Hıdırellez Dilek Kağıtları Su Yoksa Ne Yapılır?

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 8 Temmuz 2022
  • 325 okunma

Halk takvimlerinin en önemli günlerinden biri olan Hıdırellez, kökeni İslamiyet öncesine kadar dayanır ve Orta Asya, Anadolu ve Ortadoğu’da çeşitli geleneklere göre kutlanır. Ülkemizde de çoğunlukla bahar bayramı olarak kabul edilerek kutlanır. Eski ritüellerin hala canlı kaldığı Türk kültüründe Hıdırellez de kendine has simgesel gelenekleriyle anılır. Örneğin gül ağacının altında dilek dilemek, farklı bölgelere göre değişen bereket, yuva ve bebek gibi isteklerde bulunmak veya maddi/manevi sorunlara çözüm dilemek yılın Hıdırellez zamanında sıklıkla gündeme gelir.

Tabii Hıdırellez dilenen dileklerden ziyade bu dileklerin dileniş tarzıyla daha çok anılır. Fakat ne yazık ki geleneklerini hala devam ettiren bahar bayramının koşullarını yerine getirmek her zaman kolay olmamaktadır. Apartmanların her geçen gün çoğaldığı ve şehir merkezlerinin büyüdüğü günümüzde pek çoğumuz akan suya veya denize gidemediğimiz için dileklerimizin yarım kaldığını düşünürüz. Neyse ki asıl önemli olan dileğimizi gönülden istemek olduğu için bunu gerçekleştirmenin başka yolları da mevcuttur. İşte Hıdırellez dilek kağıtları su yoksa ne yapılır sorusunun cevabı

Hıdırellez'de Dilek Nasıl Dilenir?

Hıdrellez'de Dilek Nasıl Dilenir?

Takvimin henüz bulunmadığı dönemlerde toplumlar yaşamlarını ekin ekme, bağbozumu, hasat, koç katımı, baharın gelmesi gibi temel uğraşlarına göre düzenlemişlerdir. Yani esasında bu olaylar onların takvimi olmuştur. İşte pek çok gelenek ve göreneğin yaşatıldığı Hıdırellez, halk takvimlerinin ilkyaz bayramlarından biridir. Bu bayram aynı zamanda kişisel ve toplumsal hayatla alakalı dileklerin dilendiği, maddi ve manevi dertlere çare arandığı gündür.

Ülkemizin hemen hemen her yerinde Hıdırellez gecesinde, yani 5 Mayıs’ta dilekler kağıtlara yazılarak veya onları temsil eden nesneler bulunarak gül ağacının altına gömülür. Daha sonra Mayıs’ın 5’ini 6’sına bağlayan gece yarısı, sular kararırken akarsu kenarına gidilerek dileklerin yazıldığı kağıtlar açık ve yavaş şekilde suya bırakılır. Kağıtların yazılar üste gelecek şekilde suya düşmesi dileklerin gerçekleşeceğine işaret ederken, ters dönmesi ise dileklerin kabul olmayacağı anlamına gelir. Bu inanışa göre akan suya bırakılan bu dilek kağıtları denize kadar gittikten sonra İlyas Peygamber’e ulaşmaktadır.

Hıdırellez Dilek Kağıtları Su Yoksa Ne Yapılır?

Hıdrellez Dilek Kağıtları Su Yoksa Ne Yapılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Hıdırellez’de dilenen dilek kağıdının önce gül ağacı altına gömülerek veya asılarak ardından sabaha karşı akan suya ya da denize atılması gerektiğine inanılıyor. Zira Hızır karadan gelirken İlyas’ın denizden geldiği ve böylelikle dileğin kabul olacağı düşünülür; dilek kağıdı suya atılır. Fakat akan su, deniz ve hatta gül ağacı bulmak bile her zaman için mümkün olmayabilir. Bu durumlarda dilek kağıdını yakmak diğer çözümdür. Dileğinizi kağıda yazarak, hatta çizerek daha sonra bu kağıdı metal kap içerisinde yakmak etkili olacaktır çünkü ateşin arındırıcı etkiye sahip olduğu bilinir. Tıpkı suyun dileğiniz üzerinde yarattığı etki gibi ateş de gerçekleşmesi için en iyi yollardan biridir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hıdrellez dilek kağıdının 5 Mayıs gecesi gül ağacının altında gömüldükten sonra, 6 Mayıs sabahının ilk ışıklarında oradan alınarak akan suya veya denize atılması gerekmektedir.

Hz. Musa döneminde yaşadığına inanılan Hızır’ın kendisine ilahi bilgi ve hikmetler öğretilen kişi olduğu söylenir. Ancak aynı zamanda ölümsüz olduğuna ve doğanın uyanışına sebep olduğuna dair inançlar günümüzde yaygındır. Dolayısıyla kim olduğu hakkında kesin bilgi yoktur.

İlgili Yazılar