İnanışlara Göre Dünya'daki Kutsal Yerler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 2 Haziran 2021
  • 175 okunma

Manevi deneyimler, dinsel ve entelektüelden sanat ve doğa merkezli olanlara kadar pek çok biçimde gelişir. Roma’dan Beytüllahim’e kadar hem doğal şekilde oluşmuş hem de ibadethane şeklinde yapılmış birçok kutsal yer bulunmaktadır. İster gelecek ziyaretleri planlamak için ister sadece bu kutsal mekanların ihtişamını uzaktan takdir etmek için dünyadaki kutsal yerlere bakalım…

Varanasi Ghats, Hindistan

Varanasi Ghats, Hindistan

Hindistan’ın Ganj Nehri, her ne kadar herkesin bildiği gibi kirlenmiş olsa da iyileştirici ve arındırıcı özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu arınma ve iyileşme, su üzerinde yapılan testlerle pekiştirilen inançtan gelmektedir.

Ülkenin yedi kutsal şehrinden olan Varanasi’de, yerel halk nehirle ‘ghat’lar (suya inen basamaklı platformlar) aracılığıyla etkileşime girmekte ve bu basamakları çok sayıda tören için alan olarak kullanmaktadır. ‘Günahları arındırmak’ için banyo ritüelleri, kutsal su depolamak için hac ziyaretleri ve hatta yakılan ateşlerin 7/24 söndürülmediği kremasyonlar için belirlenmiş ghatlar bulunmaktadır. Ganj Nehri boyunca tekne turuna çıkıldığında bu ritüellere denk gelmek mümkündür.

Taktsang, Butan

Taktsang, Butan

‘Kaplan Yuvası’ olarak da bilinen bu Budist manastır ve tapınak, Butan’daki Paro Vadisi’nin 900 metre yukarısındaki uçurumun üzerinde tehlikeli biçimde oturmaktadır ve burayı sadece manzarası için bile ziyaret etmeye değer kılmaktadır.

Taktsang, 1692’de Guru Rinpoche’nin (veya ikinci Buda’nın) kötülüğü önlemek için ‘üç yıl, üç ay ve üç saat’ meditasyon yaptığı mağaranın bulunduğu yere inşa edilmiştir. Mekân o zamandan beri kutsaldır ve vadiden iki saatlik dik tırmanışla buraya ulaşmak mümkündür. Tapınağa varıldığında içerisi ayakkabılar çıkarılarak gezilmektedir.

Wat Rong Khun, Tayland

Wat Rong Khun, Tayland

Chiang Rai’deki bu tapınak, Taylandlı sanatçı Chalermchai Kosipipat tarafından 1997’de, sadece 24 yıl önce inşa edilmiştir ve listedeki en yeni yapılardandır. Parıldayan beyaz yapı, Buda’nın saflığına ve samsara’ya (Hinduizm’de doğum-varoluş-ölüm üçlüsü) övgüdür.

Tapınağa giden köprünün yanında, her iki tarafında savaşçı heykelleri bulunan, yeryüzünden bakışta yeraltından yükselen el heykeli bulunmaktadır. Ancak Wat Rong Khun, süper kahramanlara ve uzaylılara selamlar da dahil olmak üzere birçok sanat enstalasyonunda modernliğini göstermektedir.

Borobudur, Endonezya

Borobudur, Endonezya

Endonezya, Java’da bulunan Borobudur, Syailendra Hanedanlığı döneminde 8. ve 9. yüzyıllara dayanan inşası ile ikonik Budist tapınaklarındandır. UNESCO Dünya Mirası alanı, üç katman, 72 küçük stupadan (genellikle Buda ile ilgili kalıntıları içeren kubbe şeklindeki yapılar) ve üstte daha büyük merkezi stupadan oluşmaktadır.

Yapı, özellikle aydınlanmaya giden yolu temsil etmek için tasarlanmıştır: Her seviye, evrenin seviyelerini temsil etmektedir ve ne kadar yükseğe tırmanılırsa nirvanaya o kadar yaklaşıldığını ifade etmektedir.

Nasir el-Mülk Camii, İran

Nasir el-Mülk Camii, İran

İran’ın Şiraz kentindeki ‘Pembe Camii’ olarak da bilinen Nasir el-Mülk Camii, vitray pencereler ve mozaiklerin benzersiz kombinasyonu sayesinde çarpıcı renk yelpazesiyle ünlüdür. Nasır el-Mülk 1888 yılında inşa edildiğinde, sabah ışığından yararlanmak için özel olarak tasarlanmıştır ve pencerelerden süzülen güneş, iç kısımdaki mücevher tonlu karoları ve kilimleri vurgulayarak gökkuşağı etkisi yaratmaktadır.

