Evde Yapılabilecek 12 Doğal Diş Macunu Tarifi

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 3 Aralık 2020
  • 1.079 okunma

Hepimizin bildiği gibi satın aldığımız çoğu diş macunları doğal değil ve aslında çok sağlıksız. İçinde bildiğimiz ya da bilmediğimiz, dişlerimize ve ağız sağlığına zarar veren birçok madde bulunmaktadır. Bizlerin daha iyi bildiği zararlı madde florürdür. Ama içeriklerine daha dikkatli baktığımızda aslında florür yine daha masumdur. Çünkü diş macunlarının içinde kullanılan diğer hammaddeler ile giysilerimizi yıkadığımız deterjanların hammaddeleri aynıdır ve bunlar çok daha zararlıdır. Ayrıca bu zararlı maddeler dışında yapay tatlandırıcılar, sentetik boyalar, kıvam arttırıcılar ve saymakla bitmeyen birçok madde mevcuttur. Yüzde yüz doğal olan diş macunları da oldukça pahalı. Bu yüzden bir çoğumuz bu doğal diş macunlarını satın almak yerine uygun fiyatlı olduğu için sağlıksız diş macunlarını kullanmak zorunda olduğumuzu ve başka seçeneğimiz olmadığını söyler. Ama aslında bu doğru değil. Evlerimizde çok rahat ve kolay ulaşılabilecek malzemelerle yüzde yüz doğal diş macunu yapabiliriz. Aynı durum  market raflarındaki pek çok kişisel bakım ürünü için geçerli. Evde yapılabilecek doğal deodorant tarifleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İşte araştırmalarımız sonucu birbirinden doğal ve dişlerimizi sağlıklı görünüşe kavuşturacak 12 tarif👇

1- Limon ve Bergamat Özlü Doğal Diş Macunu

Limon ve Bergamat Özlü Doğal Diş Macunu

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını bir kaba alın. İçerisine 3 çay kaşığı karbonat ilave edin ve güzelce karıştırın. Daha sonra bu karışımın içerisine limon özü yağı ve biraz da bergamot özü yağı ilave edip biraz daha karıştırın. Hazırladığınız karışımı küçük cam bir kavanoza alın ve küflenene kadar banyonuzda saklayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının içerisinde, ağızdaki bakterileri yok edici, çok güzel içerikler vardır. Ayrıca ağız kokusunu önler, dişleri beyazlatır.

2- Zerdeçallı Doğal Diş Macunu

2- Zerdeçallı Doğal Diş Macunu

1 çay kaşığı toz zerdeçal ile 1 yemek kaşığı kabartma tozunu bir kaba koyun ve karıştırın. Macun kıvamına geldikten sonra içerisine 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ilave edin. Temiz ve küçük bir kavanoza koyduktan sonra kullanabilirsiniz.

3- Aloe Veralı Doğal Diş Macunu

3- Aloe Veralı Doğal Diş Macunu

Bir kaba aloe vera jeli, gliserin, sodyum bikarbonat, sıkılmış limon ve biraz da su ekleyerek güzelce karıştırın. Oluşan karışımı artık kullanabilirsiniz. Bu tarifi düzenli olarak yaparsanız tartarlar da azalma olduğunu görürsünüz. Azalma olduktan sonra bu diş macununu haftada 1 ya da 2 kere kullanabilirsiniz.

4- Naneli Doğal Diş Macunu

4- Naneli Doğal Diş Macunu

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 3 çay kaşığı karbonatı bir kaba koyun. Güzelce karıştırın. Daha sonra bu karışımın içerisine 3 ile 5 damla kadar nane yağı ilave edin. Tekrardan iyice karıştırın. Karışımı bir kavanoza koyun ve artık kullanabilirsiniz. Bu karışımı arada bir 10 -15 dakika kadar buz dolabında bekletmelisiniz. Böylece içindeki yağlar erimez. Nane yağı ferahlık hissi vererek antiviral özelliği sayesinde ağız sağlığını korur.

5- Hindistan Cevizli Doğal Diş Macunu

5- Hindistan Cevizli Doğal Diş Macunu

3 çorba kaşığı kabartma tozunu, 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı (isterseniz Hindistan cevizi yağı yerine 4 çay kaşığı bitkisel gliserin kullanabilirsiniz) ve bir paket doğal tatlandırıcı stevia (bu kullanmak size kalmış isterseniz katmanıza gerek yok) ile bir kapta iyice karıştırın. Eğer çocuklarınız için yapmayı düşünüyorsanız ve tatlandırıcı kullanmayacaksınız portakal, vanilya, badem özü gibi yağlar kullanabilirsiniz. Bu diş macununu hava almayan bir kaba koymalısınız. Bu karışımı dişlerinizi fırçalarken kullanabilirsiniz.

