En İyi Uzay Belgeselleri - İzlenmesi Gereken Uzayla İlgili 8 Belgesel
- Cahil Uzman yazdı.
- 14 Şubat 2021
- 1.050 okunma
Bazen sınırlarımız ölçüsünde yaşayıp fikir edinme de eksiklerimizi takip ettiğimiz pek çok yayın ve kitaplar, kaynaklarımız arasında yer alır. Var oluştan gelen bilinmeyenin peşine düşmüş olan bilim uygarlığı ve insanoğlu, yaşadığı evreni anlamlandırma çabasından asla vazgeçmemiştir. Yaşadığımız yerküre ve onun hayat alanı dışındaki yapıtlara hayat veren film ve belgeseller de biz dünyalılara kılavuz olma özelliği taşır. Şimdi yazımıza bugüne kadar yapılan en iyi uzay belgeselleri ile devam ediyoruz. Uzayın bu derin keşif yolculuğuna eşlik eden izleyicilerin beğenileriyle dikkat çekmiş olan bu yapımlar nelermiş, gelin bir bakalım.
1. Evrenin Harikaları (Wonders of the Universe)
Evrenin Harikaları isimli bu belgesel yapım, yönetmen Jonathan Renouf tarafından çekilmiş olan 60 dakikalık dört bölümden oluşmuş bir uzay belgeseli. Program sunuculuğunu fizik uzmanı Brian Cox’un üstlendiği, yayın hayatına ilk kez 6 Mart 2011 tarihinde başlanan bir belgeseldir. Brian Cox’un daha öncesinde de sunuculuğunu yaptığı “Güneş Sisteminin Harikaları” isimli belgeselin ardından gerçekleşmiştir. İnsanların varoluş sürecinde ne gibi soruları kendine yönelttiği, neden yaşadığını ve bu sorulara verilmiş, tatmin ettiğine inanılan yanıtların incelendiği bölümler yer almaktadır. Evrenin ilk var olduğu zaman 13.7 milyar sene öncesini, galaksinin yapısını tarifle sunumuna başlanan programda NASA’da görevli astronotlar ve bilim insanlarının çalışmalarına da yer verilmektedir. BBC, Discovery Channel, Science’nin ortaklaşa yapımında yer aldığı belgesel, 8,9 IMDB puanına sahip olmuş ve oldukça ilgi görmüştür.
Dünya, Güneş, Ay! Uzay hakkında ilginç bilgiler yazımızı da inceleyebilirsiniz.
2. Evrenin Ucuna Yolculuk (Journey to the Edge of the Universe)
Evrenin gizemli noktalarına varışı, adeta fantastik bir film tadında izleyenlere sunan Evrenin Ucuna Yolculuk en iyi uzay belgeselleri arasındadır. Discovery Channel ve National Geographic kanallarında ilk olarak 7 Aralık 2008 tarihinde yayına başlamıştır. Bu belgeselin anlatımında ünlü Amerikalı aktör Alec Baldwin yer almaktadır. Evrenin sınırlarını araştıran bilim insanları ve Dünya ile evren arasındaki boyutun simule bir uzay aracıyla keşfini işleyen bu yapım 90 dakikadır. Yayın daha sonra DVD’lere kaydedilmiş onlara insanlara sunulmuştur. İngiltere için yapılan baskı için anlatımı Sean Pertwee üstlenmiştir. Atmosfer dışı bir tabakadan dünyamızın görüntülendiği ve derinlemesine evren ve gök cisimlerinin anlatıldığı bu yapım da oldukça ses getirmiştir. Bu filmin seyirci IMDb puanı 8,5 olarak belirtilmiştir.
3. Bilimin Ta Kendisi (Naked Science)
Gösterime girdiği ve ilk bölümünün 15 Eylül 2004’te yayınlandığı Bilimin Ta Kendisi isimli doğa ve uzay belgeseli, National Geographic Channel’de gösterildi. Eric Meyers’in anlatımını üstlendiği bu belgesel dizisi 8 bölüm halinde yayınlanmıştır. Her bölümü 45 dakika olan bu yapımda, tehlikeli meteorlar, volkan patlamaları, insan varlığının incelenişi, Bermuda Şeytan Üçgeni ve Dünya dışı yaratıklarla iletişim süreci, işlenen konulardan bazılarıdır. Yayın hayatına Kasım 2011 tarihine dek devam etmiş olan bu belgesel, yeryüzünde açıklanamayan bazı olgular ve tuhaflıklara değin ortaya atılan bilimsel görüşlere de programında yer vermektedir. Yayınlandığı sene ve sonrasında izleyiciler tarafından soluksuzca takip edilmiş olan bu yapımın IMDb puanı 7.9’dur.
4. En Uzak (The Farthest)
İrlanda yapımı bir belgesel film olarak karşımıza çıkan “The Farthest”adlı yapım 26 Şubat 2017 tarihinde Dublin Film Festivali’nde tanıtımı yapılarak gösterime girdi. Yönetmenliğini Emer Reynolds’un üstlendiği, 121 dakika süren bu belgesel filmin dikkat çekici yanı, oyuncu olarak yer alan bilim adamları, mühendis, NASA çalışanlarının da olmasıdır. 1977’de gönderilen Uzay sondası Voyager-1 ve Voyager-2’in programlanışı hakkındaki bilgilere yer verilmektedir. Ayrıca 2013 senesinde, Voyager-1 aracının Güneş Sistemi’nden en fazla mesafe ayıran yönü ile yıldızlar arası yörüngesel düzlemde yolculuğu etkili bir şekilde anlatılmaktadır. Bu ilgi çekici belgeselin IMDb puanı 8,1 olarak belirtilmiştir.