Camiyi ziyaret etme fırsatı bulursanız, en iyi manzara için erken saatleri tercih etmek daha uygun olacaktır.

Stonehenge, İngiltere

Stonehenge, İngiltere

Stonehenge’in gerçek amacı ve kökeni aslında tartışmalı gizemlerden olmaya devam etmektedir. Teoriler, İrlanda’dan kayaları taşıyan efsanevi Galli büyücü Merlin’den, kadın doğurganlığı için model olan taş daireye, mevsimsel ritüeller için kullanılan takvime ve güneş tutulması gibi fenomenler için astronomik tahmin aracına kadar uzanmaktadır. Her şeye rağmen, bu manevi dönüm noktası İngiltere’nin en popüler cazibe merkezlerinden olmaya devam etmektedir ve yılda yaklaşık 800.000 ziyaretçi çekmektedir.

Druidik ve Pagan kültürlerle de bağları bulunmaktadır ve bazı gruplar ekinoksları ve gündönümlerini kutlamak için hala bölgede toplanmaktadır. Ziyaret etmek için Londra’dan otobüsle yaklaşık iki buçuk saatlik yolculukla ulaşılabilmektedir.

Ebu Simbel Tapınağı, Mısır

Ebu Simbel Tapınağı, Mısır

Ebu Simbel, MÖ 1279-13 yılları arasında Mısır’ın 19. Hanedanlığı’ndan II. Ramses tarafından yaptırılmıştır. Güney Mısır’daki kompleks iki tapınak içermektedir: hem Büyük Tapınak hem de yakınındaki Küçük Tapınak. Kumtaşı uçurumdan oyulmuş olan Büyük Tapınak’ın ana girişi, ayaklarının dibinde aile üyelerinin benzerleriyle birlikte dört Ramses heykeliyle çevrilidir.

Sözde, yapının eski güneş tanrıları Amon-Re ve Re-Horakhte’ye adanmış olmasına rağmen Ramses de tanrı olarak tasvir edilmiştir. Yılın iki gününde (genellikle 21 Şubat ve 21 Ekim’de) güneş Büyük Tapınak’a tam olarak çarpmakta ve iç tapınağı aydınlatmaktadır.  

Boudhanath, Nepal

Boudhanath, Nepal

Endonezya’nın Borobudur’una çok benzeyen Nepal, Katmandu’daki Boudhanath Stupa, aydınlanmayı simgeleyen seviyelerle tasarlanmıştır. Alt kaide toprağı, kubbe suyu, kule ateşi ve üst sivri havayı temsil etmektedir.

Her şeyi gören gözler, Buda’nın her şeyi bilen bakışını temsil eden kuleyi her iki yanda işaretlemektedir. Parıldayan altın ve beyaz renkler ile ziyaretçilerin gözlerini gökyüzüne çeken heybetli sivri uç arasındaki yapı, şahit olan için gerçekten muhteşem görüntülerdendir. Boudhanath, Tibetli Budistler için popüler hac yerlerinden ve Katmandu’daki turistik cazibe merkezlerindendir.

Angkor Wat, Kamboçya

Angkor Wat, Kamboçya

Kamboçya’daki bu ünlü 12. yüzyıl tapınağı, Hinduların eski tanrıların yaşadığına inandıkları mitolojik Meru Dağı’ndan sonra modellenmiştir. Angkor Wat, en yüksek noktasında bile 700 metreden daha uzun boyludur.

Hem Hinduizm hem de Budizm ile bağlantılı olan tapınak kompleksi, 3000’den fazla asparas ve diğer mitolojik olay ve figürler dahil olmak üzere oymalarla kaplı duvarlara sahiptir. Aynı zamanda, turistik cazibe merkezi olan bu tapınağı 2018’de neredeyse 3 milyon turist ziyaret etmiştir.

Uluru, Avustralya

Uluru, Avustralya

Ayers Rock veya Big Red Rock olarak da bilinen Uluru, Avustralya’nın ikonik simgesel yapılarındandır. Yerli Anangu Aborijinleri (toprağın koruyucuları), Uluru ve çevresinin ataları tarafından yaratıldığına ve ruhlarının bugün bu topraklarda yaşamaya devam ettiğine inanmaktadırlar, dolayısıyla bölgeyi kutsal kabul ederler.

Kültürel önem ışığında, Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı Yönetim Kurulu, 2017 yılında, ziyaretçilerin kayaya tırmanmasını yasaklamak için girişimlerde bulundular. Bu, gün doğumu ve gün batımı sırasında, genellikle şampanya ve tost eşliğinde yapılan turistik faaliyetti. Ekim 2019’dan itibaren turistler, Anangu’ya ve kayanın korunmasına yönelik getirilen uygulamayla Uluru’nun üssünü dolaşmak zorunda kalmışlardır.

