Norveç Hakkında Bilgi: 10 Özelliğiyle Norveç Hakkında Merak Edilenler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 25 Ağustos 2021
  • 1.351 okunma

Norveç’in fiyortları, dağları ve kuzey ışıkları dünya çapında bilinmektedir fakat alenen ortada olan güzelliklerin haricinde, bu İskandinav ülkesi hakkında gerçekten ne biliyorsunuz? Belki genel kültür oyunlarında, belki de arkadaşlarınızı etkilemek için, bu Norveç bilgileri tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. İşte bilmeniz gerektiğini asla bilmediğiniz Norveç gerçekleri, Norveç hakkında her şey…

Norveç Hakkında Genel Bilgiler

Norveç Hakkında Genel Bilgiler

  • Resmi Adı: Norveç Krallığı (Kongeriket Norge)
  • Yönetim Şekilde: Anayasal monarşi
  • Başkent: Oslo
  • Nüfus: 5.372.191
  • Para Birimi: Norveç kronu
  • Resmi Dil: Norveççe
  • Yüzölçümü: 385.199 km2

Ayrıca Avrupa’da Asgari Ücretin En Yüksek Olduğu Ülkeler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Coğrafyası

Norveç Coğrafyası

Norveç, kuzey Avrupa’da dar şekillenen ülkedir. İskandinav Yarımadası’nı İsveç ve Finlandiya ile paylaşır. Norveç’in kıyı şeridi, sarp kayalıklar arasındaki deniz girişleri olan fiyortları ile ünlüdür. Fiyortlar, ülkenin dağları gibi buzullar tarafından oyulmuştur. Norveç’te pek çok dağ vardır. Bazı zirveler o kadar diktir ki kimse onlara tırmanmaya çalışmamıştır. Norveç, İskandinav Yarımadası’ndaki ana karaya ek olarak, Svalbard ada zincirine ve Antarktika’daki üç adaya daha sahiptir.

İnsanları ve Kültürü

Norveç İnsanları ve Kültürü

Çoğu Norveçli, Danimarkalılar ve İsveçlilerle yakından ilişkilidir. Kvener nüfusu 18. ve 19. Yüzyıllarda Finlandiya’dan Norveç’e göç etmiştir. Norveç ayrıca, bir zamanlar ‘Lapps’ olarak bilinen çoban halkı olan ‘Sami’ye de ev sahipliği yapmaktadır. Sami halkı, çoğu Norveçliye göre daha kısadır ve daha koyu ten rengine sahiptir. Ayrıca Ren geyiği güderler. Norveçliler eşitlik ve insancıllık gelenekleriyle gurur duyarlar. Ülke genellikle mültecileri ve diğer ülkelerden sığınma arayan insanları kabul eder. Norveç halkının sahip olduğu yaşam standartları dünyadaki en yüksek seviyeler arasındadır. İşletmeler genellikle öğle yemeği için kısa molası vermek kaydıyla sabah 8’den akşam 2’ye kadar açıktır. Ailelerin yeni bebeği olduğunda, her iki ebeveyn de 42 haftalık ücretli izin süresi alabilir. Norveçli çocuklar 7 yaşına gelene kadar okula başlamazlar.

Doğası

Norveç Doğası

Ren geyiği (karibu olarak da bilinir) ve wolverinler gibi kutup hayvanları Norveç’in her yerinde yaşar. Deniz kayalıkları, martı, karabatak ve martı gibi yuva yapan kuşlarla doludur. Burada bulunan yaklaşık 2000 farklı bitki türü vardır ve bunlardan birkaçı yalnızca Norveç’e özgüdür. Meyveler ise ülke genelinde büyüme potansiyeline sahiptir.

Devlet ve Ekonomi

Norveç Devlet ve Ekonomi

Norveç, ‘fylker (FEWL-ker)’ adı verilen 19 ilçeye bölünmüştür. Kral her fylker’a vali atamaktadır. Her bölgenin ayrıca seçilmiş görevlilerden oluşan topluluk konseyi vardır. Storting (Stoor-TING) adı verilen Norveç parlamentosu üyeleri ise 4 yılda 1 kez seçilir. 18 yaş ve üzeri Norveç vatandaşları parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca Norveç hükümetinin, başbakan ve diğer seçilmiş yetkililerden oluşan kabinesi bulunur.

