynatarak ve yüzünüzü bunun buharına tutarak da buhar banyosu yapabilirsiniz.
SİVİLCE (AKNE) NEDİR?
Sivilce, bireylerin ergenlik döneminde sıklıkla görülen cilt problemidir. Akne vulgaris adlı kıl falikülü ile yağ bezlerinin çeşitli tepkimeleriyle ortaya çıkan deri rahatsızlığıdır. Sivilceler, derimizdeki yağ oranının yüksek olduğu bölgelerde çıkar. Yüz başta olmak üzere göğüs, sırt, boyun, omuz ve nadiren de kalçamızda akne oluşabilir.
Özellikle dış görünüşe en çok önem verilen ergenlik döneminde güzellik ile alakalı bir sorun olarak karşımıza çıkması akne tedavisiyle alakalı önerilerin aranmasına sebep oluyor. Mutlaka hepimiz (Yaşını alanlar için söylüyorum 😊) bu dönemde problemi çözmek adına çeşitli arayışlara girmişizdir.
Dövme hastaları için hazırladığımız en iyi minimal çiçek dövmeleri yazımıza da davet ediyorum :)
SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?
Sivilceniz yüzümüzde ve vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çıkmasının temel sebepleri şunlardır:
- Genetik (kalıtsal) etkenler,
- Hormonlarla alakalı faktörler,
- Kozmetik ürünlerin yan etkileri,
- Stres, endişe gibi olumsuz psikolojik durumlar,
- Çeşitli hastalıklar.
Sivilce Bulaşıcı Mıdır?
Hayır, sivilce bulaşıcı değildir. Aknelerin, hava ya da temas gibi yollarla bulaşması mümkün değildir.
SİVİLCE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Modern tıp içerisinde sivilce (akne) tedavisine yönelik 3 türde tedavi mevcuttur.
1- Krem Tedavisi
Salisilik, retinoik ve azeleik asitlerin yer aldığı kremler doktorlar tarafından önerilmektedir. Kullanılacak kremin türü mutlaka doktor tavsiyesi olmalıdır.
2- Sistemik Tedavi
Ağız yoluyla ilaç kullanımına yönelik sivilce tedavisidir.
3- Lazer/Peeling Tedavisi
Lazer yöntemleri ve kimyasal yöntemlerle cilt soyma (peeling) uygulamaları da aknelere karşı kullanılmaktadır.
SİVİLCE İZLERİ NEDEN OLUR?
Sivilce izlerinin oluşumunda temelde iki neden olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Doku kaybı ya da doku oluşumuna dayalı olarak yüzümüzde izler oluşuyor. Bu iki sebebi sizler için kısaca açıkladım:
1- Doku Kaybı
Sizler de bilirsiniz, sizde yoksa bile denk gelmişsinizdir; çökük, çukur şeklinde izler vardır. İşte bu izler doku kaybıyla oluşan akne izleri olarak tarif ediliyor. İltihaplı sivilcelerin cilt dokunuzda oluşturdukları boşlukların zaman içerisinde kaybolması sonucunda yüzünüzde bu şekilde çukurlar oluşuyor.
2- Artan Doku
Cildinizde fazla kolajen yapılanması varsa bu türde izler kalıyor. Bu türdeki izler ise diğerinin tam dersine yüzdeki çıkıntılardan oluşur. Uzmanlara göre temel nedeni genetik faktörlerdir.
SİVİLCE İZLERİ EVDE TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Sivilce izleri için birçok uzmanın sunduğu doğal tedavi yöntemleri mevcuttur; fakat bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka uzman bir dermatolog ile görüşülmelidir. Uzman hekime görünmeden cildiniz üzerinde yapacağınız uygulamalar cilt hassasiyeti, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar gibi birçok etmene bağlı olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Sivilceyi Sıkmak Doğru Mudur?
Hayır, yüzümüzde çıkan sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır. Sivilcelerin sıkılması enfeksiyonun vücudumuzun diğer bölgelerine yayılması olasılığı arttırır ve daha çok sivilce çıkmasına neden olur.
SİVİLCEYE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
Sivilcelerin oluşumunun önüne geçen ya da azalmasına sebep olan besinler şunlardır:
1- Balık
Balık, içerisinde bol miktarda Omega 3 yaş asidi barındırmaktadır. Omega 3’ün temel özelliği ciltteki hasarların düzelme sürecini hızlandırması ve cildin yaşlanmasının önüne geçmesidir.
2- Süt ve Süt Ürünleri
Ayran, yoğurt, kefir, peynir gibi gıdalar probiyotik içermektedir. Probiyotik gıdaların cildin genç kalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
3- Yeşil Çay
Yeşil çayın en önemli özelliği ciltteki yağ miktarını azaltmasıdır. Bu da akne oluşumunun önüne geçmektedir.
4- Zerdeçal
Kan şekerinin düzenleyerek sivilce oluşumunu neden olan bakterilerin büyümesine karşı en güçlü gıda zerdeçaldır.
5- Meyve ve Sebzeler
A,D,E vitamini içeren meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesi akne oluşumuna karşı önemlidir.
SİVİLCE YAPAN BESİNLER NELERDİR?
Yukarıda yapmayanları, hatta sizi sivilcelere karşı koruyanları anlattık; peki, hangi türde besinlerden uzak durmalıyız? Bu konudaki araştırmalarım neticesinde şunlara ulaştım:
- Beyaz un içeren gıdalar,
- Pirinç,
- Makarna,
- Kola, soda, meyve suyu gibi bol şeker içeren içecekler.
Millet olarak, ben de dahil olmak üzere, şeker ve unlu gıdalardan uzak duramayan bir milletiz 😊 Özellikle genç arkadaşlarım sivilce sorunundan mustariplerse özellikle bu gıdaların tüketimini sonlandırmalılar, hiçbir şey yapamıyorlarsa mümkün olduğunca azaltmalılar.
Bu yazımda sizlere ''Sivilce izleri nasıl geçer?'' konusundaki araştırmalarımı sunmaya çalıştım. Unutmayın: Aknenin çıkmasında birçok neden olabilir; kalıtsal sebeplerin yanında psikolojik unsular da sivilce çıkmasına neden olur. Sivilce tedavisi öncesinde kesinlikle doktorunuza başvurunuz.
Sıkça Sorulan Sorular
Beyaz un içeren gıdalar, pirinç, makarna ve kola, soda gibi bol şeker içeren içeceklerin sivilce yaptığı bilinmektedir. Bunun yanında bol yağlı gıdalar da akne oluşumuna sebep olmaktadır.
Balık, süt ve süt ürünleri, zerdeçal, yeşil çay ile A,D,E vitamini içeren meyve ve sebzeler sivilce oluşumunun önüne geçmekte ya da akne oluşumlarını azaltmaktadır.
Sivilce izleri için birçok uzmanın sunduğu doğal tedavi yöntemleri mevcuttur; fakat bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka uzman bir dermatolog ile görüşülmelidir. Uzman hekime görünmeden cildiniz üzerinde yapacağınız uygulamalar cilt hassasiyeti, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar gibi birçok etmene bağlı olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Hayır, yüzümüzde çıkan sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır. Sivilcelerin sıkılması enfeksiyonun vücudumuzun diğer bölgelerine yayılması olasılığı arttırır ve daha çok sivilce çıkmasına neden olur.
Genetik (kalıtsal) etkenler, hormonlarla alakalı faktörler, kozmetik ürünlerin yan etkileri, stres, endişe gibi olumsuz psikolojik durumlar ve çeşitli hastalıklar akne oluşumuna sebep olmaktadır.