İspanyol Sinagogu, Çek Cumhuriyeti

İspanyol Sinagogu, Çek Cumhuriyeti

Prag’ın İspanyol Sinagog’u görülmesi gereken kutsal yerlerdendir. Mücevher tonlu iç tasarımı, Granada’daki Elhamra Sarayı’ndan etkilenen Mağribi Uyanış tarzının temsilcisidir. Yapı, yerel Reform cemaati için 1868 yılında inşa edilmiş ve sinagog olmasının yanı sıra iki kalıcı sergiye de ev sahipliği yapmaktadır: Bohemya ve Moravya’daki Yahudi halkının tarihi ve aynı bölgedeki sinagogdan gümüş eserler. Aynı zamanda zengin tarihiyle göz kamaştırmaktadır. II. Dünya Savaşı ve soykırım sırasında, yerel Yahudi topluluklarının el konulan malları içeride saklanmaktadır.

Cenote Sagrado, Meksika

Cenote Sagrado, Meksika

Doğal düdenler veya suyla dolu kuyular olan Cenotlar, Maya halkı için kutsaldı ve tanrılarla iletişim portalları olarak kullanılmıştır. Meksika’nın Chichen Itza kentindeki Cenote Sagrado’nun ritüellerin ve adakların yeri olduğuna inanılmaktadır. Takı, tütsü, çanak çömlek ve çok sayıda vücut kalıntıları (tanrılara insan kurban edildiğini düşündürür) alt kısmında arkeologlar tarafından keşfedilmiştir.

Ağlama Duvarı, İsrail

Ağlama Duvarı, İsrail

İsrail denetiminde olan Kudüs, üç dinde, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta, kutsal topraklar olarak kabul edilmektedir ve Ağlama Duvarı Kudüs’ün en kutsal yeridir. Kireçtaşı yapı, tapınakların dua edebileceği Tapınak Dağı’na (burada Tanrı’nın insanı yarattığına inanılır) en yakın yer olarak 11. yüzyıldan beri ibadet yeri olmuştur.

Ziyaretçilerin dualarını, umutlarını ve dileklerini kâğıt parçalarına yazmaları ve ardından bunları duvarın çatlaklarına sıkıştırmaları yaygın uygulamadır. Notlar, yakınlardaki Zeytin Dağı’ndaki Yahudi mezarlığına gömülmeden önce yıl boyunca toplanmaktadır.

Mescid-i Aksa'nın Tarihi Ve Önemi yazımızı okuyabilirsiniz.

Meteora Manastırları, Yunanistan

Meteora Manastırları, Yunanistan

Meteora, dünyanın Notre Dames’ları gibi adıyla tanınmasa da dağın tepesindeki bu manastırların resimlerini muhtemelen daha önce görmüşsünüzdür. Taş binalardan oluşan yapı, Orta Yunanistan’da dik, pürüzlü uçurumların üzerine yerleştirilmiş ve görünüşte peri masallarına yakışır manzaralar yaratmaktadır.

Doğu Ortodoks rahipleri bölgenin mağaralarını ilk olarak 11. yüzyılda, daha manastırlar inşa edilmeden önce işgal etmişlerdir. Günümüzde, 24 manastırdan yalnızca 6’sı faaliyetini sürdürmektedir.

Sistina Şapeli, İtalya

Sistina Şapeli, İtalya

Şapelin tavanına boyanmış resimler, Michelangelo’nun ‘Adem’in Yaratılışı’ gibi İncil masallarını tasvir eden Rönesans freskleridir. Eserlerin konusunun ötesinde, 1508’den 1512’ye kadar tamamlanan sanatsal başarıya tanıklık etmede bile manevi deneyim bulunmaktadır. Ayrıca, gürültü seviyeleri ve fotoğrafçılıkla ilgili katı kurallar sayesinde, dikkatinizi dağıtacak kamera deklanşörü bile olmadan, saf sessizlik içinde turu tamamlamak mümkündür.

Şapel, yıllık milyonlarca ziyaretçi ağırlamasına rağmen genellikle Roma’nın en sessiz cazibe merkezi olarak anılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ganj Nehri en çok ziyaret edilen dini bölgedir. Yılda 20 milyondan fazla Hindu hacı ile Ganj Nehri, en popüler hac yerlerinde 1 numara durumundadır.

Kabe’dir. İslami geleneğe göre, Mekke’deki Kâbe en kutsal yer olarak kabul edilmektedir. Ardından Medine’deki Mescid-i Nebevi, Kudüs’teki El-Aksa Camii ve Şam’daki Emevi Camii gelmektedir ve hepsi büyük saygı gören yerlerdir.

İlgili Yazılar