Tarihi

Norveç Tarihi

İnsanlar Norveç’te M.Ö. 9000 ila 8000 gibi erken tarihlerde yaşamışlardır. İlk sakinler mağaralarda ve çadırlarda yaşamıştır. Ardından Germen kabileleri bölgeye taşınmıştır. İnsanlar avcılık ve toplayıcılık yerine çiftçiliğe başlamışlardır. Daha sonra bu tarım yerleşimleri küçük ve bağımsız devletler halinde örgütlenmişlerdir. M.S. 8. Yüzyılda bu eyaletlerden 30 tane vardır. 9, ve 11. yüzyıllarda Viking savaşçıları, Avrupa’ya baskın yapmak ve bölgelerini genişletmek için İskandinav ülkelerinden yola çıkmıştır. 872’de Harald Fairhair, batı Norveç’in çoğunu birleştiren ilk hükümdar olmuştur. Danimarka ve İsveç, Harald Fairhair’ın soyundan gelenlerin yönetimi sırasında Norveç’i işgal etmiştir.

Gelecek yüzyıl boyunca Norveç’i Danimarka yönetmiştir. 1319’da ise Norveç’in kontrolü İsveç’e geçmiştir. 1397’de Danimarka, Norveç ve İsveç, Kraliçe Margrethe tarafından ‘Kalmar Birliği’ olarak birleştirilmiştir. İsveç, 1523’te birlikten ayrılmış ancak Danimarka 1814’e kadar Norveç’i yönetmiştir. 19. Yüzyılın bir kısmında Norveç tekrar İsveç kontrolüne girmiştir. En sonunda, 1905 senesinde, Norveç ülke olarak bağımsızlığını kazanmıştır. Norveç, Birinci Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalmıştır fakat İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Nisan 1940’te ülkeyi sürpriz şekilde işgal etmiştir. Norveç, savaşın sonuna dek Almanya’nın işgali altında kalmıştır.

Ayrıca Güney Kore Hakkında Bilgi: 10 Özelliğiyle Güney Kore Hakkında Merak Edilenler adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Norveç Hakkında 10 İlginç Gerçek

Norveç Hakkında 10 İlginç Gerçek

Norveç’in şövalyelik yapan kral pengueni vardır.

Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nde dereceli Norveç subayı bulabileceğini kim bilebilirdi? Kral Penguen Sir Nils Olav, başlangıçta Norveç Muhafızlarının maskotu olarak atanmıştı. Daha sonra, 1982’de Onbaşı’dan 2008’de şövalyeliğe ve 2016’da ise Tuğgeneralliğe kadar hızla saflara geçti.

Yazılı dilin iki tane resmi şekli vardır.

Norveç’te yaşayanlar için Norveççe ve Sami iki resmi dildir. Ancak Norveç dilini yazmanın iki yolu vardır, Bokmål ve Nynorsk. Bokmål, 400 yıl boyunca Norveç’in resmi dili olan Danca’ya dayanmaktadır. Nynorsk ise, 1850’lerde Batı Norveç bölgesel lehçelerini birleştirerek kurulmuştur. Ancak en yaygın kullanılan şekli Bokmål’dir.

Norveç’in ilk kralı bir Viking olmuştu.

Harald Fairhair olarak adlandırılan bu Viking savaşçısı, 10 yaşında babası Kara Halvdan’ın yerine geçmiştir. Döneminin en büyük İskandinav savaşçı şeflerinden olan Kral Harald, tüm Norveç üzerinde egemenlik iddiasında bulunan ilk kral olmuştur.

Norveçler epey sportif insanlardır.

Muhteşem kış sezonuyla, Norveç’in Kış Olimpiyatları için herhangi bir ülkenin en fazla madalyasına sahip olması şaşırtıcı değildir. Modern kayak sporuna, 19. yüzyılda bir Norveçli tarafından öncülük edilmiştir. Oslo yakınlarındaki dünyanın en eski kayak müzesi olan Holmenkollen Kayak Müzesi’nde konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek mümkündür.

