Sandal Ağacı Tütsü Özellikleri ve Faydaları
- Minik Tospik yazdı.
- 21 Ekim 2021
- 947 okunma
Yumuşak ve ılık kokusuyla ağaç tütsüleri arasında öne çıkan sandal ağacı tütsüsü faydalarıyla da pek çok alanda dikkat çeker. Etkili ve uzun süreli sakinleşme arayanların rahatça endişelerinden kurtulmasını sağladığı gibi, aynı zamanda hoş kokusuyla ortamları ferahlatır ve temizlik hissi yaratır. Sandal ağacı tütsüsü yoga ve meditasyon gibi ritüellerde kolay odaklanmayı sağlamak adına çok uzun zamandır tercih edilir. İçerdiği etkin maddeler kısa sürede beyni doğrudan etkiler ve kişinin rahatlamasını, kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Ayrıca uyarıcı olarak güçlü etkisi olduğu da bilinir. İşte, sandal ağacı tütsüsünün özellikleri ve faydaları…
Sandal Ağacı Nedir?
Sandal ağacı, Santalaceae familyasından tropik ağaç türüdür. Tıbbi faydaları ve hoş kokusuyla eski zamanlardan beri tercih edilir. Ayrıca ağacın kaliteli dokusu sayesinde yalnızca kokusu içi değil, mobilyalar başta olmak üzere pek çok alanda da kullanılır. Hindistan ve Avustralya başta olmak üzere sandal ağaçları, tropik bölgelerde yetişir. Günümüzde koruma altına alınmış ağaç türleri arasındadır.
Sandal ağaçlarının boyutları bakımından epey uzun ağaç türlerinden olduğu bilinir. Yetişkinlerinin boyu 4-9 metre aralığında değişir. Yaklaşık 100 yaşına dek yaşayabilen sandal ağaçları, ağaç türleri arasında uzun ömürlülerdendir. Kökleri dik olduğunda, toprakta rastgele yayılmaya başlar. Zaman içerisinde bulunduğu bölgenin çoğuna yayılır; dolayısıyla sandal ağaçları çoğunlukla birbirlerinden uzakta büyürler.
Yaprağının dokusu yumuşaktır. İnce, mızrağı andıran yapısı vardır. Fidan halinden itibaren 3 sene içerisinde büyür ve meyve vermeye başlar. Ancak yine de meyvesinin verimli olması için 5 senenin dolması gerekir. Genellikle meyveleri yalnızca hayvanlar tarafından tercih edilir. İnsanlar için önemi hoş kokusundan ve yaydığı enerjiden ibarettir. Gövde ve dallarından tütsü üretimi yapılır; ayrıca hoş kokusundan parfüm endüstrisinde de yararlanılır.
Sandal Ağacının Tarihi
Sandal ağacına eski Budist metinlerden beri rastlanır. Mahayana Budizm’inde ve Tantrik Budizm’de büyük önemi vardır. Yalnızca hoş kokusuyla değil, simgesel ve büyüsel anlamlarıyla da öne çıkar. Budizm’de kişilerin aydınlanma yolunda başvurduğu en önemli yardımcılar arasında sayılır. Hoş kokusu sayesinde bir nevi ‘hayat ağacı’ olarak görülür; kozmik dünyanın kapılarını açan önemli ağaç olarak ilgi çekmesini sağlar.
Öte yandan, Ortadoğu ve Asya kültürlerinde de sandal ağacı önemli yer tutar. Eski Türk yazıtlarından beri sandal ağacı ifadesine rastlanır. Bu metinlerde ‘çıntan’ olarak geçen ağaçtan kutsallığıyla bahsedilir. Metinler, eski Türklerin ‘yoğ’ törenlerinde sık sık sandal ağacını tütsü olarak kullandığını yazar. Şaman törenlerinde ise şamanın ve takipçilerinin kolayca rahatlamaları ve kozmik atmosfere erişmeleri için kullanıldığına inanılan sandal ağacı, boylar arasında da sık sık hediye olarak verilir.
Eski Türklerin yazıtlarından sonraki dönemlerde de sandal ağacının kullanımı Türk edebiyatında farklı biçimlerde ortaya çıkar. Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lugati’t Türk eserinde, ağaçtan ‘güzel kokulu ağaç’ olarak bahsedilir. Haliyle geniş coğrafyasındaki farklı edebiyatlarda görülür; Anadolu eserlerine bile etki eder.
Bu metinlerden birinde ağacın şifalı özelliklerinden şöyle bahsedilir:
‘Üç tip sandal ağacı vardır. Renkleri sarı, beyaz ve kızıldır. İçlerinde en iyisi sarı olup safra problemine iyi gelir. Nezlenin göze inmesini önleyerek, göze iyi gelir. Kırmızı sandal ağacı ayak parmakları, topuklar ve eklemlerde oluşan ağrılı hastalık, yılancık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Beyaz sandal ağacı ise, su ile ezilerek mide üstüne yakı olarak sürüldüğünde baş ağrısı ve sıtma gibi rahatsızlıklara iyi gelir.’
Sandal Ağacı Kokusunun Özellikleri
Sandal ağacının kokusu, çoğu kişinin sevdiği yumuşak ve odunsu olarak nitelendirilen notalar içerir. Kendine has bu kokusu, kısa zamanda duyan her kişiyi etkisi altına alarak sakinleşme, gevşeme ve rahatlamayı sağlar.