6- Kakaolu Doğal Diş Macunu

6- Kakaolu Doğal Diş Macunu

 4 kaşık soğuk preslenmiş doğal Hindistan cevizi yağını eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. Daha sonra tam ya da yarım çay kaşığı toz zencefili, yarım çay kaşığı kabartma tozunu, yarım çay kaşığı tarçını, 4 kaşık bentonit kilini, 2 kapsül FOS probiyotikleri, yarım çay kaşığı kakao yağını, 2 kapsül spor tabanlı probiyotiği ve 2 kaşık Ksilitolu mutfak robotuna ekleyin. Bu tozlar karışına kadar 10-15 saniye kadar karıştırın. Daha sonra 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını (soğuk preslenmiş doğal olmalıdır) karışıma ilave edin ve 10 – 15 dakika kadar tüm tozun birleşimine kadar karıştırın. Ardından yine 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını ve yarım çay kaşığı E vitaminini ekleyin. Tekrardan karışımı karıştırın. Hazırladığınız karışım akıcı olacaktır ama siz kremsi yapı elde edene kadar karıştırın. Karıştırırken o aşamada yavaşça su ekleyin. Karışımı 30-35 saniye kadar pürüzsüz olana kadar karıştırın. Hazırladığınız karışım kremsi ve pürüzsüz yapıya döndükten sonra bir kaba ya da bir yeniden doldurulabilir tüpe koyabilirsiniz. Hazırladığınız macunu en fazla 10 gün içine bitirin ve kullanacağınız kadarını oda sıcaklığında kalanı buz dolabında saklayın. Kakao yağı dişler için oldukça faydalıdır. Kakao çekirdeğindeki bileşikler florürden daha iyi bir şekilde dişlerinizin çürümesini engeller.

7- Nane/Limon Aromalı Doğal Diş Macunu

7- Nane/Limon Aromalı Doğal Diş Macunu

Bir kase içerisinde 1 çay kaşığı karbonat, 1 damla nane yağı ya da limon yağı ve 2 ya da 3 damla suyu sırasıyla ekleyerek macun kıvamına gelen kadar iyice karıştırın. Macun kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.

8- Kekikli Doğal Diş Macunu

8- Kekikli Doğal Diş Macunu

3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi, 1 çay kaşığı nane yağı yada limon yağı, 1 çay kaşığı kekik yağı koyup iyice macun konuma gelene kadar karıştırın. İsterseniz nane yağı ya da limon yağı yerine Zencefil yağı ya da Okaliptüs yağı kullanabilirsiniz. Hazırladığınız karşımı kapalı olmak kaydıyla banyonuzda saklayabilirsiniz.

9- Defne Sakızlı Doğal Diş Macunu

9- Defne Sakızlı Doğal Diş Macunu

Bir kaseye 4 yemek kaşığı karbonat, 2 çay kaşığı bitkisel gliserin, yarım çay kaşığı defne sakızı, 8 yemek kaşığı suyu ekleyin ve güzelce karıştırın. Sonra kısık ateşte pişirin. Pişirme aşamasında 5 dakika durmadan karıştırın. Macun kıvamına gelene kadar soğumasını bekleyin. Nane, narenciye ya da karanfil yağı ekleyin. Daha sonra bu karışımı steril bir kavanozda, oda sıcaklığında bekletin. 

10- Tuzlu Doğal Diş Macunu

10- Tuzlu Doğal Diş Macunu

1 ölçü karbonat ve yarım ölçü ince deniz tuzu ya da kaya tuzunu karıştırın. Sonra yarım ölçü kadar Hindistan yağını katın ve tekrardan karıştırın. 4 ya da 5 damla veya üstü tercih ettiğiniz uçucu yağını (nane, karanfil, çay ağacı yağı, limon yağı ya da kekik yağı) ekleyin ve tekrardan karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra küçük bir cam kavanoza koyun. Artık hazırladığınız doğal diş macununu kullanabilirsiniz.

11- Çocuklar İçin Doğal Diş Macunu

11- Çocuklar İçin Doğal Diş Macunu

1 ölçü karbonatı ve 1 ölçü misvak özünü bir kapta karıştırın. Sonra içine eğer isterseniz yarım ölçü kalsiyum magnezyum katın ve tekrar karıştırın. Oluşan karışımın içine kıvamına göre su koyun ve iyice karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine 4 ya da 5 damla (isterseniz artırabilirsiniz) uçucu yağ (nane, çilek ya da limon yağı) damlatın. Hazırladığınız karışımı küçük bir cam kavanoza koyun. Artık çocuklarınız kullanabilir. Kalsiyum magnezyum diş minelerini tamir eder. Kullanmak zorunda değilsiniz tercih size bırakılmıştır. 12 yaş altı çocuklar için çay ağacı yağı, kekik yağı ve karanfil yağı kullanımı tavsiye edilmez

12- Bentonit Killi Doğal Diş Macunu

12- Bentonit Killi Doğal Diş Macunu

1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı ksilitol (isteğe bağlıdır) ve 1 yemek kaşığı kalsiyum magnezyum tozunu bir kapta karıştırın. Sonra 4 ya da 5 damla kekik yağı ya da çay ağacı yağını damlatın. Üzerine 4 yemek kaşığı bentonit kilini katın ve iyice karıştırmaya devam edin. Karıştırma işleminden sonra küçük bir kavanoza koyarak kullanabilirsiniz. 

Bu tarifler dışında herhangi bir diş probleminiz varsa da kullanabileceğiniz yağlar var. Eğer diş eti çekilmeniz varsa kekik yağını kullanabilirsiniz. Ya da diş eti iltihabı sorunlarınız varsa çay ağacı yağını kullanabilirsiniz.

Tarifler arasında istediğinizi tercih edip uyguladıktan sonra dişleriniz tertemiz ve daha sağlıklı olacaktır. Tariflerde kullanılan yağların yerine kendiniz istediğiniz başka bir yağı (dişlerinizi zarar vermeyecek) kullanabilirsiniz.

İlgili Yazılar