Birleşmiş Milletler’in kurulmasında öncülerdir.

Norveç gerçekten de 1945’te Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesiydi. Dahası, ilk BM Genel Sekreteri o sırada Norveç’in Dışişleri Bakanı olan Trygve Lie’ydi.

Norveç’in ilginç ve tatlı Noel geleneği vardır.  

Norveç Krallığı her yıl İngiltere’ye 1 Noel ağacı bağışlar. Norveç ladini, Londra’daki Trafalgar Meydanı’nda gururla durur. Yıllık gelenek 1947’ye kadar uzanır ve İngilizlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Norveç’e verdiği destek için şükran göstergesidir.

Dünyanın en mutlu ülkeleri arasındadır.

Danimarka merkezli Mutluluk Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu, İskandinav ülkesinin sadece güzel değil, aynı zamanda mutlu da olduğunu kanıtlar. Küresel Barış Endeksi gibi diğer pek çok rapor da Norveç’in nasıl güvenli ve barışçıl olduğunu belirtir. Muhteşem doğal ortamları ve harika açık hava tutkularıyla ülkenin huzurlu ve insanların mutlu olmasına şaşırmak pek mümkün değil… Hatta uygun şekilde, Nobel Barış Ödülü Töreni her yıl Oslo’da düzenlenir.

Yaz aylarında güneş batmaz.

Norveç’in kuzey kesimlerine yaz aylarında seyahat ederseniz gece yarısı güneşinin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Açık hava etkinliklerine katılmak ve yerel halk gibi yaşamak için daha fazla gün ışığı ile parlayan güneşte gece manzarasına hayran kalabilirsiniz. Örneğin Tromsø şehrinde, mayıs ve temmuz aylarında güneş her gece sadece 3-5 saat arasında batar. Haziran ayında, yaz gündönümüne yaklaştıkça güneş hiç batmaz hale gelir. Her ihtimale karşı, Norveç’e seyahat ederseniz yanınıza mutlaka göz bandı alın.

Norveç içerisindeki seyahatler görsel olarak neredeyse rakipsizdir.

Norveç’in doğal güzelliğini görmenin farklı yolları vardır. Demiryoluyla, gemiyle seyahat edebilir ya da hayatınızın yolculuğuna çıkabilirsiniz. Araba sürmek, inanılmaz manzaraya doymak istediğinizde durabilmek demektir. Açık yolun ustaları da ünlü Trollstigen’inkiler gibi keskin virajların ve yükselişlerin tadını çıkaracaklardır. Ama Norveç yollarının dünyadaki en yüksek güvenlik standartlarından bazılarına sahip olduğuna emin olabilirsiniz.

Kuzey ışıkları avına çıkabilirsiniz.

Norveç, kuzey ışıklarını görmek için dünyanın en iyi yerleri arasındadır. Kuzey Norveç, auroral frekansı ve yoğunluğu ile bilinen bölge ‘Kuzey Işıkları Kuşağı’nın tam ortasına düşer. Onları en iyi şekilde görme şansına sahip olmak için, kış aylarında kuzeye yöneldiğinizden, meteorolojik koşulları kontrol ettiğinizden ve şehirden yeteri kadar uzaklaştığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca, en yoğun zamanlarının genellikle 23.00 ile 02.00 arasında olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Şehir ışıklarının kirliliğinden uzak olmak işe yaradığından şu bölgeleri deneyebilirsiniz: Lotofen Adaları, Svalbard ve Tromsø.

Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi ülkede yaşam standartları epey yüksektir. Fakat aynı zamanda yaşam maliyetlerinin yüksek olduğunu da söylemek mümkündür. Konaklama ve diğer yaşam masrafları dahil olmak üzere aylık gider ortalama 8900 Norveç kronu olabilir.

Ülke 2001 senesinde ‘Schengen’ vize sistemine dahil olmuştur. Bu kapsamda, Norveç’i ziyaret etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen kurallarına göre vize almaları gerekmektedir. Bunun dışında Gri, Yeşil ya da Siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları için 180 günde 90 günü aşmayacak vizesiz seyahatler gerçekleştirmek mümkündür.

İlgili Yazılar