Evlerde Tütsü Kullanımı, Çeşitleri ve Tarifler

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 21 Aralık 2020
  • 633 okunma

Tütsü, ortamın güzel kokmasını sağlamak amacıyla yakılan kokulu bir maddedir. Evlerimizin havasına farklı ve güzel baharat kokuları ya da çiçek kokuları gibi muhteşem kokular yayar.

Antik dönemlerde tütsü, kötü ruhları kovmak, tanrıya adak adamak ya da teşekkür etmek için, hastalıkları tedavi etmek için kullanılırdı. Bugün birçok insan meditasyon yapmak, psikolojik olarak kendini rahatlatmak ve sadece evlerinin güzel kokması için kullanılmaktadır.

Peki, tütsü çeşitleri nelerdir, nasıl yakılır ve doğal tütsü olarak kullanılabilecek bitkiler nelermiş, zararları ve yararları nelermiş sizler için araştırdık, açıkladık ve listeledik.

Tütsü Çeşitleri

Tütsü Çeşitleri

3 çeşit tütsü vardır. Bunlar; Çubuk şeklinde tütsü, koni şeklinde tütsü ve tanecik şeklinde tütsüdür.

Çubuk şeklinde olan tütsüler hepimizin bildiği tütsülerdir. Tütsü tutucunun üzerine çakmakla yaktığınız tütsü çubuğunu koyarsınız. En güzel avantajlarından biri tütsünün tozları etrafa yayılmaz. Tütsü bittiğinde söndürmeyi unutmamalısınız.

Koni şeklindeki tütsü çok kolay bir şekilde konumlandırabileceğiniz tütsülerdir. Tütsü karışımlarından oluşur. Koniler için özel olarak tasarlanmış tütsü tutucular mevcuttur. Bunların üzerine koni konulur.

Tanecik şeklindeki tütsü ise çok tercih edilmez. Tanecik şeklindeki tütsü çeşitleri, genellikle bir kömür ile yakılır. Kömürler tamamen parlar ve sonrasında beyaz renge dönene kadar yakılır. Bu işlemin ardından kömürün üzerine birazcık tütsü paleti koyabilirsiniz.

Tütsü Nasıl Yakılır?

Tütsü Nasıl Yakılır?

Tütsü yakmak istiyorsanız buhurdanlık satın alabilirsiniz. Buhurdanlık da tütsü, bitki, dal, yapraklar ve gövdeleri yakılarak kokuların odaya ya da yakılan mekana yayılması sağlanır.

Bir başka tütsü yakma yöntemi olarak kullanılmayan tencere ya da tava da yapabilirsiniz.

Kokusunu sevdiğiniz bitkiyi demet haline getirerek bir kabın üzerinde, kibrit ya da çakmak ile sadece birkaç saniye yakın. Küle dönen bitkiyi kap içerisinde evinizin odalarında gezdirin. Hatta yaptığınız tütsüyü odanızda bir köşeye koyabilir, böylece çalışma motivasyonunuzu artırabilir ya da kitap okurken dikkatinizi vermenizi sağlar. Ayrıca daha fazla ayrıntı için tütsü nasıl yakılır ve kullanılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Doğal Tütsü Olarak Kullanılabilecek Bitkiler

Doğal Tütsü Olarak Kullanılabilecek Bitkiler

Birbirinden güzel bitkilerin eşsiz kokularıyla bulunduğunuz ortamınıza güzel bir hava kazandırırken sizlerin de yorgunluk, uykusuzluk gibi anlık sorunlarınıza olumlu katkılar sağlayacaktır. Peki bu bitkiler neler;

Ardıç (Juniperus)

Ardıç (Juniperus)

Ardıç bitkisinin çalı şeklinde bir araya getirerek yaktığınızda, size ve bulunduğunuz ortamın havasına dinginlik vererek, zihinsel yorgunluğunuzu azaltacaktır.

Sedir (Cedrus)

Sedir (Cedrus)

Eski zamanlardan beri Sedir, tütsü olarak yakılan ve en çok sevilen bitkilerin başında gelir. Sedir’in kokusu evinizin enerjisini temizler.