Sandal Ağacı Tütsüsünün Faydaları
Daha önce de belirttiğimiz gibi eski kaynaklardan ve geniş coğrafyadan gelen sandal ağacı gelenekleri, ağacın olağanüstü faydalarından yola çıkar. En çok yatıştırıcı etkisiyle dikkat çeken tütsü, bunun haricinde yakı olarak kullanılabilir ve idrar yolları rahatsızlıklarına iyi gelebilir. Ayrıca günümüzde pek çok tütsü çeşidi gibi, pek çok yoga uzmanı ve terapist tarafından önerilir çünkü yakıldığı anda ortama pozitif enerji yayar. İşte, sandal ağacı tütsüsünün tüm faydaları…
Enfes Kokusu
Bütün yazımızda bahsettiğimiz gibi, sandal tütsüsünün faydaları arasında öncelikle söyleyeceğimiz şey harika kokusu olacak… Ortamda kısa zaman içerisinde kendini gösteren yumuşak kokusu her yere yavaş yavaş yayılır. Tüm kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur; örneğin sigara ya da yemek kokularını gidererek ortamda temizlik hissi yaratır. Sandal ağacının kokusu, doğallığı sayesinde ortamdaki kişilerin yaşı kaç olursa olsun, kimseye zarar vermez. Dolayısıyla hem sağlıklı hem de güzel koku için oldukça pratik çözümlerdendir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Sandal ağacı, bitki çayı şeklinde tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bitki çayı olarak kullanmak için ise tercih edilen yöntem ağaç parçalarını demlikte sıcak suyla demlemektir. Özel kokusunu ve özütünü suya veren sandal ağacı, mide ağrıları başta olmak üzere pek çok ağrının kolayca giderilmesini sağlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kişilerin hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olur. Ancak sandal ağacının bitki çayı olarak kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır: İlk olarak ağacın içeriği tamamıyla doğal olmalıdır. Tütsü olarak satılan sandal ağaçları bitki çayı olarak demlenmeye elverişlidir çünkü tamamen ağacın gövde veya dallarından yapılırlar. Öte yandan çay için kullanılan miktarının dikkatlice belirlenmesi önemlidir. Gerekenden fazla kullanılması istenmeyen sorunlara yol açabilir.
Ortam Enerjisini Temizleme
Sandal ağacının hem dinî hem din dışı törenlerde sıklıkla kullanılmasına sebebi güzel kokusuyla ortamdaki enerjiyi temizlemesidir. Ortamdaki günlük telaşlarla iyice yoğun gelen olumsuz enerjiyi zahmetsizce giderir. Günlük yorgunluklar ve buna bağlı görülen stres ortam enerjisinin olumsuzluğu yüzünden çakraların dengesiz hale gelmesinden kaynaklanır. Sandal ağacı ise, insanlara ve nesnelere yaydığı kokusuyla, olumlu enerji alanının artmasını sağlar. Dolayısıyla çakra dengeleme için de sandal ağacı tütsü kullanılabilir. Sandal ağacı tütsüyü yakarak vücutta çakranın dengesizleştiği bölgeye yakınlaştırdığınızda, bölge dengesini geri kazanır ve kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.
Kolay Odaklanma
Sandal ağacı tütsüsü, meditasyon ve yoga gibi seanslarda kolayca odaklanma sunar. Bu gibi ritüeller için en önemli olan şey zihnin odaklanmasıdır. Fakat zihnin olağan akışı yüzünden çoğu zaman kolayca odaklanmak mümkün olmaz. Sandal ağacı ise böyle durumlarda zihnin kendini daha kolay hazırlamasını sağlar. Meditasyon seansının öncesinde ya da esnasında bu tütsüyü yakarak odaklanabilirsiniz. Yaydığı koku, beyni hemen etkileyeceği için kısa sürede dikkatiniz vücudunuz üzerine yönelir.
Ayrıca Tütsü Nasıl Yakılır ve Kullanılır? adlı yazımızı inceleyin!
Sandal Ağacı Tütsü Kullanımı
Sandal ağacı tütsüsünü kullanmak için ilk olarak tütsüyü elinize alın ve 45oC açıyla uç kısmı aşağıda olacak biçimde tutun. Daha sonra alev alıncaya dek uç kısmını yakın ve yaklaşık 30 saniye kadar bekledikten sonra uç kısmında oluşan aleve üfleyerek söndürün. Sandal ağacı, özel kokularını dengeli ve yavaş yavaş ortama yayar. Dilerseniz ortam temizliği yapmak adına tütsüyü bütün odalarda dolaştırabilir veya ısıya dayanıklı kap yardımıyla tütsünün kokusunu baskın şekilde tek ortama yaymasını bekleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Eski Türkçe’de ‘tütsüg’ yani ‘duman çıkaran nesne’ kelimesinden evrilen tütsü, yanarken kokulu dumanını ortama salan aromatik ve biyotik malzemedir.
Kokularına göre oldukça farklı çeşitleri bulunan tütsüler yapılarına göre ise 5’e ayrılır. Bunlar çubuk tütsü, konik tütsü, ağaç tütsü, bitki tütsü ve geri akışlı tütsülerdir.