5. Ay’ın Gölgesinde (In The Shadow of The Moon)
Yine bir Amerikan yapımı olan 19 Ocak 2007 tarihinde gösterilmiş bir belgesel filmi Ay’ın Gölgesinde, 2007 senesinde Sundance Film Festivali’nde seyirci özel ödülüne layık görülmüştür. Yönetmenliğini, David Singston ve Christopher Riley’in üstlendiği O döneme değin uzayda görev almış NASA astronotları, Rus Uzay Ajansı ve kozmonotları ve arşivlerinde gösterildiği bir film olarak oldukça etki uyandırmıştır. 1968-1972 seneleri arasında keşiflere katılan NASA astronotlarının yaşam öykülerini kendi yorumları ile anlattıkları bir belgeseldir. Ayrıca Apollo-11 uzay aracı ile uzaya fırlatılış hikayesini ve Ay’da ilk yürüyüş konularını işlemiş ve büyük beğeni toplamıştır. Bu belgesel yapımda, Buzz Aldrin, Michael Collins, Jim Lowell gibi Apollo uzay uçuşlarında görev almış pilotlar da yer almıştır. Filmin süresi 100 dakikadır. Ay’ın gölgesinde isimli bu yapımın IMDb puanı, 8.1 olarak belirtilmiştir.
Diğer gök cisimleri! Uzay hakkında ilginç bilgiler 2 bilgilerine de bakabilirsiniz.
6. Evrenin İşleyişi (How The Universe Works)
Discovery Channel’de 2010 yılında yayınlanan Türkçe adıyla “Evren Nasıl İşler” adlı belgesel yapım, 8’er bölümden oluşan sezonlarla birlikte tam 24 bölüm olarak ekranlara yansımıştır. Birinci ve üçüncü sezonlarının anlatımını Mike Rowe üstlenmiştir. Diğer sezonlarda Erik Dellums görev almıştır. Belgeselin içeriğinde, Big Bang, Güneş Sistemi, Süper Yıldızlar, Solucan Deliği, Kara Delik gibi konuların olduğunu belirtmeliyiz. Evrenin ayakta kalışına dair bu işleyişin tanımlamaları ve enerjinin varoluş boyutlarını gözler önüne seren bu yapım izleyicilerden büyük beğeni toplamıştır. Evrenin İşleyişi adlı bu yapımın IMDb puanı, 8.9’dur.
7. Uzayın En Derin Sırları (Space’s Deepest Secrets)
Discovery Science kanalında 26 Nisan 2016 tarihinde yayınlanmaya başlayan Amerikan yapımı “Uzayın En Derin Sırları” adlı belgesel film, David O’Brien’in sunumuyla izleyenlere ulaşmıştır. 40-45 dakikalık süreler halinde yayınlayan belgesel limitlerin ötesi bir yolculuğun keşiflerini gözler önüne sermektedir. Çekimleri ile birlikte 6 sezon halinde 82 bölümü yayınlanmış olan belgeseldir. Mars gezegeninin keşfi üzerine yapılmış çalışmalar, bilim insanlarının karşılaştığı karanlık enerji, Güneş Sistemi üzerindeki patlamalar, NASA’nın Mars gezegeni için programları, kara delikler ve evrenin gizemli yanları konular arasında yer bulmuştur. IMDb puanı, 7.9’dur.
8. Kainat (The Universe)
The History Channel tarafından hazırlanıp 29 Mayıs 2007 senesinde gösterime giren Kainat adlı Amerikan yapım belgeselin, üretimi ve yapım aşamasını Flight-33 isimli bir prodüksiyon şirketi üstlenmiştir. İki farklı İngilizce versiyonu ile anlatımlarda Erik Thompson ve Gerrard Mc Arthur yer almaktadır. Dizi halinde ekranlarda boy gösteren bu uzay belgeselinin konusunu, Güneş Sistemi, uzay videosu ve kesitler ve uzayın astronomik parçalarının boyutsal özellikleri oluşturmaktadır. Film, 9 sezon halinde 88 bölümden oluşarak, yayın hayatını 23 Mayıs 2015 tarihine kadar devam ettirmiştir. Büyük patlama, UFO’ların araştırılması ve varlığına dair kuşkular, gezegenlerin şeklini bozan felaketler, Tanrı ve Evren ilişkisi, Mısır Piramitleri’nden, kıyamet işaretlerine kadar pek çok konuyu ele almışlardır. Kainat isimli bu belgesel yapım uzun süre ilgiyle takip edildi. IMDb puanı, 8.7’dir ve en iyi uzay belgeselleri içerisindedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Güneş sistemi ve ona yakın 9 gezegeni düşününce Merkür’ün en sıcak olduğu zannedilir. Oysa araştırmalar Venüs gezegeninin en sıcak gezegen olduğunu ortaya koymuştur. Karbondioksit içeren bulutları tutan Venüs, bu sera etkisiyle volkan patlamaları da yaşayan en sıcak gezegen olarak bilinir. Ayrıca diğer gezegenlerin aksi yönünde hareket eden tek gezegendir.
İlk olarak 1838 senesinde Alman Astronomi uzmanı Wilhelm Bessel, uzaklık açısını kullanarak Güneş ve ona en yakın Kuğu 61 takım yıldızları arasındaki mesafeyi 97 trilyon kilometre uzunluktan fazla hesaplayarak keşfetmiştir. William Bessel daha sonra kısa gibi sanılan mesafelerin boyutunun daha ciddi ölçüm sistemiyle yani ışık yılı uzunluk ölçüleriyle hesaplanmasının gerekliliğini vurgulamıştır.