Biberiye (Salvia rosmarinus)

Biberiye (Salvia rosmarinus)

Biberiye tütsüsünün negatif enerjiyi temizlediğine inanılır. Arınmak için kullanılan tütsü çeşitleri arasında yer almaktadır.

Tarçın (Cinnamomum Verum)

Tarçın (Cinnamomum Verum)

Tarçın kokusunu sevenler tarçın kabuğundan yapılan tütsüleri yakarak zihinsel aktivasyonları artar, iştah açar ve kan basınçları dengelenir. Ayrıca ruhsal sıkıntıların giderilmesinde de büyük rol oynar.

Nane (Mentha)

Nane (Mentha)

Kurutulmuş naneyi tütsü olarak yakarsanız nazar ve evinizdeki kötü enerjiler çıkar. Ayrıca daha huzurlu hissetmenizi sağlar.

Tatlı Ot

Tatlı Ot

Tatlı ot, püsküllü çiçekleri olan ve hoş kokulu bir ot çeşididir. Amerika yerlilerinin inancına göre kutsal çim (holy grass) olarak da bilinen ot, yakıldığında pozitif enerjileri yayılmasını sağlar.

Gül (Rosa)

Gül (Rosa)

Bilindiği üzere gül aşkı, sevgiyi gösterir. Kurutulmuş gül yapraklarını tütsü olarak kullandığınızda sevgi ve aşkı kutlamış olursunuz. Erkek arkadaşınız ya da eşinizleyken gül kurularını tütsüleyebilirsiniz.

Karanfil (Syzygium aromaticum)

Karanfil (Syzygium aromaticum)

Evinizin hoş kokmasını ve enerji sağlamasını istiyorsanız karanfili tütsüleyebilirsiniz.

Sandal (Santalum albüm)

Sandal (Santalum albüm)

Ders çalışırken ya da bir işle uğraşırken motive olamıyorsanız sandal tütsülemeniz tavsiye edilir. Sandal motivasyonu sağlar ve gevşeyip rahatlamanıza etki eder.

Manolya (Magnolia)

Manolya (Magnolia)

Çok gerginseniz kesinlikle manolyayı tütsüleyebilirsiniz. Manolya kokusu siniri alarak rahatlatır ve sizi ferahlatır.

Lavanta (Lavandula)

Lavanta (Lavandula)

Lavanta muhteşem kokusuyla evinizi ferahlatırken, depresif havadan sizi kurtarır. Ayrıca uyku sorunu yaşıyorsanız da lavanta tütsüleyerek rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.

Mür (Commiphora myrrha)

Mür (Commiphora myrrha)

Ortadoğu kültürüne göre yakıldığında şifalı olduğuna inanılıyor.

Üzerlik (Peganum harmala)

Üzerlik (Peganum harmala)

Üzerlik otu da tütsülenebilen bir bitkidir. Üzerlik ile kendinizi ve evinizin nazardan korunduğu söylenir.

Günlük Ağacı (Liquidambar)

Günlük Ağacı (Liquidambar)

Aktarlarda sakız şeklinde bulabileceğiniz Günlük evinize güzel bir koku yayar. Meditasyonlarda tercih edilir. Ayrıca günlük meditasyon nasıl yapılır? Yazımızı inceleyebilir ve etkili arınma sağlayabilirsiniz.

Defne Yaprağı (Laurus)

Defne Yaprağı (Laurus)

Defne yaprağını tütsüleyince evlerin büyüden korunduğuna inanılır. Oldukça hoş kokusu vardır.

Adaçayı (Salvia)

Adaçayı (Salvia)

En çok tütsü de tercih edilen bitki Adaçayıdır. Meditasyon yapılmadan önce ortamın kötü enerjisini atıp güzel enerjiyle dolması için tercih edilir. Demet halindeki adaçayını yaktığınızda bulunduğu ortamı rahatlatır.

Pelin Otu (Artemisia absinthium)

Pelin Otu (Artemisia absinthium)

Bir inanca göre kötü rüyalar gören biriyseniz uyumadan önce pelin otu yaktığınızda o gece kötü rüyalar görmeden rahat bir uyku geçireceğiniz söylenir.

Okaliptüs (Eucalyptus)

Okaliptüs (Eucalyptus)

Eğer bulunduğunuz ortam da tartışma yaşandıysa okaliptüs bitkisini yakarak ortamın olumsuz havasını sindirmesini sağlarsınız.

Buhur

Buhur

Buhur, akgünlük ve balsam gibi kokulu reçine ve sakızların toz haline gelene kadar dövülmesiyle yapılır. İçerisine baharat, ağaç kabuğu ve çiçek gibi maddeler de ilave edilir. Hristiyanlık geleneğinde kiliselerde ibadet yapılırken buhur kokusu tütsülenir. Ayrıca Hz. Muhammed’in de buhur kokusunu çok sevdiği söylenir.

Kahve Çekirdeği

kahve çekirdeği

Taze çekilmiş kahve kokusu birçoğumuzu kendisine hayran bırakır. Eğer sizde çok seviyorsanız bir kasenin içerisine kahve çekirdeğini koyarak tütsüleyebilirsiniz. Tütsülenmiş kahve çekirdeği kokusu ortama enerji sağlar.

Palo Santo

Palo Santo

Güney Amerika’daki şamanlar için ağacı kutsal olan Palo Santo’nun yakıldığı ortamdaki kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Üzüntüyü, sıkıntıyı, depresyonu iyileştirdiği söylenir. Oldukça da hoş bir kokusu vardır.

Rezene (Foeniculum vulgare)

Rezene (Foeniculum vulgare)

Uzun ömrü simgeleyen rezene, tütsü yapıldığı ortamın negatif enerjisini yok eder. Ayrıca kendinize güven kazanmanızı sağlayarak daha girişken olmanıza katkı sağlar.

Tütsü Yakmanın Faydaları Nelerdir?

Tütsü Yakmanın Faydaları

Tütsü de kullanılan her bitkinin farklı enerji özelliği vardır. Hepsi genel olarak sakinleşmeyi ve ortamın pozitif enerjiyle dolmasını sağlar.

Tütsü yakılması eskiden dini ritüellerde, sağlıkta kullanılırdı. Tütsü yakma ritüeli, en eski meditasyon malzemelerinden birisi haline dönüştü. Bugün tütsü yakılması odaklanmayı artırırken, tütsü kokusu da beyine iletildiğinde bilgiler daha iyi ve net olarak anlaşıldığı gözlemlenmiştir.

Tütsü yakmanın bir başka faydası da hafızayı olumlu yönde etkiler. Ayrıca olaylar arasında çok daha iyi ve mantıklı bağlantı kurulmasını sağlayabilmektedir.

Tütsü kan dolaşımını artırır, yaydığı enerji sayesinde psikolojik olarak da olumlu bir katkı sağlar. Nefes almayı da iyileştirir.

Peki Tütsünün Zararları Neler?

Peki Tütsünün Zararları

Tütsü yakmanın zararları tabi ki vardır. Ancak buradaki zarar bizim hatalı ve yanlış kullanmamızdan kaynaklanır.

Tütsü kokusunu etrafa yayarken onun yanında olmak ve çok uzun süre solumak ciğerlere zarar verebilmektedir. Tütsü kullanmadan önce ortamın iyice havalandırılması tavsiye edilir ve uzun süre solunmaması gerektiği söylenir.

Bebekler ve çocukların tütsü yakılan ortamlarda olmaması gerekir. Ayrıca Koah, astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıkları olan kişiler tütsü yakılan ortamlarda olmaması da gereklidir.

Tütsüyü yakarken çok dikkat edilmelidir.

Tütsü de kullanılacak bitkilerden herhangi birine alerjiniz varsa tercih etmemeli ya da yakılmışsa o ortamda bulunmamalısınız.

Tütsü yakma işi bittikten sonra oda çok iyi havalandırılmalıdır. Ayrıca tütsüden sonra küller kesinlikle koklanmamalı direk olarak çöpe atılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Tütsünün insan vücuduna katkıları vardır. Tütsü, kan dolaşımının artmasına, psikolojinin rahatlamasına, zihnin daha hızlı çalışmasını sağlar.

Sedir, ardıç, sandal gibi otlar oldukça popülerdir. Bunların yanında karanfil, nane, tarçın gibi baharatlarında tütsüleri yakılır.

İlgili Yazılar